به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، خانم جمیله بوپاشا انقلابی اسطوره ای نهضت آزادیبخش الجزایر در برابر استعمار ظالمانه فرانسه ، چند روزی است که به دعوت رئیس رسانه ملی مهمان ایران اسلامی است.
خانم بوپاشا برای بسیاری از حرکت های ضد استعماری و آزادیخواهانه نیم قرن گذشته جهان سمبل و الهام بخش مقاومت و تسلیم ناپذیری بوده است ، و درباره زندگی و مبارزات او به عنوان یک زن مسلمان انقلابی کتاب ها و مقالات بسیاری نوشته شده است ، اما از آنجا که شاید ایشان برای نسل جدید ما کم تر شناخته شده است در مطلب زیر سعی داریم هر چند به اختصار به معرفی این شخصیت انقلابی و دیدگاه های او درباره انقلاب اسلامی ایران بپردازیم:
زندگینامه
در دامن خانواده ای که اعضای آن در مبارزات رهایی بخش الجزایر فعال بودند بزرگ شد. جمیله با نام مستعار خلیدا در شرایطی به جنبش مقاومت پیوست که تعداد فعالان زن در جبهه رهائی بخش الجزایر«اف ال ان» (FLN) بسیار اندک بود. وی که به عنوان امدادگر کار می کرد در سال ۱۹۶۰ همراه پدر، خواهر و شوهر خواهرش در خانه دستگیر شد. به او نسبت بمب گذاری در دانشگاه را دادند ،اتهامی که هرگز ثابت نشد. این نوع اتهامات توسط استعمارگران فرانسوی برای انتقامجویی از فعالین جنبش ملی مقاومت الجزایر امری رایج بود.
زمانیکه در زندان حسین دی زندانی بود ، به وسیله آتش سیگار، شوک الکتریکی و ... شکنجه شد و وحشیانه مورد آزار قرار گرفت. لذا او و وکلایش ادعای حیثیت نمودند و دادگاه اعاده حیثیت جمیله به یکی از جنجالیترین محاکمات فرانسه و الجزایر تبدیل شد. یک وکیل تونسی الاصل فرانسوی به نام ژیزل حلیمی مسئولیت دفاع از جمیله را بعهده گرفت و توانست او را به زندان فرانسه منتقل نماید. چون در الجزایر این خطر وجود داشت که او را در سلول زندان به قتل برسانند، زیرا شکنجه گران فرانسوی تلاش می کردند که شواهد جنایاتشان را از بین ببرند تا اعمالشان افشاء نشود.
پس از این ماجرا، فرانسوا ساگان (Francoise Sagan) در نشریه هفتگی اکسپرس(L´Express) مقاله ای با عنوان (زن جوان و بزرگوار) منتشر و اعلام کرد او از این که فرانسوی است، احساس شرم می کند. نوشته های سیمون دوبوار و ساگان آغاز یک روند بسیار روشنگرانه بود. کمیته ای به ریاست سیمون دوبوار برای جمیله بوپاشا تاسیس شد. اعضای این کمیته متشکل بودند از : الزا تریولت (Elsa Triolet) نویسنده ، همکار و همسرش لویی آراگون(Louis Aragon) شاعر معروف فرانسه، امه سه زر(Aime´ Ce´saire) ، ژان – پل سارتر (Jean-Paul Startre) فیلسوف معروف فرانسوی و همسر دوبوار ، ژنوییه دوگل آنتونیو (Genevie´ve de Gaulle Anthonioz) وژرمن تیلون(Germaine Tillion) زنان مبارز جنبش مقاومت فرانسه علیه اشغال نازی که در آن زمان به اردوگاه آلمان نازی در راونزبروک(Ravensbrück) تبعید شده بودند. ژیزل حلیمی(Gise´le Halimi) وکیل سرشناس همراه با سیمون دوبوار شرح حال مستندی در باره جمیله نوشتند که در سال ۱۹۶۲ تحت عنوان «جمیله بوپاشا» منتشر شد.
پیکاسو تصویری از این زن جوان مبارز کشید، آرشیتکت و هنرمند شیلیایی روبرتو ماتا(Roberto Matta) تصویری را به نام «دردهای جمیله «(Djamilas Qualen) به وی تقدیم کرد، آهنگساز ایتالیایی لویجی نونو (Luigi Nono) آهنگی به نام » آهنگ زندگی و عشق» برای جمیله سرائید.
پس از قرارداد اوویان (Evian) در سال ۱۹۶۲ که به استعمار فرانسه پس از ۱۳۰ سال پایان داد و فرانسه مجبور شد جنگ کثیف استعماری در الجزایر را متوقف سازد ، الجزایر استقلال خود را بازیافت و جمیله بوپاشا که ابتدا به اعدام محکوم شده بود، از زندان آزاد شد. جمله معروف او در زندان فرانسوی ها این بود: « هنگامی که خلق اراده زندگی میکند سرنوشت باید به او بگوید چشم . شبهای تاریک باید رخت بربندد و زنجیرها باید از هم بگسلد».
