به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، 24 ساعت پس از آنکه اوباما مدعی راهبرد حملات هوایی در خاک سوریه علیه داعش شد، مسؤولان بلندپایه سوریه به افسران ارشد پدافند هوایی این کشور دستور دادهاند هر هواپیمایی که حریم هوایی را نقض کند، باید سرنگون شود.
یک پایگاه خبری جنوب لبنان از قول یک منبع دیپلماتیک بلندپایه سوری که خواست نامش فاش نشود، خبر داد: «دولت سوریه به هیچکس اجازه نخواهد داد تحت هیچ عنوان و بهانهای حریم هوایی کشورش را نقض کند.»در این خبر آمده است: «سوریه امروز در وضعیت جنگی قرار دارد و در امتداد مساحت جغرافیایی خود با تروریستم مواجه است و به این ترتیب باید به هر تجاوزی با تمام وسایل و امکانات موجود پاسخ بدهد.» به گزارش تسنیم، وزارت خارجه سوریه نیز دیروز در واکنش به اظهارات اوباما درباره حمله به داعش در خاک سوریه اعلام کرد هرگونه عملیات نظامی آمریکا در خاک سوریه بدون موافقت دمشق تجاوز به حاکمیت سوریه خواهد بود. در مقابل جان کری که در اجلاس جده حاضر شده بود با لحنی که به اعلان جنگ مستقیم به دمشق شباهت داشت، مدعی شد سامانه دفاع موشکی و پدافند هوایی سوریه نمیتواند جلوی حملات فرضی آمریکا به خاک این کشور را بگیرد. دستورات مقامات سوری برای سرنگون کردن جنگندههای متجاوز به خاک سوریه بعد از آن صورت گرفت که باراک اوباما بامداد پنجشنبه به تشریح راهبرد جامع واشنگتن برای مقابله با گروه داعش پرداخت و انجام حملات هوایی علیه گروه داعش را به عنوان اولین راهبرد مدنظرش اینگونه عنوان کرد: «ما حملات هوایی نظاممندی علیه این تروریستها انجام خواهیم داد.»0
رئیسجمهوری آمریکا سپس افزود: آمریکا رهبری ائتلافی گسترده برای عقب راندن این تهدید تروریستی را به عهده خواهد گرفت. هدف ما روشن است: «ما داعش را ناتوان کرده و سپس با توسل به یک راهبرد ضدتروریستی جامع و پایدار آن را از بین خواهیم برد». همچنین روزنامه الحیات گزارش داد: شرکتکنندگان در نشست جده از جمله کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس همراه با عراق، اردن و لبنان در پایان این نشست با صدور بیانیهای بر تعهد خود در حمایت از ائتلاف مورد نظر آمریکا برای مبارزه با گروه تروریستی دولت اسلامی در عراق و شام – داعش- تاکید کردند.
در این بیانیه آمده است که وزرای کشورهای مصر، عراق، اردن و لبنان به عنوان وزرای کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و همچنین نماینده ایالات متحده آمریکا، بر تعهد مشترک خود برای مقابله با تهدیدهای ناشی از همه گروهها و شکلهای تروریسم از جمله گروه موسوم به «دولت اسلامی عراق و شام» به عنوان تهدیدی برای منطقه و جهان، تأکید کردند. 10کشور مذکور عبارتند از مصر، عراق، اردن، لبنان، عربستانسعودی، کویت، عمان، قطر، بحرین و امارات متحده عربی. ترکیه کشور عضو پیمان ناتو نیز در این نشست حضور داشت. نکته اینجاست که نیمی از این کشورها خود آشکارا در حمایت و تسلیح داعش نقش داشته و دارند. ضمنا آمریکا و متحدانش زمانی قصد حمله به داعش را دارند که عراق و سوریه به پیروزیهای قاطعی مقابل تکفیریها دست یافتهاند.
با این حال بخشی از مشکل آمریکا برای همراه کردن کشورهای عربی در این اجلاس به منظور حمله به عراق و سوریه پابرجا ماند چرا که هیچ یک از شرکتکنندگان اجلاس جده جز عراق نپذیرفتهاند که حمله به داعش از خاک آنها سازماندهی شود، حتی ترکیه که متحد ناتو است و البته مصر. یک مقام آگاه و رسمی دولت ترکیه نیز چهارشنبه اعلام کرد که ترکیه نه اجازه خواهد داد تا ائتلاف به رهبری آمریکا از پایگاههای هوایی این کشور برای حمله به داعش استفاده کند و نه در عملیات نظامی علیه شبهنظامیان داعش شرکت خواهد کرد. از سوی دیگر «سامح شکری» وزیر خارجه مصر پس از بازگشت از جده درباره موضع ترکیه مبنی بر عدم امضای بیانیه جده نیز گفت که موضع ترکیه نامفهوم است. «داوود اوغلو» نخستوزیر ترکیه نیز گفت که به دلیل وجود تعدادی از شهروندان ترک در میان اعضای داعش از امضای این بیانیه خودداری میکند زیرا تمایل ندارد جان این شهروندان به خطر بیفتد.
