به گزارش گروه اشتغال« خبرگزاری دانشجو»، نخستین جلسه کمیته تخصصی اشتغال در کارگروه اشتغال معاونت ساماندهی امور جوانان برگزار شد.طی این نشست که با حضور تنی چند از صاحبنظران، کارآفرینان و نخبگان اقتصادی و همچنین نمایندگان ارگان های مختلف از جمله نماینده وزارت کار و رفاه اجتماعی، نماینده امور زنان ریاست جمهوری، نماینده جهاد کشاورزی و .... برگزار شد در رابطه با مسئله اشتغال جوانان موضوعاتی مطرح شد.
در ابتدای جلسه مجید نداف، مشاور ارشد اشتغال معاونت ساماندهی امور جوانان و مسئول کمیته تخصصی اشتغال و مسکن جوانان، به عنوان رئیس کمیته گزارشی در رابطه با اشتغال جوانان ارائه کرد و گفت: آن چه امروز دغدغه بسیاری از جوانان و مسئولین از جمله رهبر معظم انقلاب را شکل می دهد، موضوع اشتغال جوانان است. بنا به بیانات معظم رهبری و در جهت افزایش نرخ جمعیت در ابتدا می بایست مقدمات اشتغال، و در ادامه ازدواج و فرزندآوری جوانان مهیا شود.
وی افزود: بر اساس آمار موجود از سرشماری سال ۹۰، ۳۱.۵ درصد جمعیت کشور را جوانان تشکیل می دهند که نیاز به برنامه ریزی جدی برای آن ها وجود دارد. در حال حاضر ما وارد دوران پیری جمعیت نشده ایم و بهتر است به جای صرف تمام مکانیزم های تشویقی به منظور سیاست های افزایش جمعیتی به مسئله اشتغال جوانان بپردازیم. در حال حاضر میانگین نرخ بیکاری جوانان در کشور ۲۶درصد است که در بعضی استان ها از جمله لرستان این نرخ به ۵۰درصد می رسد.
رابطه مثبت نرخ بیکاری و افزایش تحصیلات
نداف گفت: بهتر است نگاه واقع بینانه ای در این زمینه داشته باشیم و مانند گذشته آمارهای مربوط به این معضل حساس را وارونه جلوه ندهیم و به عنوان مثال زمانی که فردی تنها یک ساعت در هفته کار می کند وی را شاغل محسوب کنیم. در حال حاضر نرخ افرد بیکار تحصیل کرده ها و خصوصا بانوان تحصیل کرده بسیار بالا است .
وی با اشاره به نظر سنجی صورت گرفته در سازمان متذکر شد:۲۸.۹ درصد جوانان اشتغال مناسب را مهمترین نگرانی می دانند،۳۸.۶ درصد جوانان آینده شغلی روشنی پیش روی خود نمی بینند.۴۷.۳ درصد جوانان تامین شغل و امنیت شغلی را مهمترین وظیفه دولت در قبال جوانان می دانندو ۸۴.۳ درصد آنان دولت را برای حل مشکلات مسکن جوانان مسئول می دانند و معتقد اند مشکل مسکن جوانان از طریق اشتغال قابل حل است.
مشاور ارشد اشتغال معاونت ساماندهی تصریح کرد: در حال حاضر تعداد زیادی جوان در صف ازدواج داریم که درصورتی که شغل مناسبی داشته باشند و آمادگی های لازم برای آن ها ایجاد شود با تشکیل خانواده و فرزند آوری می توان به دستورات رهبری در زمینه افزایش جمعیت نیز جامه عمل پوشاند.
در ادامه جلسه جعفر سطوتی، مدیر کل دفتر هماهنگی و ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان گفت: تمرکز ما در مسئله اشتغال بر مسائل فرهنگی و اجتماعی است و بنا به دستور معاون اول رئیس جمهور با توجه به فعالیت های جدی و خاص ارگان های ذی ربط در زمینه اشتغال با رویکرد اقتصادی، بهتر است معاونت جوانان بیشتر به جنبه های اجتماعی فرهنگی قضیه بپردازد که در کنار مشکلات اقتصادی تاثیر زیادی بر موضوع اشتغال دارند.
وی افزود: توقع و خواست ما این است که مباحثی که در این جلسات مطرح می شود و خروجی حاصل از آن به صورت طرح و نظری ابتدا در ستاد ملی امور جوانان و سپس در جلسه شورای عالی جوانان با حضور رئیس جمهور مطرح گردد که در صورت تصویب نهایی شاهد اجرای آن در سطح ملی باشیم.
اتخاذ سیاست های توانمندسازی جوانان به جای اشتغال زایی
در ادامه یکی از طرح هایی که در زمینه اشتغال در حال پیگیری است تشریح شد، بر اساس این طرح که با همکاری یونیسف در ایران و چند کشور دیگر اجرا می شود، وضعیت اشتغال پذیری جوانان مورد ارزیابی قرار می گیرد.