جمیله ازدواج کرد، صاحب سه فرزند شد و به عنوان منشی مشغول به کار شد. در سال ۱۹۸۱،در تظاهرات اعتراضی به قانون خانواده در الجزایر شرکت کرد.
سرگذشت این بانوی مجاهد الجزایری در کتابی به نام خودش و به قلم سیمون دو بوار نویسنده و روشنفکر صاحب نام فرانسوی به رشته تحریر در آمده است. در این کتاب به تجاوزهای گروهی و تجاوزهای وحشیانه از جمله با بطری و انواع دیگر شکنجه های رایج در زندان های نیروهای فرانسوی اشاره شده است. او در این کتاب نوشته است: داستان حاضر، سرگذشت دختر بیست و سه سالهی الجزایری است با نام 'جمیله بوپاشا' که به عنوان مامور ارتباط جبههی نجات ملی الجزایر، از طرف نظامیان فرانسوی مورد شکنجههای وحشیانه از جمله هتک حرمت قرار گرفت.
به تصریح نگارنده: «در ماجرای جمیله بوپاشا، آنچه خارقالعاده و استثنایی مینماید، خود حقایق نیست بلکه پردهای است که روی آنها کشیده میشود. سماجت و بردباری یک زن وکیل مدافع، غرور و علو روح دختری شنکجه دیده و شاکی، استفادهی بهینه از فرصت و شهامت حرفهای یک قاضی، دست به دست هم دادهاند تا پردهی سیاه شب ظلمانی و مه آلودی را که هفت سال بر جنایات فرانسه استعمارگر که تحت عنوان مقابله با اعمال خرابکارانه انداخته شده بود، دریده شود. در راه دریده شدن نقاب نفرتانگیز جلادان فرانسوی ، ژنرال آیره، فرماندهی عالی نیروهای فرانسوی در الجزایرنیز می توانست شهادت اما ارتش فرانسه با دریده شدن نقاب چهرهی دژخیمانی که جمیله را شکنجه کردند، مخالفت کرده است».
سیمون دوبوار در سال ۱۹۶۲ در نگاه به جنبش مقاومت الجزایر علیه استعمار فرانسه نوشت : کافی نیست که فقط علیه جنایتی که درحق جمیله صورت گرفته برخیزیم بلکه باید علیه برخوردهای به همان سان جنایتکارانه علیه همرزمان او سر به شورش برداریم.او از فرانسویان خواست که در برابر جنایت کشورشان سکوت نکنند، خود را تنها به محکوم کردن این یا آن روش استعمارگرانه محدود نسازند بلکه توجه داشته باشند که دولت در پی کسب حمایت و مشروعیت از آنها برای ادامه جنگ استعماری است . او از فرانسویان خواست تا جنگ و حکومت را محکوم کنند…. حکومتی را که دربرابر ارتش زانو زده است.او خطاب به فرانسویان گفت هر کاری که لازم باشد انجام دهید تا مردود شمردن جنگ توسط شما به اقداماتی بی خاصیت تنزل نکند ….شما دیگر نمی توانید بهانه آورده و بگوئید ما از جنایت هائی که صورت می گیرد بی اطلاع بوده ایم.
پنجاه سال بعد از استقلال الجزایر در سال ۲۰۱۲ فیلم تلویزیونی « برای جمیله» به کارگردانی کارولین هوپرت خواهر هنرپیشه ایزابل هوپرت ، بار دیگر خاطره این زن مبارز را زنده کرد.اما جمیله از این فیلم تلویزیونی ابراز تاسف کرد، زیرا از نظر او این فیلم اساسا بر روی شخص وی متمرکز شده و کمتر به جنبش رهایی بخش مردم الجزایر پرداخته است.
حضور زنان مبارز در انقلاب الجزایر بسیار مشهود بود. جمیله بوپاشا، صحیه، حسیبه بن بوعلی، بهیه و جمیله بوجرید، در تاریخ مبارزات انقلاب الجزایر جایی مخصوص دارند. این زنان یا در مبارزه نابرابر با رژیم استعمارگر فرانسه ، سلاح بر کف جان خود را از دست دادند، یا بعد از تحمل شکنجه های فراوان به شهادت رسیدند. نقش زن الجزایری در روند استعمارزدایی از الجزایر به قدری اهمیت داشت که استمعارگران می گفتند: «اگر بر زنها پیروز شویم، باقی چیزها به دنبال آن درست خواهد شد».
