به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، بخشنامه جدید معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری نور امید را در دل بازنشستگان تأمین اجتماعی خاموش کرد به طوری که براساس این بخشنامه با حذف حق بیمه از اضافه کار کارمندان دولت تحت پوشش تأمین اجتماعی، حقوق بیش از یک میلیون بازنشسته 20 تا 30 درصد کاهش مییابد.
17 تیرماه سال جاری معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری بخشنامهای را امضا و ابلاغ کرد مبنی بر اینکه حق بیمه از اضافه کار کارکنان دولت که از بیمه تامین اجتماعی برخوردارند حذف شود؛ مصوبهای که از 31 شهریورماه اجرایی شد. براساس این بخشنامه محاسبه اضافهکار در پاداش پایان خدمت و حقوق بازنشستگان نخواهد بود و براساس قوانین سازمان تامین اجتماعی حقوق بازنشستگی مساوی مجموع پرداختی 2 سال پایان خدمت تقسیم بر ماههای این 2 سال است و این بدین معنی است که کارمندانی که 30سال تمام از حقوق و اضافه کارشان 7 درصد کسر شده با این ابلاغیه جدید از کاهش حقوق در دوران بازنشستگی برخوردار میشوند.
کاهش 30درصدی حقوق بازنشستگان
کارمندانی که در حال حاضر ماهانه 7درصد از حقوقشان به عنوان حق بیمه کسر و به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز میشود، با این ابلاغیه جدید پس از بازنشستگی با کاهش 20 تا 30درصدی حقوق مواجه میشوند و با توجه به اینکه حقوق بازنشستگی افراد تحتپوشش تامین اجتماعی در مقایسه با نهادهای دیگر پایین است، این بازنشستگان با مشکلات عدیدهای روبهرو خواهند شد.
براساس اعلام سازمان تامین اجتماعی در حال حاضر 13 میلیون و 800 هزار نفر بیمه شده اصلی تحتپوشش سازمان تامین اجتماعی هستند و ماهانه مبلغی را به عنوان حق بیمه پرداخت میکنند که با توجه به بخشنامه جدید معاونت راهبردی ریاست جمهوری بیش از یک میلیون نفر از این افراد آنهایی هستند که در حال حاضر در سازمانهای دولتی مشغول به کار بوده و از بیمه تامین اجتماعی برخوردارند که با حذف حق بیمه اضافه کار، حقوق بازنشستگی این افراد کاهش پیدا میکند.
ابلاغ بخشنامه بدون کار کارشناسی
کارشناسان امور بیمهای معتقدند این بخشنامه بسیار نسنجیده و بدون انجام کار کارشناسی لازم به تصویب رسیده چرا که باید میان کسی که چندین سال حق بیمه پرداخت کرده با فردی که بهتازگی در سازمانی مشغول به کار میشود تفاوت قایل شد تا به ضرر کارمندان نباشد. در همین باره محمد اسماعیل سعیدی دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس بیان داشت: با حذف حق بیمه اضافهکاری از حقوق کارکنان، حقوق این افراد 20 تا 30 درصد در زمان بازنشستگی کم میشود که عادلانه نیست.
مدیران تأمین اجتماعی در راه مجلس
این در حالی است که دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس به مهر گفته است: مشخص نیست معاونت نظارت و راهبردی ریاست جمهوری بخشنامه جدید را با چه هدفی امضا و ابلاغ کرده چون باعث میشود حقوق بازنشستگان که به خودی خود کم است، باز هم پایینتر از عرف جامعه باشد و در این صورت مشکلات آنها چند برابر قبل خواهد شد. به گفته وی قرار است طی روزهای آینده، مدیران تامین اجتماعی به کمیسیون اجتماعی مجلس دعوت شده و در این باره توضیح دهند که چرا بازنشستهای که سالهای زیادی حق بیمه پرداخت میکند، پس از بازنشستگی که باید نفس راحتی بکشد به یکباره حقوق و مزایای وی کم شود. به گفته سعیدی، اصلاح مدیریت و ساختار پرداخت مطالبات سازمان تامین اجتماعی و بدهیهایی که شامل حال بازنشستگان میشود از جمله اقداماتی است که دولت باید برای رفع مشکلات بازنشستگی انجام دهد.