علی اکبر سروش مجری طرح ارزیابی وضعیت اشتغال پذیری جوانان در این باره گفت: ما منکر نقش دولت، بنگاه های اقتصادی و سرمایه گذاری های ریسک پذیر در رابطه با موضوع اشتغال نیستم، اما مسئله مهم در اینجا کار کردن روی موضوع اشتغال پذیری جوانان است که هزینه های مبحث اشتغال زایی از جمله اعطای وام و ... را دارا نیست . اشتغال پذیری به این معنا است که فرد تا چه اندازه توانایی پیدا کردن شغل مناسب، حفظ شغل مورد نظر و در صورت لزوم تغییر شغلی را داراست.
به گفته وی عوامل موثر بر اشتغال پذیری نیز در دو زمینه فردی (شامل مهارت های عمومی آموختنی و ویژگی های شخصیتی اکتسابی)، عوامل محیطی شخص ( شامل نقش اجتماعی/ فرهنگ کار / دسترسی به منابع) و عوامل بیرونی و ساختاری ( شامل نظام تقاضا / نظام آموزشی /سیاست گذاری های کلان) مورد بررسی می باشد که متاسفانه در حال حاضر سطح مهارت های عملی کاری افراد علی رغم برخورداری از دانش نظری بالا، در سطح ناچیزی می باشد.
اشتغال عامل بازدارنده بروز معضلات اجتماعی
گلزاری معاون ساماندهی امور جوانان نیز با حضور در جلسه گفت: امروز جوانان با وجود توانمندی ها و استعداد های بالا دچار معضلات عدیده هستند که از جمله مهمترین آن ها اعتیاد، طلاق و خشونت است. متاسفانه سن ابتلا به اعتیاد در کشور از دوره نوجوانی آغاز می شود و در زمینه طلاق نیز با آمار و ارقام نگران کننده ای مواجه ایم. در زمینه ابراز خشونت نیز چه در سطح خانگی و چه در زمینه نزاع های خیابانی درصد بالایی از افراد درگیر را جوانان تشکیل می دهند. در بحث اشتغال باید این نکته را متذکر شد که داشتن شغل در کنار مسائل فرهنگی، می تواند به عنوان عامل پیشگیرنده و مانع بسیاری از مکلات مثمر ثمر واقع شود.
بحران بیکاری در کشور جدی است
وی افزود: اشتغال فرد را وارد چرخه مسئولیت پذیری می کند، اعتماد به نفس و عزت اجتماعی وی را افزایش می دهد و بسیاری از مسائل حوزه خانواده و فرهنگ را مرتفع می کند. در حال حاضر میانگین خوشبینانه بیکاری در کشور بین ۲۰تا ۲۵ درصد است که این رقم در برخی استان ها به ۴۰تا ۵۰درصد نیز می رسد. این موضوع یک بحران جدی برای کشور است.
وی تصریح کرد: حل بخشی از مسئله اقتصاد بر عهده دولت است که انتظار می رود با ایجاد ثبات اقتصادی و تضمین امنیت شغلی زمینه را برای اشتغال جوانان ایجاد نماید و از طرفی با افزایش آزادی های شغلی زمینه را برای بروز خلاقیت ها و توانایی های فردی مهیا نماید.
غفلت از نسل جوان پس از انقلاب
وی در این زمینه یادآور شد: متاسفانه نسل جوان حاضر به علت غفلت و بی توجهی ما به افرادی تبدیل شده اند که مسئولیت پذیری و توانایی تحمل مشکلات را ندارند و به همین دلیل از ازدواج و همچنین سخت کوشی در زمینه اشتغال دوری می کنند. این نسل نه آمادگی اشتغال دارد و نه استقامت و ممارست لازم برای آن.جوانان اگر به دنبال موفقیت در زمینه اشتغال هستند باید این ۶مورد را که به عنوان شش الف اشتغال جمع آوری کرده ام رعایت نمایند: ایجاد انگیزه، استعداد یابی، افزایش آگاهی (ایجاد دانش لازم در فرد با توجه با استعدادهایش)، ابتکار، اعتماد به نفس (توانایی تلاش مجدد در صورت شکست) و مسئله آخر نیز ایجاد استقامت در جوانان است .
در این زمینه می توان شش الف را برای دولت نیز ذکر کرد که شامل: آزادی( جهت بروز خلاقیت)، امکانات، امنیت، اصلاح ساختار، استاندارد سازی و ارج نهادن می باشد.
گلزاری افزود: ما می توانیم تحت ایجاد مراکزی افراد موفق در زمینه های گوناگون را جمع آوری و از تجربیات آنها که با تلاش و سخت کوشی پیشرفت نموده اند برای جوانان استفاده کنیم.
قرار نیست تنها با مباحث نظری بپردازیم
وی در پایان تصریح کرد: امید می رود پس از تشکیل سه جلسه از سری جلسات این کمیته به نتایجی عملی در زمینه اشتغال دست یابیم و بنده نیز مسئولم نتایج کار در این کمیته را برای اجرایی شدن در جلسات شورا و مراتب بالاتر پیگیری کنیم .
منبع: مهر