ديدار آقای ضرغامي با خانم بوپاشا
رئيس سازمان صدا و سيمای ایران که در سال ۱۳۸۸ به الجزاير سفر کرده بود ، با خانم جميله بوپاشا انقلابي بزرگ الجزاير نیز ديدار و از مبارزات اين بانوي مجاهد در برابر استعمار فرانسه تقدير کرد. خانم بوپاشا که به شدت تحت تأثير هيئت ايراني قرار گرفته بود احساسات عميق خود را نسبت به ملت و رهبر ايران با سخناني گرم و صميمانه ابراز کرد. بوپاشا از ايستادگي و مقاومت غرور انگيز جمهوري اسلامي ايران در مقابل استکبار جهاني اظهار خوشحالي کرد .
دیدار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بوپاشا
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سابق نیز که در سال ۱۳۹۰ به منظور شرکت در مراسم اعلام تلمسان یکی از شهرهای الجزایر به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام به این کشور سفر کرده بود با جمیله بوپاشا مبارز معروف الجزایری و نیز جمعی از زنان و مردان مجاهد و مبارز الجزایری که سالها با استعمار فرانسه مبارزه کرده اند دیدار و گفتگو کرد. در آن دیدار نیز جمیله بوپاشا از ایستادگی مردم ایران در برابرسلطه طلبی آمریکا تجلیل کرد.
بوپاشا با ستایش ایستادگی و مقاومت مردم ایران در برابر زیاده خواهی قدرت های استکباری گفت :انقلاب اسلامی مردم ایران نقطه عطفی در تحولات جهانی بود و ایستادگی مردم ایران در برابر فشارهای غرب، باعث ایجاد اعتماد به نفس در سایر ملل اسلامی شده است.
بازدیدبوپاشا ازپشت صحنه "آوازهای سرزمین من"
خانم جمیله بوپاشا همچنین بعد از ظهر امروز در بازدید از پشت صحنه مجموعه "آوازهای سرزمین من" می گوید : داعش ساخته و پرداخته استعمارگران، یعنی آمریکا و رژیم صهیونیستی،است و در تلاش است به گونهای افکار عمومی جهان را ضد مسلمانان تهییج کند،اما این رفتارها محکوم به شکست است .
وی با مشاهده صحنههایی از این فیلم که جنوب لبنان را به تصویر می کشید،می افزاید :برای لحظاتی یاد اتفاقاتی افتادم که در انقلاب الجزایر رخ می داد و ما با مبارزه مسلحانه در برابر اشغالگران ایستاده بودیم.
دیدگاه ها
از دیدگاه جمیله بوپاشا قدس شريف قبله اول مسلمين و مركز توجهات جهان اسلام است. بايد مراسم روز قدس در تمامي كشورهاي اسلامي و سراسر جهان با شكوه تمام برگزار شود. كشورهاي اسلامي بايد به مسئله قدس اهتمام و توجه بيشتري داشته باشند و پيام آن را به نسل هاي آينده منتقل كنند.
وی جمهوري اسلامي ايران را كشوري بي نظير در ميان كشورهاي اسلامي توصيف می کند و اظهار می کند: خوشبختانه جمهوري اسلامي ايران در سال هاي گذشته در فناوري هاي مختلف پيشرفت هاي بسياري داشته است . وی می افزاید: همواره پيگير اخبار ايران به خصوص در اخبارمربوط به دستاوردهاي علمي و فناوري هاي هسته اي آن هستم . وي كه با ابراز شعف و خوشحالي فراوان درباره پيشرفت هاي كشورمان سخن مي گوید، امیدوار است كه ايران اسلامي در آينده نزديك به مراحل نهايي از فناوري هاي هسته اي دست يابد. اين چهره نام آشنا همچنين آرزو دارد كه نخستين فردي باشد كه شليك اولين موشك به سمت رژيم صهيونيستي را كليد بزند .
جمیله بوپاشا در سفر اخیر به تهران که به دعوت مهندس ضرغامی رئیس سازمان صدا و سیما صورت گرفته است با بیان اینکه استعمار فرانسه میخواست زنان الجزایری در جهل بمانند تاکید کرد: ما متوجه شدیم با فرهیختگی و کسب علم و دانش میتوان با استعمار مقابله کرد.
بانوی مقاومت الجزایر ادامه داد: ما همچنین در مقابل تروریسم ایستادگی کردیم چون تروریسم باعث فساد و تباهی میشود.
بوپاشا با اشاره به اینکه استعمار فرانسه تلاش میکرد همه ارکان زندگی الجزایری ها را بگیرد گفت: زنان مقاوم الجزایر در مقابل آنها ایستادگی کردند و اجازه ندادند استعمار دین آنها را بگیرد و به آنها آسیب بزند.
وی با اظهار امیدواری به اینکه هر چه زودتر تحریمهای سنگین از ایران برداشته شود می گوید: آرزو میکنیم تمام ملتهایی که به مانند ایران دنبال صلح و دوستی هستند موفق شوند.
منبع: سیاست ما