به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، سرانجام کاتالانها به آرزوی دیرین خود، دستکم برای نمایش عزمشان برای استقلال سیاسی از پادشاهی اسپانیا جامه عمل پوشاند و دیروز در یکشنبهای تاریخی در همهپرسی استقلال شرکت کردند.
اهالی ایالت کاتالونیا، ثروتمندترین و خودمختارترین ایالت اسپانیا از ساعت 9 صبح دیروز به وقت محلی، در یک رایگیری غیرالزامآور مشورتی و نمادین- و به زعم دولت مادرید غیرقانونی- برای استقلال این منطقه از اسپانیا شرکت کردند. 4/5 میلیون از جمعیت 5/7 میلیون نفری کاتالونیا از جمله افراد بالای 16 سال و اتباع خارجی میتوانستند در این همهپرسی شرکت کنند و آخرین نظرسنجیها تا عصر روز شنبه حاکی از آن بود که تمایل به استقلال در میان کاتالانها بسیار بیش از آن چیزی است که ماه گذشته در همهپرسی استقلال نافرجام اسکاتلند شاهد بودیم و بیش از نیمی از ساکنان این منطقه شمال شرقی اسپانیا، خواهان استقلال آن از حکومت پادشاهی مرکزی هستند.
به گزارش روزنامه «لا ونگواردیا» مهمترین روزنامه سیاسی کاتالونیا، با آغاز زمان رایگیری از صبح یکشنبه هزاران شهروند بالای 16 سال در این ایالت که حق رای دارند، صفهای طولانی در مراکز رایگیری شهرهای اصلی کاتالونیا نظیر بارسلون، خیرونا، تاراگونا و یهییدا برپا کردهاند. این روزنامه همچنین به انتشار تصاویر مشاهیر کاتالان اقدام کرد که دیروز پای صندوقهای رای حاضر شدهاند از جمله «پپ گوآردیولا» سرمربی بایرنمونیخ که بلافاصله پس از پیروزی شنبهشب تیمش در فرانکفورت خود را از آلمان به بارسلونا رسانده بود تا ظهر یکشنبه و در میان انبوه جمعیت در خیابان آوگوستا رایاش را به صندوق اندازد.
این در حالی است که گفته میشود اعضای غیرکاتالان باشگاه بارسلونا که تابعیت اسپانیایی دارند نظیر سرمربی آن لوئیس انریکه اعلام کردهاند به استقلال این منطقه رای میدهند. حتی روزنامههای ورزشی این منطقه مثل «ال موندو دپورتیوو» هم جلد خود را در کنار پیروزی شنبه شب بارسا در لالیگا به انتخابات 9 نوامبر اختصاص داده بودند. همچنین آرتور ماس، رئیس جنرالیتات (دولت خودمختار) کاتالونیا که این همهپرسی بهرغم مخالفت دولت و دربار اسپانیا با ابتکار عمل او برگزار شد با حضور در یک مدرسه محل رایگیری در مرکز شهر بارسلون، این همهپرسی را برای آینده منطقه بسیار حیاتی توصیف کرد و اعلام کرد با وجود همه موانع و سختیها تلاش میکند رای نمادین کاتالانها در این روز تبدیل به حق حاکمیت سیاسی آنها شود. این در حالی است که مرکز مطالعات عقاید کاتالونیا روز پیش از همهپرسی اعلام کرده بود طی نظرسنجیهای متوالی صورت گرفته در فاصله سالهای 2010 تا 2013، بیش از 70 درصد از اهالی این ایالت خواهان برگزاری همهپرسی استقلال بودهاند که این نشان میدهد تقریبا همین درصد از شرکتکنندگان در انتخابات دیروز نیز به گزینه جدایی از اسپانیا رای مثبت خواهند داد. شبکه راشاتودی نیز که با عنوان معروف کتاب جورج اورول، نویسنده مخالف انگلیسی در دهه 19340 یعنی «زنده باد کاتالونیا» به پیشواز پوشش همهپرسی استقلال این منطقه رفته بود ضمن بازتاب دادن سخنان عجزآلود نخستوزیر راستگرای اسپانیا مبنی بر گفتوگو با استقلالطلبان گزارش داد: « اتفاق امروز بالاترین سطح نافرمانی مردم یک کشور عضو اتحادیه اروپا از دولت مرکزی محسوب میشود و نشانه سقوط اعتبار سیاسی این اتحادیه است.»
به گزارش رویترز، ماریانو راخوی وقتی دید نمیتواند جلوی عزم کاتالانها برای شرکت در همهپرسی ظاهرا غیرقانونی از نگاه دولت متبوعش را بگیرد پیام داد که پس از رایگیری حاضر به گفتوگوی ملی با کاتالونیاست.
در همین حال از بارسلون خبر میرسد پلیس و نیروهای امنیتی در این ایالت که نماینده اقتدار حکومت مرکزی هستند از فعالیت صندوقهای رایگیری که دولت مادرید آنها را غیرقانونی خوانده جلوگیری نکردند اما برخی گروههای افراطی به چند مرکز رایگیری در شهر خیرونا حمله کردهاند.