ضرورت اصلاح بخشنامه جدید
دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس اظهار داشت: معتقدم ابلاغ بخشنامه برای کاهش حقوق بازنشستگان، تصمیم ناپختهای است که باید اصلاح شود و بهطور حتم کمیسیون اجتماعی در این باره واکنش نشان میدهد. وی با اشاره به اینکه اجرایی شدن بخشنامه کاهش حقوق بازنشستگان، تاثیر بسیار نامطلوبی بر آنها میگذارد، تصریح کرد: با توجه به شرایط موجود، دولت و مدیران باید درباره افزایش حقوق بازنشستگان اقدام کرده و راهکار ارائه دهند. سعیدی به علت تصویب بخشنامه جدید معاونت نظارت راهبردی اشاره کرد و افزود: شاید یکی از دلایل آن، نقدینگی دولت باشد که آن را نیز میتوان با اصلاح ساختار و مدیریت جبران کرد و همچنین با توجه به اینکه 35درصد اقتصاد کشور در دست سازمان تامین اجتماعی است اما بسیاری از شرکتها و کارخانجات این سازمان ورشکسته بوده و زیانده شدهاند به همین دلیل دولت باید ابتدا راهکاری برای پرداخت بدهیهای این سازمان ارائه دهد.
حقوق امسال همانند حقوق پارسال
دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس درباره جزئیات این بخشنامه یادآورشد: فرمول و توجیه خاصی برای این بخشنامه وجود دارد که در نهایت درخصوص اضافهکار و بیمه پرداختی مشمولان تحت بیمه سازمان تامین اجتماعی است که در هر صورت کار درستی انجام نشده است. به گفته سعیدی، در صورت ادامه اجرای این مصوبه، تمام افرادی که از این پس بازنشسته میشوند، حقوقشان کاهش پیدا میکند به طوری که با افزایش 25درصدی حقوق در سال جاری، حقوق این افراد مانند سال گذشته خواهد بود و این نشاندهنده ظلم آشکاری در حق آنهاست.
مخالفت تأمین اجتماعی با کاهش حقوق
از سوی دیگر معاون فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی نیز ضمن مخالفت با اجرای این بخشنامه در باره کاهش حقوق بازنشستگان گفته است: این قانون شامل حال افرادی که در گذشته بازنشسته شدهاند نمیشود اما افرادی که از این پس بازنشسته شوند، حقوقشان بهطور متوسط با توجه به پرداختیهایی که دارند کم خواهد شد. محمدحسین زدا با اشاره به اینکه بخشنامه جدید معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری به ضرر بازنشستگان است، خاطرنشان کرد: براساس این بخشنامه حق بیمه از اضافهکاری بازنشستگان حذف خواهد شد که در این صورت، روی حقوقشان نیز تاثیر منفی میگذارد. معاون فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی از مخالفت این سازمان برای اجرای بخشنامه جدید خبر داد و افزود: ما از ابتدا مخالف این قانون بودیم اما با بخشنامه جدید دولت نمیتوانیم کاری انجام دهیم. البته با مخالفت اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس قرار است دوباره بخشنامه جدید دولت در کمیسیون اجتماعی با حضور مدیران مربوط بررسی و سپس ایرادات آن برطرف و زمینه اجرای آن فراهم شود. در حالی این مصوبه به تصویب رسیده و ابلاغ شده است که در حال حاضر حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی کمتر از بازنشستگان نیروهای مسلح و خدمات درمانی است و جای این سوال وجود دارد که در دولت تدبیر و امید که همه افراد بویژه بیمهشدگان و بازنشستگان تامین اجتماعی انتظار افزایش حقوق را داشتند، چرا باز هم نوک تیز پیکان کاهش حقوق، بازنشستگان تامین اجتماعی را نشانه گرفته و دوباره به جای اینکه حقوق آنها افزایش پیدا کند از آنچه هست نیز کمتر خواهد شد.
منبع: وطن امروز