به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده یکی از طرحهایی است که با هدف افزایش جمعیت و تحکیم بنیان خانواده در کمیسیون اجتماعی مجلس در دست بررسی است که یکی از بندهای آن به منع استخدام اعضای هیات علمی مجرد اشاره دارد. این موضوعی است که شماری از رؤسای دانشگاههای کشور به نقد و بررسی آن پرداختهاند.
ملاک نامناسبی به نام تأهل و تجرد
سیدابوالحسن نایینی، رئیس دانشگاه بینالمللی قزوین درباره طرح جذب اعضای هیات علمی متأهل گفت: استخدام اعضای هیات علمی براساس تخصص و توانایی افراد صورت میگیرد و تا امروز تنها ملاک ما برای ارزیابی درخواستکنندگان میزان توانایی علمی و تعهد آنها بوده است. وی همچنین ادامه داد: من فکر میکنم ملاکی نظیر تاهل و تجرد نباید به عنوان یکی از عوامل بازدارنده در جذب اعضای هیات علمی تاثیرگذار باشد. رئیس دانشگاه بینالمللی قزوین با اشاره به اینکه از سیاست کسانی که در حال تدوین و بررسی این طرح هستند اطلاعی ندارد، افزود: توانمندی علمی، تخصص و تعهد در چنین جایگاهی از ارزش بسیار بالایی برخوردار است و نمیتوان شرط تاهل و تجرد را بهعنوان یکی از ملاکهای اصلی برای جذب یا حذف آنها در نظر گرفت.
تهدید سطح علمی دانشگاهها
عباس پاک، رئیس دانشگاه صنعتی اراک با بیان اینکه ابعاد این بند بسیار پیچیده است و باید مورد بررسی بیشتری قرار گیرد، اظهار داشت: برای اعمال چنین احکامی باید شرایط هر فرد را در نظر گرفت و نباید حکم کلی داد. عباس پاک با اشاره به اینکه بیشتر اعضای هیات علمی در سنین بالایی قرار دارند و در سن ازدواج هستند، خاطرنشان کرد: میتوان تجرد را در قالب یک تبصره در طرح قرار داد یا با تعیین شرط محدوده زمانی برای متاهل شدن، این افراد را به ازدواج تشویق کرد. در صورتی که تجرد به عنوان یکی از موانع اصلی جذب اعضای هیات علمی باشد، باعث از دست رفتن ظرفیت دانشگاه و تنزل سطح علمی میشود.
غیرمنطقی بودن شرط تأهل
محمدرضا عصاری، رئیس دانشگاه جندی شاپور نیز با بیان اینکه استاد الگوی جوانان است، افزود: شرط تاهل برای جذب اعضای هیات علمی مشکل ایجاد میکند و فکر میکنم این شرط باید از موارد اصلی به تبصره تبدیل شود. عصاری با اشاره به اینکه این محدودیت منطقی نیست، خاطرنشان کرد: بعضی از اعضای هیات علمی جوان هستند و تاکنون شرایط ازدواج را نداشتهاند اما ما باید بهگونهای فرصت را برای آنها فراهم کنیم تا آماده شوند.
جذب هیأت علمی به شرط تعهد و تخصص
مجید ارشادلنگرودی، رئیس دانشگاه شیراز درباره طرح شرط تاهل برای پذیرش در هیات علمی با بیان اینکه مهمترین شرط در جذب اعضای هیات علمی توانمندی و تخصص است، اظهار داشت: بیشتر انسانها به صورت طبیعی بهدنبال ازدواج هستند اما نمیتوان پذیرفت اعضای درخواستکننده عضویت هیات علمی مجرد از سادهترین حقوق شهروندی محروم شوند. وی با بیان اینکه اعمال چنین طرحهایی تاثیر سویی دارد، افزود: نباید شرایطی فراهم کنیم که فردی به خاطر تامین یک نیاز خود، با وجود میل باطنیاش به کار دیگری بپردازد چون این امر باعث رواج دورویی میشود و به نفع کشور و جامعه نیست.
خداحافظی با استعدادهای برتر
در همین باره محمدرضا محمدیزاده، رئیس دانشگاه خلیجفارس گفته است: تا پیش از این تاهل و تجرد بهعنوان موارد اصلی جذب اعضای هیات علمی مطرح نبوده، ضمن اینکه این شرط نمیتواند در زمینه گسترش ازدواج تاثیرگذار باشد. رئیس دانشگاه خلیجفارس اجرای این بند را باعث حذف انسانهای شاخص و استعدادهای برتر دانست و تصریح کرد: این امر باعث میشود افرادی که سالهای زیادی برای دستیابی به رتبههای بالای علمی زحمت کشیدهاند، از حضور در دانشگاهها محروم شوند.
