به گزارش خبرنگار علمی "خبرگزاری دانشجو" هیدروکسی آپاتیت مادهای است که کاربرد گستردهای در پزشکی و دندانپزشکی دارد و نانوساختارهای هیدروکسی آپاتیت سازگاری زیستی بهتر و خواص مکانیکی مطلوبتری نسبت به نمونههای میکرومتری در محیط بدن از خود نشان میدهد. این کارایی مطلوب زمانی بهینه است که ذرات نانومتری هیدروکسی آپاتیت از اندازه و شکل یکنواخت و کمترین میزان آگلومره شدن (به هم چسبیدن) برخوردار باشند.
از این رو پژوهشگران کشور با استفاده از این خاصیت اقدام به تولید نانو هیدروکسی آپاتیت با استفاده از یک سویه باکتری بومی ایرانی با نام "سراشیا" کردند.
استفاده از باکتری در تولید نانوذرات هیدروکسی آپاتیت روشی ارزان و دوستدار محیط زیست است که به تولید نانوپودر با خواص بهینه و شباهت شگفت انگیز به هیدروکسی آپاتیت موجود در ساختار استخوان بدن انسان منجر میشود.
نانو ذرات هیدروکسی آپاتیت به کمک روش رسوب دهی زیستی تولید شد که نسبت به نمونههای تولید شده به روشهای دیگر از شکل و اندازه یکنواختتری برخوردار است ضمن آنکه میزان چسبندگی ذرات بسیار کمتر است.
به دلیل خواص بسیار مطلوب پودر حاصل شده از این نانو ذرات هم میتوان به طور بسیار مناسبی در کاربردهای قدیمی هیدروکسی آپاتیت مانند بازسازی بافت استخوانی و پوشش دهی کاشتنیهای پزشکی و هم کاربردهای نوین هیدروکسی آپاتیت نانومتری چون انتقال دارو و ژن به داخل سلول استفاده کرد.
نزدیک بودن ساختار شیمیایی نمونه تولید شده به هیدروکسی آپاتیت موجود در ساختار بخش معدنی استخوان و دندان از مهمترین ویژگیهای ماده تولید شده در کشور است. علاوه بر آن اندازه ذرات تولید شده به طور متوسط 27 نانومتر است و با اشاره به کاربردهای این ماده از آن میتوان برای ترمیم و بازسازی بافت آسیب دیده استخوان، پوشش دهی کاشتنیهای استخوانی و به عنوان داربست مهندسی بافت استخوان به کار رود.
دستاوردهای این پروژه گام مهمی در حوزه بیونانوتکنولوژی و گسترش مرزهای دانش است و با استفاده از نانو پودرهای هیدروکسی آپارتیت تولید شده، طرح انتقال ژن به سلولهای موجود در بدن در دست مطالعات مقدماتی این محققان است.