به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، در عصر حاضر، بسیاری از زوجین به دلایل مختلفی که شاید مهمترین آن مسایل و مشکلات اقتصادی باشد حاضر شدهاند تنها به داشتن یک فرزند بسنده کنند. در حالیکه نظرات مثبت و منفی زیادی درباره فایده و یا عواقب آن مطرح میشود که گاهی تنها در مطرح شدن یک فرضیه یا باوری اشتباه باقی میماند و گاهی حتی به حقیقتی انکارناپذیر تبدیل میشود. بررسی برخی از این نظرات و باورها درباره کودکان تکفرزند است به والدین آگاهی و شناخت دقیق تری نسبت به آسیبهای این معضل اجتماعی می دهد. در این مقاله به نکاتی مهم درباره مضرات تکفرزندی اشاره میشود.
۱- انزواطلبی و درونگرایی
روانشناسان معتقدند مهمترین عامل در شکلگیری درست شخصیت کودک، تعامل با کودکان همسن و سال و بازی با آن هاست. همین طور در این بین آنچه که بیشتر به چشم میخورد انزواطلبی و درونگرایی کودکان تکفرزند است. اصولاً کودکان تکفرزند در برقراری ارتباط با همسالان خود دچار مشکلات متعدد میشوند و اگر آن ها نتوانند ارتباط خوبی با همسن و سالان خود پیدا کنند، این مسأله می تواند منجر به عدم رشد هوش اجتماعی و یا حتی عاطفی آن ها در سنین بالاتر میشود. یکی از نیازهای مهم کودک، بازی کردن است. وقتی کودک در محل آسایش و راحتی خود (خانه) همبازی و همصحبتی نداشته باشد، بسیاری از احساسات را نمیتواند تجربه کند. در این بین والدین سعی میکنند با توجه بیش از حد به کودکشان، بخشی از کمبودهای روانی او را که ناشی از تنها بودنش است جبران نمایند.
۲- عدم اعتماد به نفس و خودباوری در کودک
کودک تکفرزند به خاطر وابستگی شدیدی که به والدینش دارد از اعتماد به نفس پایینی برخوردار است. والدین به خاطر محبتهای افراطی و مراقبتهای ویژهای که از فرزندشان میکنند تا مبادا آسیبی به او نرسد و به قولی همان یک فرزند تا ابد برایشان باقی بماند، نمیگذارند او روی پای خود بایستد و همین عامل ضعف اعتماد به نفس و خودباوری در کودک میشود. تصور او از خود همواره این است که او نیاز به حمایت و کمک والدینش دارد. او خود را فردی ضعیف و کم تحمل میپندارد و تلاشش همواره این است که از حمایت و محبت والدینش محروم نشود.
۳- شکل نگرفتن مسئولیت پذیری در کودک
به این دلیل که والدین همواره سعی دارند از تنها کودک خود حمایت کنند تا مبادا آسیبی به او برسد پس انجام بسیاری از کارهای او را برعهده خود میگذارند. آن ها سعی میکنند تا جایی که میتوانند با خواستههای او موافقت نمایند تا بدین طریق همواره او را از شرایطی که دارد راضی نگه دارند. در واقع این یک معامله دوسویه است. ممکن است گاهی کودک احساس نیاز خود را که ناشی از تنهایی و انزواطلبی است به شکل خواستههای مادی بروز دهد و در این بیان بزرگترین اشتباه والدین اقدام فوری برای تهیه آن وسیله و نیاز کودک است که این موضوع خود میتواند به پرتوقع شدن کودک منجر شود.
۴- پرتوقع بودن کودکان تکفرزند
گفتیم که والدین کودکان تکفرزند، همواره تمام تلاششان این است تا جایی که میتوانند اسباب رضایت و آرامش کودکشان را فراهم کنند تا او هیچگاه کمبودی را در زندگیش احساس نکند. به همین دلیل منتظرند او نیازهای خود را اعلام کند تا آن را تهیه و برطرف کنند؛ غافل از اینکه همین امر سبب پرتوقع شدن کودکشان میشود. چرا که او همواره همه چیز را بدون هیچ تعلل و اذیتی دریافت کرده است. کودک همواره و تحت هر شرایطی از والدینش توقع برآورده شدن نیازهایش را دارد. حتی اگر روزی والدین نتوانند نیاز او را برطرف نمایند، به دلیل تربیت ناصحیحی که کودک داشته است، ممکن است او به راههای دیگری متوسل شود تا بتواند به خواستهاش برسد و نیازش را جبران نماید.
۵- زودرنج و حساس بودن تکفرزندان
در روانشناسی تغییر و موفقیتهای فردی گفته میشود یک انسان موفق کسی است که بتواند انتقادهای دیگران را با رویی باز بپذیرد و سعی در اصلاح رفتارها و عملکردهای خود داشته باشد. از آنجایی که کودکان تکفرزند همواره مورد توجه و یا به قولی مرکز توجه بودهاند لذا روحیه حساس بودن و زودرنجی بیشتر در آن ها دیده میشود. چرا که پرتوقع بودن و برآورده شدن نیازها و تمایلاتشان سبب زودرنج شدن و حساس بودن آن ها نسبت به نظرات و انتقادات دیگران میشود. در این بین اگر آن ها در محیطهای اجتماعی و دیگر محافل قرار بگیرند، اگر کسی نسبت به رفتاری از آن ها انتقاد داشته باشد، برخورد سریع و واکنشی که نشان از شخصیت ناسالم و تربیت صحیح اوست میتواند اولین رفتار و بازخورد او باشد.
همین موضوع میتواند در آینده بسیار مشکلساز شود. کودک تکفرزند در آینده ازدواج میکند و تشکیل خانواده میدهد. او که به دلیل تربیت نادرست خود نتوانسته تعامل مثبتی با دیگران داشته باشد در ارتباط با همسرش نیز دچار مشکل خواهد شد. چرا که به هر صورت در زندگی زناشویی صحنهها و موقعیتهایی پیش میآید که زوجین ممکن است نسبت به رفتاری از دیگری انتقاد داشته باشند. در این مواقع، ممکن است زوجی که تک فرزند بوده نتواند انتقاد همسرش را بپذیرد و همین سبب بحران و تنش در خانواده میشود. او به جای اینکه به فکر اصلاح و تغییر رفتار خود باشد، سعی در اثبات شخصیت و درست بودن عملکرد و رفتارش دارد.
آسیبهای ناشی از تکفرزندی بسیار زیاد است و به نظر تکفرزندی نه تنها هیچ حسن و مزیتی ندارد بلکه آسیبهای روانی و عاطفی که به فرد وارد میسازد سبب بحران و عدم شکلگیری مناسب شخصیت او میشود. توجه والدین به این نکته که آسیبهای ناشی از تکفرزندی بسیار بیشتر از عواملی است که شما به سمت عدم فرزندآوری سوق میدهد می تواند در تغییر رویه فعلی خانواده ها تغییراتی را به وجود آورد.
منبع: رصد نیوز