به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، هر روز که می گذرد خبری جدید از جریان اصلاح طلب و فعالیت های این جریان برای انتخابات سال آینده مجلس شورای اسلامی به گوش می رسد، طوری که در طول یکسال گذشته طیف های مختلفی در بین لیبرال ها اعلام موجودیت کرده اند که هر یک خود را برتر از دیگری دانسته و حاضر هم نیستند پای میز مذاکره با طیف هم جناح بنشینند.
اصلاح طلبان بی شک جزو اولین جریاناتی بودند که در بحث انتخابات مجلس شورای اسلامی فعالیت خود را آغاز کردند. اهالی این جریان از همان روزهای ابتدایی پس از انتخابات ریاست جمهوری و در شرایطی که بیش از 30 ماه تا انتخابات مجلس فرصت باقی بود، جلسات انتخاباتی خود را برپا کرده و حتی فعالیت در سایر استان ها را نیز آغاز کردند. اما نکته جالب توجه در خصوص فعالیت های اصلاح طلبان، چند پاره شدن آنهاست، طوری که این روزها جریان محمد رضا عارف، طرفداران ناطق، یاران خاتمی، حزب ندا، حزب فراگیر، جوانان خط امام، جریان موسوی لاری، احزاب منحله و حتی اصلاح طلبان دولتی نیز به طور جداگانه مشغول فعالیت هستند.
البته انشقاق لیبرال ها از این جهت نیز قابل بررسی است که این جریان بیش از 8 سال در سایه اصولگرایان قرار داشته اند و حالا با روی کار آمدن دولت یازدهم، هر چند اقبال چندانی از سوی حسن روحانی به خود ندیدند اما فرصت برای از سرگیری فعالیت های خود را فراهم دیده و قصد دارند بار دیگر با صحنه اول سیاست کشور بازگردند. شبکه اطلاع رسانی دانا در در ادامه سلسله گزارشهای خود از نحوه ورود و فعالیت جریانهای مختلف برای انتخابات آینده، قصد دارد در این گزارش آخرین تحولات صورت گرفته و طیف های مختلف ایجاد شده در اردوگاه اصلاح طلبان را مورد بررسی قرار دهد.
تلاش احزاب منحله برای بازگشت
این روزها احزاب منحله ای که در گذشته فعالیت های مختلفی را در عرصه سیاست داشتند و به دلیل فتنه گری ها و تحرکات ضد منافع ملی از صحنه اول سیاست کشور خارج شدند، حالا قصد بازگشت دارند. در همین راستا حزب منحله مشارکت که با حضور فعال برخی از عناصر آن در فتنه 88 و همچنین محکومیت تعدادی از اعضای آن، منحل شده بود، فعالیت خود را دوباره از سر گرفته است.این حزب منحله در ابتدا نیروهای خود از سراسر کشور را دوباره جمع کرده و جلسات متعددی در راستای هماهنگی بیشتر با دیگر اعضای خود برگزار کرده است.اولین هدف این حزب احیای مشارکت بوده؛ به طوری که چندین بار نیز درخواست مجوز فعالیت خود را با نام های مختلف به وزارت کشور داده اند.در ادامه این فعالیت ها برخی از اعضای این حزب منحله از شهرستان ها خود را به تهران می رسانند تا با خاتمی دیدار داشته باشند.
اصلاح طلبان دولتی
بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم، برخی چهره های معتدل تر جریان اصلاحات با نزدیک شدن به حسن روحانی توانستند پست و مقامی در دولت برای خود دست و پا کنند. این در شرایطی است که در بین اصلاح طلبان گروهی دیگر نیز بر پیروی از هاشمی رفسنجانی و به تبع آن دولت و حسن روحانی معتقد بوده و هستند. از همین رو این دسته از اصلاح طلبان بی شک در جریان انتخابات مجلس با طیف دولت همکاری خواهند داشت و بعید است وحدتی نیز مابین اصلاح طلبان دولتی با لیبرال های خارج از دولت شکل گیرد.
حزب ندا
ندا، نام حزبی بود که صادق خرازی با عنوان نسل دوم اصلاح طلبان راه اندازی کرد و نه تنها مورد استقبال سایر اصلاح طلبان قرار نگرفت بلکه برخی از آنها به تسخر این جریان پرداخته و آن را حزب نسا نیز نامیدند. اما خرازی در دفاع از این حزب عنوان کرد که نه تنها متعلق به نسل دوم اصلاح طلبان است، بلکه ندا متعلق به نسل اول این جریان نیز می باشد. صادق خرازی که گمان میرود یکی از مهرههای کلیدی تشکل نو اصلاح طلبی باشد ضرورت تولد این جریان را در همایش انتظار و امید در استان همدان اینطور معرفی میکند: «بیائید تعارف را کنار بگذاریم. صراحتاً باید گفت جریان اصلاح طلبی نیاز به پوست اندازی دارد. چارچوب های کهنه ی دیروز، زخم های التیام نیافته تاریخی و تاکتیک های مستعمل گذشته جوابگوی دور جدید اصلاح طلبی نیست. ما باید وارد فاز دوم اصلاح طلبی شویم. اصول اصلاح طلبی مشخص و روشن است. هویت اصلاح طلبی ما تغییری نکرده است. آنچه باید تغییر کند روندهای سوءتفاهم آفرین گذشته است.»