با این حال نمایندگان کشورهای شرکتکننده در نشست جده اعلام کردند در موارد زیر در مبارزه همهجانبه با داعش مشارکت میکنند: جلوگیری از ورود مبارزان خارجی از کشورهای همسایه به عراق و سوریه، مقابله با تأمین مالی داعش و دیگر گروههای تندرو، مخالفت با ایدئولوژی نفرتآور این گروهها، پیگیری و مجازات عوامل جنایت و متوقف کردن فرار آنان از قانون، مشارکت در کمک به تلاشهای انساندوستانه، کمک به مناطق مسکونی که هدف حملات وحشیانه داعش قرار گرفته است، حمایت از کشورهایی که بیش از دیگران در معرض تهدیدات داعش قرار دارند و در نهایت حرکت در یکی از اقدامات نظامی هماهنگشده علیه داعش. با این وجود مشخص است که این ائتلاف به رهبری آمریکا در نهایت به دنبال تضعیف داعش به نفع گروههای مسلح مخالف بشار اسد و حملات احتمالی به ارتش سوریه است.
در همین رابطه مشاور سیاسی و اطلاعرسانی رئیسجمهوری سوریه گفته است راهبرد آمریکا برای مبارزه با تروریسم بدون پشتوانه فکری و عملی بوده و مشکلات زیادی دارد. به گزارش العالم، «بثینه شعبان» به شبکه «المیادین» گفت: «گمان نمیکنم آمریکا بتواند تصمیمات خود را علیه کشورهای حامی تروریست اجرایی کند و اظهارات واشنگتن با واقعیت و شرایط مبارزه با تروریسم فاصله دارد، زیرا هدف آمریکا تنها تسلط بر منطقه و خارج کردن روسیه از این حوزه است». وی بار دیگر با اشاره به آمادگی سوریه برای مقابله با تروریسم تاکید کرد: سوریه به مبارزه با تروریسم ادامه خواهد داد و ارتش نیز پیشرویهای خوبی داشته است. شعبان با تاکید بر اینکه هر کس در اندیشه تجاوز به ما باشد، او را از بین خواهیم برد، افزود: ما با تروریسم مسلح و مورد حمایت کشورهای منطقه و محافل بینالمللی روبهرو هستیم. مشاور سیاسی و اطلاعرسانی بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه افزود: مردم سوریه و ارتش از 4 سال پیش به دست تروریستها کشته میشوند و غرب و حامیان منطقهایاش در حمایت مالی و ارسال سلاح برای گروههای تروریستی از هیچ کوششی فروگذار نکردهاند.
حمله به داعش دموکراتها را نجات نمیدهد
هاوارد کورتز، تحلیلگر فاکسنیوز این سوال را مطرح کرده است که آیا اوباما میتواند با اقدام نظامی علیه داعش قطار جمهوریخواهان را از ریل خارج کرده و مانع از پیروزی آنها در انتخابات میاندورهای کنگره شود؟ پاسخ این تحلیلگر آمریکایی نزدیک به جمهوریخواهان به این سوال آن است که این احتمال وجود دارد که اقدام نظامی اوباما علیه داعش موجب شکست جمهوریخواهان در انتخابات میاندورهای کنگره شود ولی این احتمال ناچیز است. در حالی که اوباما برای نخستین بار دستور حمله هوایی به داعش در خاک سوریه را داده اما به نظر میرسد اقدام نظامی علیه داعش نمیتواند دموکراتها را در انتخابات میان دورهای کنگره نجات دهد. تا پیش از سخنرانی چهارشنبه شب، رئیسجمهور آمریکا با شکستی سیاسی در عرصه سیاست خارجی روبهرو شده بود که این مساله تاثیر منفی زیادی بر میزان محبوبیت وی داشته است. به گفته هاوارد کورتز اکنون که اوباما متعهد شده است از قدرت نظامی علیه تروریستها استفاده کند که ممکن است بر چشمانداز انتخابات میاندورهای کنگره تاثیرگذار باشد، این مساله تصادفی نیست که کنگره نمیخواهد پیش از انتخابات میاندورهای نوامبر مجوز لازم برای اقدام نظامی علیه داعش را صادر کند. جمهوریخواهان احساس میکنند که دست بالا و برتر را در این قضیه دارند و نمیخواهند این موضع را از دست بدهند و دموکراتها نیز به همین خاطر بشدت نگران هستند.
مخالفت روسیه
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد اقدام نظامی بدون حمایت سازمان ملل، اقدامی خصمانه و نقض آشکار قوانین بینالملل به شمار خواهد رفت. در حالی که آمریکاییها برای لشکرکشی دوباره به خاورمیانه آماده میشوند، ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده اعلام کرد 2 فروند جنگندهاش از نوع هورنت در غرب اقیانوس آرام سقوط کردهاند. بیبیسی دیروز گزارش داد موقعیت یکی از خلبانها مشخص شده درحالی که خلبان دوم ناپدید شده و تلاشها برای یافتن وی تاکنون نتیجهای نداشته است.
اولاند در بغداد
فرانسوا اولاند، رئیسجمهور فرانسه در راستای آنچه تلاش برای حمایت از دولت عراق در مبارزه با تروریستهای تکفیری داعش اعلام شد، به عراق سفری رسمی کرده است. او بامداد دیروز (جمعه) برای ملاقات با حیدر العبادی، نخست وزیر جدید و فواد معصوم، رئیسجمهور عراق وارد بغداد پایتخت این کشور شد و در دیدار با مقامهای رسمی عراق درباره احتمال پیوستن فرانسه به حملات هوایی تحت هدایت آمریکا با هدف آنچه جلوگیری از پیشروی گروه تروریستی داعش در این کشور اعلام شد، گفتوگو کرد. سفر اولاند به بغداد در آستانه برگزاری کنفراسی بینالمللی درباره امنیت عراق بوده که قرار است هفته آینده در پاریس برگزار شود. این در حالی است که حدود ۹۰۰ شهروند فرانسوی در کنار گروههای افراطی در عراق و سوریه فعال هستند.
منبع: وطن امروز