اسکاتلند الگوی کاتالونیا
نوزدهم سپتامبر 2014 یعنی همان روزی که اسکاتلندیها به یکپارچگی بریتانیا رای دادند، پارلمان منطقه کاتالونیا، قانونی را تصویب کرد که طبق آن میتوان نظر مشورتی مردم را درباره استقلال از اسپانیا جویا شد. به همین منظور قرار شد در تاریخ نهم نوامبر همهپرسی برگزار شود. اما درست 10 روز بعد، یعنی 29 سپتامبر دادگاه قانون اساسی اسپانیا، طرح آرتور ماس، رئیس منطقه کاتالونیا را به حالت تعلیق درآورد. به گزارش یورو نیوز برخلاف همهپرسی 18 سپتامبر اسکاتلند که برگزاری آن از پیش به تایید لندن رسیده بود، مادرید با استقلال کاتالونیا بشدت مخالف است. بالاترین مرجع قضایی اسپانیا نیز همداستان با دولت مرکزی مادرید، برگزاری همهپرسی مذکور را غیرقانونی تشخیص داد. یک روز پس از آن، مقامات منطقه کاتالونیا در راستای احترام به قانون اساسی اسپانیا اعلام کردند از این حکم قضایی تبعیت خواهند کرد و کارزار انتخابانی این همهپرسی را به حالت تعلیق درآوردند. آنها اعلام کردند ترجیح میدهند خواستههای خود را از راههای قانونی دنبال کنند. مصوبه پارلمان کاتالونیا با 106 رای موافق در برابر 28 رای مخالف (که از قبل مشخص بود) از ساکنان این منطقه خودمختار خواسته بود تا برای تعیین سرنوشت سیاسی خود در تاریخ نهم نوامبر پای صندوقهای رای حاضر شوند. در این همهپرسی مشورتی شرکتکنندگان باید به 2 پرسش پاسخ میدادند: آیا مایلید کاتالونیا تبدیل به یک کشور شود؟ در صورت پاسخ «آری»، پرسش دومی هم وجود داشت: آیا مایلید که کاتالونیا کشور مستقلی باشد؟
تلاش 300ساله برای استقلال
11 سپتامبر 1714: پایان جنگهای جانشینی اسپانیا با شکسته شدن محاصره بارسلونا. کاتالانها که متحد دودمان «هاپسبورگ» (کارل ششم دوک اتریش و متحد بریتانیا و هلند) بودند در این جنگ از قوای مادرید (اتحاد فیلیپ پنجم و فرانسه) شکست خوردند. جشن ملی کاتالونیا هر سال در تاریخ یازدهم سپتامبر و به یادبود کشتهشدگان سال 1714 برگزار میشود.
فاصله سالهای 1939-1931: جمهوری دوم اسپانیا، پارلمان مادرید در تاریخ پانزدهم سپتامبر 1932، نخستین عنوان «خودمختاری» کاتالونیا را تصویب کرد.
1975-1939: تحت حکومت فرانکو کاتالونیا خودمختاری خود را از دست داد و استفاده از زبان کاتالان ممنوع شد.
بیست و پنجم اکتبر 1979: در جریان یک همهپرسی 1/88 درصد کاتالانها به خودمختاری از دولت مادرید رای دادند. نتیجه این همهپرسی به تایید پارلمان اسپانیا رسید و از آن زمان به بعد «کاتالان» بهعنوان یک «ملیت» مورد شناسایی قرار گرفت و زبان «کاتالان» در کنار زبان اسپانیولی بهعنوان زبان رسمی پذیرفته شد.
هجدهم ژوئن 2006: اعطای درجه جدیدی از خودمختاری به کاتالونیا در پی برگزاری یک همهپرسی.
دهم ژوئیه 2010: دادگاه قانون اساسی بخشهای زیادی از این خودمختاری را حذف کرد. بهعنوان نمونه خطاب کردن کاتالانها بهعنوان یک «ملت» هیچ بار و ارزش حقوقی نخواهد داشت.
یازدهم سپتامبر 2012: بیش از یک و نیم میلیون نفر با فریاد «کاتالان، یک دولت جدید اروپایی» به خیابانهای بارسلون آمدند.
بیستم سپتامبر 2012: ماریانو راخوی، نخستوزیر اسپانیا با «میثاق مالی»، یکی از طرحهایی که پارلمان کاتالونیا در ژوئیه همان سال تصویب کرده بود، مخالفت کرد.
بیست و پنجم سپتامبر 2012: چند روز پس از این اقدام دولت مادرید، پارلمان کاتالونیا منحل و برگزاری انتخابات پیش از موعد در دستور کار قرار گرفت.
بیست و ششم نوامبر 2012: استقلالطلبان در انتخابات به پیروزی رسیدند.
هجدهم دسامبر 2012: آرتور ماس مرد شماره یک کاتالونیا اعلام کرد برای برگزاری همهپرسی تعیین سرنوشت، توافقات ابتدایی حاصل شده است.
پنجم مارس 2014: دادگاه قانون اساسی اسپانیا برگزاری چنین همهپرسیای را مغایر قانون اساسی کشور تشخیص داد.
نوزدهم سپتامبر 2014: قانونی که اجازه مراجعه به آرای مشورتی مردم درباره استقلال را میداد توسط پارلمان کاتالونیا تصویب شد.
بیست و نهم سپتامبر 2014: دادگاه قانون اساسی اسپانیا در پی شکایت دولت ماریانو راخوی، این مراجعه مشورتی را به حالت تعلیق درآورد.
سیام سپتامبر 2014: هزاران کاتالان در اعتراض به تصمیم دادگاه قانون اساسی اسپانیا در معلق کردن همهپرسی پیش رو، به خیابان آمدند.
منبع: وطن امروز