نسل جوانان خط امام
بعد از اینکه ندا تحت عنوان نسل دوم اصلاح طلبان فعالیت خود را آغاز کرد خبر رسید که یک فرقه جدید در بین اصلاح طلبان نیز در راه است و فرزند مشاور رئیس جمهور در تلاش است تا این تشکیلات جدید را راه اندازی کند. این جریان جدید از سوی فرزند علی یونسی در حال راه اندازی است و هدف اصلی این تشکیلات برنامه ریزی در شهرستان ها برای موفقیت اصلاح طلبان در انتخابات سال آینده مجلس شورای اسلامی است.
جبهه فراگیر برای وحدت اصلاح طلبان
جبهه فراگیر اصلاح طلبان از یک نگرانی بود که تبدیل به یک حزب شد. جبهه ای که از سوی منتجب نیا، قائم مقام دبیر کل حزب اعتماد ملی پیشنهاد شد تا با جمع آوری جریان های مختلف اصلاح طلبی، به نوعی وحدت در این جریان را ایجاد کنند. جبهه یی که به اعتقاد رسول منتجب نیا تمامی سلایق اصلاح طلبانه را در دل خود دارد و به اصول اولیه و مطالبات اصلاح طلبان پایبند است. وی با همین رویکرد است که میگوید اصلاح طلبان به دنبال یکی شدن هستند و بر همین اساس جبهه فراگیر اصلاحات به زودی با هدایت و مدیریت بزرگان اصلاحات اعلام موجودیت خواهد کرد.
نقش خاتمی در انتخابات مجلس
سید محمد خاتمی و یارانش این روزها در شورای مشورتی اصلاح طلبان تلاش زیادی می کنند تا بتوانند وحدت اصلاح طلبان را رقم بزنند، این در شرایطی است که به نظر می رسد دیگر اقبال چندانی از سوی اصلاح طلبان به رئیس دولت اصلاحات وجود ندارد. نمونه بارز آن نیز اظهارات اخیر محمد رضا عارف بود که عنوان کرد خودش شورای مشورتی دارد و نیازی نیست که در شورای مشورتی خاتمی شرکت کند. البته گروه های مختلف همچنان منتظر تصمیم گیری خاتمی برای انتخابات پیش رو هستند، اما خاتمی نیز رفتار چندگانه ای را در برابر گروه های تشکیل شده در جریان اصلاحات در پیش گرفته و همین مسئله بر انشقاق بیشتر لیبرال ها افزوده است.
نقش موسوی لاری در بین اصلاح طلبان
برخی از اصلاح طلبان اخیرا در یکی از جلسات اخیر خود، از محمدرضا عارف به عنوان عامل شکاف میان اصلاح طلبان یاد کردند. آنان در این جلسه اعلام کردند که عارف با برخی اقدامات ناهماهنگ و خود سرانه باعث بروز اختلاف در بین اصلاح طلبان شده و به جایی رسیده که حرف هیچ کس را نیز گوش نمیدهد. از این رو برخی از افراد اصلاح طلب به سراغ موسوی خوئینی ها رفته و از وی خواستند تا این شکافات را برطرف کند . این افراد با اعتراض به برخی اقدامات دوگانه و حتی موازی در جریان اصلاحات از وی خواستند تا به صورت ریش سفیدی این مسائل را مرتفع کرده و بین افراد اصلاح طلب هماهنگی ایجاد کند. این در شرایطی است که پیش از این خبر رسیده بود موسوی لاری با جمع آوری یک لیست 700 نفره، ریاست برخی جلسات انتخاباتی اصلاح طلبان را بر عهده گرفته و قصد دارد که این لیست را برای انتخابات مجلس پالایش کند.
حامیان گرایش به راست سنتی
برخی اصلاح طلبان بر این باورند که فقط تکرار پروژه به ریاست رسیدن حسن روحانی است که می تواند کرسی های سبز مجلس را به اصلاح طلبان برساند. این افراد معتقدند که گرایش به راست سنتی و افرادی چون هاشمی رفسنجانی و ناطق نوری رمز پیروزی اصولگرایان در انتخابات سال گذشته ریاست جمهوری بوده و حالا می توان با بهره جستن از این تجربه، پیروزی در انتخابات مجلس را نیز رقم زد. شاید همین امر است که سبب شده که اصلاحطلبان به هم جناحی خود یعنی عارف پشت کرده اند و روی خوش نشان نمیدهند.
عارف و چالش با اصلاح طلبان
این روزها محمد رضا عارف با اصلاح طلبان وارد چالش های جدی شده و حتی کار به جایی رسیده که لیبرال ها حملات تند وتیزی را به معاون اول دولت اصلاحات داشته اند. مسئله ای که باعث شده عارف و اصلاح طلبان با چالشی بزرگ برای همکاری در راستای انتخابات مجلس مواجه شوند. اصلاح طلبان به رهبری محمد رضا عارف از جمله اولین گروه هایی بودند که بلافاصله بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته فعالیت خود را برای انتخابات مجلس آغاز کردند و بدون شک یکی از اصلی ترین جریان هایی خواهند بود که در انتخابات سال آینده مجلس وارد گود می شوند. این در حالی است که در میانه راه برخی از تئوریسین های جریان اصلاحات با چرخش به سوی ناطق نوری، به این فکر افتادند که راه پیروزی در انتخابات مجلس استفاده بهینه از این شیخ راست گرای سنتی است.
منبع: دانا