به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، شبکههای اجتماعی مانند وایبر، فیسبوک و لاین با نفوذ در میان جوانان و انتقال پیامهای گوناگون که البته در بسیاری از موارد خوراک خود را با شایعهسازی تامین میکنند امروز به نوعی تهدید برای خانوادههای ایرانی تبدیل شدهاند. نمونه بارز این نوع شایعهپراکنیها ماجرای اسیدپاشی در اصفهان و دامن زدن بیحد و اندازه شبکههای اجتماعی به این حادثه است که جز ایجاد حس ناامنی برای خانوادههای ایرانی ارمغان دیگری در پی نداشت. این موضوع مربوط به دیروز و امروز نبوده و هربار تنوع شایعات در وایبر و فیسبوک با موضوعی مانند آلودگی مواد غذایی یا شیوع نوعی بیماری داغتر میشود البته تاثیرات منفی این شبکهها محدود به شایعهپراکنی و انتقال پیامهای دروغین نبوده و در برخی موارد به عنوان تهدید برای کیان خانواده مطرح شده است. تاثیر شبکههای اجتماعی بر زندگی مردم مورد اذعان همه افراد جامعه است، شبکههای اجتماعی در چند سال گذشته روند نامطلوبی در زندگی مردم داشتهاند تا جایی که از برخی استفادهکنندگان به عنوان معتادان شبکههای اجتماعی یاد میشود.
جوانان سر به زیر گرفتار شبکههای اجتماعی!
برخی استفادهکنندگان از شبکههای اجتماعی تا جایی پیش رفتهاند که زندگی خانوادگی آنها تحت تاثیر قرار گرفته و مشکلاتی برای آنها به وجود آمده است و گاهی نیز زندگی برخی افراد در اثر استفاده از این شبکهها به مرز جدایی و طلاق رسیده است. نگرانی خانوادهها نیز از حضور فرزندان خود در این شبکهها در اوج قرار دارد و دعواهای خانوادگی بر سر این موضوع هم دیده میشود. رسانههای اجتماعی به عنوان محبوبترین بخش فضای مجازی برای استفاده عموم مردم محسوب میشوند که اثرات حضور این رسانهها به خوبی در جامعه دیده میشود. سر به زیر بودن جوانان در اتوبوس، دانشگاه، پارکها و فضاهای عمومی و خصوصی این موضوع را به خوبی بیان میکند، اگرچه برخی افراد هنوز به دام این شبکهها گرفتار نشدهاند اما تنهایی در کنار آنهایی که دارای این شبکهها هستند بشدت برخی جوانان را آزار میدهد. این موضوعی است که به عنوان یکی از آسیبهای مهم این نوع شبکهها مطرح است.
شلیک بیاعتمادی با انتشار پیام منفی
یکی از مهمترین موضوعاتی که درباره استفاده از شبکههای اجتماعی بیان میشود انتقال شایعات و پیامهای منفی در این شبکههاست. حجتالاسلام جواد نصیری، استاد دانشگاه با اشاره به تاثیر شبکههای اجتماعی از جمله وایبر، فیسبوک و لاین در جامعه اظهار داشت: در هر پیام مطالب حساسی نهفته است که گاهی اوقات انتشار پیام منفی آثار بدی در جامعه به جای میگذارد. حجتالاسلام نصیری با بیان اینکه آینده از آن کسی است که پیام را زودتر انتقال دهد، اظهار داشت: اگر کسی پیام منفی را زودتر منتقل کند، در رسیدن به اهدافش موفقتر است. وی با اشاره به اینکه اگر روند شبکههای اجتماعی به گونهای باشد که پیامهای منفی را زودتر انتقال دهند، با موفقیت بیشتری مواجه میشوند، افزود: اگر کشور این موضوع را کنترل کند و پیامهای مثبت را انتقال دهد، موفقیت از آن ما است.
کمتوجهی به سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی
این استاد دانشگاه با بیان اینکه متاسفانه با تربیت فرهنگی جامعه و شیوههای فرهنگ اسلامی نتوانستهایم سبک زندگی را به درستی تبیین کنیم، خاطرنشان کرد: اگر سبک زندگی اسلامی به درستی به جامعه تبیین شود، تاثیر مثبتی خواهد داشت.
تبلیغ زندگیهای توافقی در وایبر
یک کارشناس مذهبی نیز با اشاره به تاثیر شبکههای اجتماعی روی زندگی خانوادههای ایرانی بویژه افزایش آمار طلاق اظهار داشت: تبلیغ آزادی زن و برابری حق زن و مرد موجب شده زندگی خانوادگی و بنیان زندگی دچار خدشه شود. حجتالاسلام منصور فرجی با بیان اینکه یکی از آثار شبکههای اجتماعی تبلیغ زندگیهای توافقی است، افزود: در این باره مردان و زنان جامعه با هم به توافق میرسند بدون ازدواج زندگی و بعدها در باره آینده خود تصمیمگیری کنند. وی با بیان اینکه تبلیغات گستردهای درباره آزادی زن و مرد برای طلاق وجود دارد، افزود: از نظر این شبکهها در صورتی که زن و مردی در یک دوره کوتاهمدت نتوانستند با هم به توافق برسند به راحتی میتوانند از هم جدا شوند.
منع فرزندآوری در شبکههای اجتماعی
این کارشناس با اشاره به اینکه تبلیغ آزادی نسبی از اهداف این شبکههاست، خاطرنشان کرد: محبت در چنین آزادیای تا زمانی جریان دارد که زن و مرد در کنار هم باشند و در صورت نرسیدن به توافق میتوانند به راحتی جدا شوند. فرجی با بیان اینکه فرزندآوری و تربیت فرزند بشدت در این شبکهها منع میشود، افزود: یکی از تبلیغات گسترده این شبکهها زندگی مجردی است. وی با بیان اینکه از دیدگاه این شبکهها زندگی خانوادگی برای زن مسؤولیتآور است، بیان داشت: از دیدگاه این شبکهها با هر نبود توافق کوچکی به راحتی زن و مرد میتوانند از هم جدا شده و با کسان دیگری این ارتباط را برقرار کنند.
تزریق تفکرات پوچ و بیمحتوا
این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه استثمار جدید زنان جامعه از طریق تزریق چنین تفکراتی حاصل میشود، افزود: معادل قرار دادن زن و مرد از آسیبهای جدی این شبکهها محسوب میشود.
در واقع شبکههای اجتماعی طاعون جدیدی است که فراگیر شدن آن زندگی جوامع اسلامی را بشدت تحت تاثیر قرار میدهد و در برخی موارد به فروپاشی اصل زندگی میانجامد. این در حالی است که نمیتوان از فواید و کارکردهای مثبت استفاده از شبکههای اجتماعی چشمپوشی کرد اما استفاده نادرست از این شبکهها دارای عواقبی برای استفادهکنندگان از این شبکههاست.
منبع: وطن امروز