احتمال افزایش ازدواج صوری
سحاب، رئیس دانشگاه تفرش با اشاره به اینکه بسیاری از افراد و جوانان متقاضی پذیرش هیات علمی تاکنون امکان ازدواج نداشتند و ما نمیتوانیم آنها را اجبار کنیم، بیان داشت: به نظر من عواقب اعمال این قانون افزایش ازدواجهای صوری است. در حالی که هدف این سیاستگذاری تحکیم بنیان خانواده و افزایش ازدواج واقعی بوده است. وی اعمال سیاستهای سلبی و ایجاد مانع به سبب تجرد را روش نادرستی خواند و یادآور شد: ما باید با اعمال سیاستهای تشویقی در شرایطی که افراد رتبه علمی یکسانی دارند، اولویت را به متاهلها بدهیم یا اینکه به اعضای هیات علمی متاهل تسهیلاتی ارائه شود نه اینکه برای افراد مجرد مانع ایجاد کنیم.
تعارض با قانون اساسی
این در حالی است که مظفر، رئیس دانشگاه هنر اصفهان درباره موضوع منع استخدام اعضای هیات علمی مجرد، این بند را مغایر با روح قانون اساسی دانست و افزود: نمیتوان حقوق اجتماعی افراد را به صرف مجرد بودن از آنها سلب کرد. وی با بیان اینکه این طرح مغایر توسعه جمعیت است، اظهار داشت: مگر چند درصد دانشجویان دکترای تخصصی و متقاضیان عضویت بهعنوان هیات علمی مجرد هستند یا بعد از استخدام شدن در دانشگاه ازدواج نمیکنند؟
محرومیت دانشگاهها از استخدام نخبگان
در همین باره علی برخورداری، رئیس دانشگاه علم و صنعت گفته است: من موافق چنین طرحی نیستم، چراکه افراد به طور معمول زمانی که تحصیل میکنند کمتر شرایط ازدواج دارند و پس از فارغالتحصیلی و دریافت مدرک دکترا و پیدا کردن یک شغل با ثبات به ازدواج فکر خواهند کرد. وی درباره آسیبهایی که این طرح به دانشگاهها وارد خواهد کرد، گفت: چنین قوانینی دانشگاهها را از استخدام نخبگان و شاگرد اولها محروم میکند و برای وضع یک قانون باید تمام جوانب را در نظر گرفت و یک قانون عامپسند وضع کرد.
سلب فرصتهای علمی و کاری
علی خاکیصدیق، رئیس دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی بیان داشت: تشویق اعضای هیات علمی به ازدواج امری پسندیده است اما اینکه قانون وضع کنیم و از استخدام مجردها جلوگیری کنیم جای تامل دارد. وی با اشاره به مشکلات پیش آمده برای دانشگاه با اجرایی شدن این طرح افزود: بهطور قطع اجرایی شدن این طرح مشکلاتی را برای دانشگاهها به وجود خواهد آورد و ممکن است بهخاطر این قانون انتخابهای بهتر از نظر علمی و کاری را از دست بدهیم. ممکن است دانشجویی اکنون متاهل نباشند اما در آینده با عضویت در هیات علمی و ثبات در اشتغال خود متاهل شود.
منع افراد از مجرد بودن!
افشارچی، رئیس دانشگاه زنجان با موضوع منع استخدام اعضای هیات علمی مجرد خاطرنشان کرد: سیاست سلبی در زمینه هدایت رفتار مردم درباره این مسائل چندان تاثیرگذار نیست ضمن اینکه افراد بسیاری هستند که بهدلیل شرایط زندگی و اتفاقات خاصی ازدواج نمیکنند. وی با اشاره به اینکه اعمال سیاستهای ایجابی و اختصاص امتیاز و تسهیلات به متاهلان بسیار موثر است، اظهار کرد: ما نمیتوانیم افراد را از مجرد بودن منع کنیم. به گفته رئیس دانشگاه زنجان، جامعه دانشگاهی با اعمال چنین سیاستهای موافق نیست و اگر چنین قوانینی تصویب شود، این افراد از نظام فاصله میگیرند. حال اگرچه هدف از مطرح کردن طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده و به تبع آن منع استخدام اعضای هیات علمی مجرد، افزایش جمعیت و تحکیم بنیان خانواده است اما به نظر میرسد اجرای این طرح تنها باعث میشود دانشگاهها از وجود استعدادهای برتر محروم شوند و این موضوع در بلندمدت به ضرر آموزش عالی کشور خواهد بود.
منبع: وطن امروز