به گزارش گروه اشتغال« خبرگزاری دانشجو»، اشتغال در دنیای امروز بهسرعت در حال تحول است؛ شرایط کاری امروز اصلاً با گذشته قابلمقایسه نیست.اشتغال نوین را باید بهصورت سیستمی تعریف کرد که در آن هرکس برای خود کار میکند و به اندازهای که ارزشافزوده ایجاد میکند از درآمد نیز سهم میبرد و پرداخت بهصورت دستمزد جای خود را به درصدی از سود و...داده است.
تجربهای که سالها پیش در کشورهای توسعهیافته رخ داد و امروز مجدداً در کشورهای درحالتوسعه تکرار و باعث میشود تا امنیت شغلی روزبهروز به خطر بیفتد.
بیشک همهٔ ما تعریف دقیقی از کلمهٔ امنیت در ذهن داریم. امنیت یعنی در خطر نبودن و فارغ از هرگونه تهدید یا حمله!
با این حساب منظور از امنیت شغلی شرایطی است که در آن فرد در معرض خطر از دست دادن شغل یا تغییرات شغلی خود نباشد و از طرفی دیگر برای دستیابی به شغل مناسب، ایمنی لازم را احساس کند. درواقع امنیت شغلی معطوف به این موضوع است که اشتغال کارگران به خطر نیفتد و کارگر خود را از هرگونه تهدید از دست دادن شغل ایمن بداند.
در قانون اساسی کشور (همانند قوانین سایر کشورها) و در اصلهای سوم، نوزدهم، بیستم، بیست و دوم، بیست و ششم، بیست و هشتم، بیست و نهم، چهل و سوم و چهل ششم معیارها و موازینی را برای حمایت از امنیت شغلی کارگران در نظر گرفته شده است.
از سوی دیگر در مقررات بینالمللی هم بهموجب مقاوله نامه شماره 102 سازمان بینالمللی کار در سال 1952 مصوب شده است، در نه زمینه تأمین اجتماعی (ازجمله حوادث ناشی از کار و بیماری) به قانونگذار توصیه شده که همگی مرتبط با امنیت شغلی است.
حوادث ناشی و یا در حین کار هم یکی از مهمترین زیرمجموعههای امنیت شغلی است که سالانه جان میلیونها نفر از کارگران در کشورهای مختلف و خصوصاً ایران را میگیرد.
حوادث ناشی از کار چیست؟
بهموجب تعریف اداره کل امور رفاهی و خدمات گروه بهداشت و درمان، حوادث ناشی از کار عبارت از حوادثی است که حین انجاموظیفه و به سبب آن برای بیمهشده اتفاق میافتد. مقصود از حین انجاموظیفه تمام اوقاتی است که بیمهشده در کارگاه، مؤسسات وابسته، ساختمانها و محوطه آن مشغول به کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه مأمور انجام کاری میشود.
در ضمن اوقات رفتوآمد بیمهشده از منزل به کارگاه و یا بالعکس نیز جزو این اوقات محسوب میشوند. همچنین حوادثی که حین اقدام برای نجات سایر بیمهشدگان آسیبدیده و مساعدت به آنان اتفاق میافتد حادثه ناشی از کار محسوب خواهد شد.
این حوادث ممکن است که به علل گوناگونی رخ دهد که در کلیترین تقسیمبندی، سقوط اشیا و اشخاص، راه رفتن، تصادم با اشیا (برای مثال گیرکردن در بین دستگاههای متحرک)، برقگرفتگی و ... را شامل میشود.
افزایش سالبهسال حوادث
به گزارش بازارخبر، در میان سایر صفتهایی که برای سال 92 ذکر شده بود، رکورد حوادث ناشی از کار هم یکی مواردی بود که موجب جلبتوجه مسئولین و اکثر کارشناسان شده بود.
بر اساس آمار ارائهشده از سوی پزشکی قانونی، یک هزار و 994 نفر در حوادث ناشی از کار جان خود را از دست دادند. این رقم در مقایسه با سال قبل از آنکه تعداد تلفات حوادث کار یک هزار و 796 نفر بود، 11 درصد افزایش یافته است.
از تلفات حوادث کار در سال گذشته یک هزار و 967 نفر مرد و 27 نفر زن بودند. همچنین در این مدت استانهای تهران با 488، خراسان رضوی با 154 و اصفهان با 132 فوتی بیشترین آمار تلفات حوادث کار را داشتهاند. در دو ماهه ابتدایی سال 93 نیز 285 نفر بر اثر حوادث ناشی از کار جان باختند. آمار تلفات حوادث کار طی این مدت در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 5/7 درصد بیشتر شده است.
درحالیکه انتظار میرفت با توجه به آمار شگفتآور سال گذشته تدبیری در این خصوص اندیشیده شود تا بلکه شاهد کاهش میزان تلفات باشیم، اما بر اساس جدیدترین آمار منتشرشده، در چهار ماه سال جاری 651 نفر مرد و شش نفر زن جان خود را از دست دادند؛ همین رقم در سال گذشته 624 نفر مرد و هشت نفر زن بوده است.
در حوادث سقوط از بلندی و اصابت با جسم سخت، بیشترین میزان تلفات را داشته است.
از سوی دیگر تعداد مصدومان مراجعه شده به مراکز درمانی 10 هزار و 109 نفر بوده است که باز هم نسبت به سال پیش رشد 2.5 درصدی داشته است.
در این مدت (4 ماه) استانهای تهران با 190، خراسان رضوی با 50 و البرز با 38 نفر بیشترین و استانهای بوشهر، خراسان شمالی، کهگیلویه و بویراحمد با دو، ایلام و لرستان با سه و کردستان و خراسان جنوبی با چهار کمترین آمار تلفات حوادث کار را داشتهاند.
میزان صعودی مرگومیر ناشی از حوادث کاری در چند سال گذشته به حدی بوده است که صدای سازمان پزشکی قانونی را درآورد و هشدار جدی را در این مورد داد.
منبع: بازارخبر