به گزارش خبرنگار علمی "خبرگزاری دانشجو"، دکلهای آنتن جزئی از شبکههای ارتباطات راديويی هستند که عمل ارسال و يا دريافت جهت دار امواج راديويی را در ارتفاع معين از سطح زمين ممکن میسازند. تنوع و گستردگی شبکههای راديويی در باندهای فرکانسی مختلف در مناطق شهری و حومه، تنوع شکلی و کاری دکلهای آنتن را درپی داشته است. از این رو لام است تا ويژگيهای مطلوب و استاندارد دکلهای آنتن در قالب مقررات تدوين و به کار بسته شود.
در همین راستا سازمان تنظيم مقررات ارتباطات راديويی به عنوان متولی مديريت فرکانس کشور، با هماهنگی نهادهای تاثير گذار اقدام به تدوين ضوابط فنی و مقررات ذيل کرده است به طوری که این ضوابط هماکنون در کميسيون تنظيم مقررات و ارتباطات راديويی در حال پیگیری است.
ضوابط استفاده از دکل آنتن
تمام دارندگان پروانه يا دارندگان مجوز موظف هستند تا در صورت عدم وجود منع فنی يا منع بهداشتی، نسبت به اشتراک گذاردن دکل آنتن متعلق به خود و تامين دسترسی و فضای لازم برای نصب متعلقات آنتن با ساير دارندگان پروانه يا مجوز طبق اين ضوابط همکاری کنند.
ضوابط ايمنی در مقابل تشعشعات
بهرهبرداران موظف به انجام کليه اقدامات فنی لازم هستند تا انرژی تجمعی تشعشعات ساطع شده از آنتنهای منصوبه بر روی بنا يا دکل مورد نظر با ساير تشعشع کنندهها، در محل تردد يا حضور افراد از حدود آستانهاي تعيين شده در استاندارد مصوب سازمان استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران تحت عنوان "پرتوهاي غيريونساز-حدود پرتوگيري" با کد 8567 فراتر نرود.
بهرهبرداران موظف به اندازه گيری دورهای انرژی تجمعی تشعشعات ساطع شده از آنتنهای منصوبه بر روی بنا يا دکل آنتن مورد نظر با ساير تشعشع کنندهها، در محل تردد يا حضور شهروندان که حائز قويترين تشعشع دريافتی از آنتنهای دکل مورد نظر نيز است، بوده و مقدار اندازه گيری شده به ازای هر بنا يا دکل آنتن را بايد به صورت عمومی به همراه تصوير و ابعاد بنا يا دکل و نشانی محل استقرار در پايگاه اطلاع رسانی خود مننتشر کرده و نسخهای از آن را برای سازمان انرژی اتمی ايران و سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويی ارسال کنند.
بهرهبرداران موظف به انجام اقدامات فنی به منظور ايجاد حفاظتهای لازم برای تامين ايمنی تشعشعی کارکنان خود که در معرض مستمر و مستقيم تشعشعات فرستندههای راديويی قرار گرفتهاند، هستند.
درصورت احتمال قرارگيری مردم در محدوده غير ايمن پيرامون آنتن، بهرهبرداران موظف به حصارکشي بازدارنده و نصب علائم هشدار دهنده "احتمال دريافت انرژی تشعشعی فراتر از حد استاندارد" هستند.
در صورت استقرار بيش از يک سامانه آنتن بر روی يک دکل آنتن يا بنا، حداقل فاصله ايمن مردم و موارد شغلی در يک راستای معين برابر با مجذور مجموع مربعات حداقل فاصله ايمن تمام سامانههای آنتن مجزای محاسبه شده طبق در راستای مذکور است.
ضوابط نصب و مجوزهای نصب دکل آنتن
نصب هرگونه سايت دکل آنتن زمينی در مدارس، مهدکودکها، بيمارستانها و مراکز درماني ممنوع است و پای دکلهای مجاور نيز از پای خارجيترين ديوار آن بايد حداقل پنجاه متر فاصله داشته باشد.
محل نصب دکل آنتن بايد به گونهاي انتخاب يا آماده سازی شود که دکل آنتن در هنگام انجام عمليات عمرانی در درون املاک مجاور، آسيبی نبيند و يا در اثر سقوط احتمالي دکل آنتن، با ابنيه و يا محدثات مجاور تصادم نکنند.
فاصله محل استقرار دکلهای آنتن سايتهای دکل آنتن زمينی مجاور در شبکههای ارائه کننده خدمات ارتباطی به مردم در مناطق مسکونی نبايد کمتر از 400 متر باشد.
زمين محل نصب دکل آنتن و تاسيسات آن نبايد در معرض آسيبهای ناشی از بلايای طبيعی مانند سيل يا رانش زمين بوده و بايد مطابق آييننامه 2800 ايران و مقررات ملي ساختمان ايران، از استحکام کافی در مقابل زلزله، سيل، طوفان و شرايط اقليمی دشوار منطقه مربوطه برخوردار باشد.
عمليات آماده سازی دکل آنتن، نصب آنتنهای جديد بر روی دکل مشترک و استفاده مشترک دکل آنتن، نبايد منجر به ايجاد تداخل و افت معيارهای کارايی واسط راديويی در محدوده تحت پوشش دکل آنتن و ساير نقاط شبکههای ارتباطی شود.
ارتفاع آنتن نصب شده بر روی ديوار بيرونی بنا يا بر روی تاسيسات موجود نسبت به سطح زمين پای بنا تا 50 متر مقابل آنتن، نبايد کمتر از 5 متر باشد.
تا حد امکان نمای دکل آنتن و آنتنهای منصوبه بر روی آن و تجهيزات مرتبط، متناسخ و متناسب با بافت محيطی محل نصب بوده و از منظر عمومی مخفی شده باشد.
در حالی که شورای شهر تهران اعلام کرده که 80 درصد دکلهای مخابراتی غیرقانونی نصب شده است، اما مخابرات ایران در واکنشی به این خبر اعلام کرده، کلیه دکلهای نصب شده توسط مخابرات با رعایت اسناندارد و با توجه به ضوابط نصب شده است.
به هر روی از آنجایی که استفاده از تلفن همراه به شیب تندی در حال افزایش بوده و ضریب نفوذ بالایی در میان کاربران دارد انتظار میرود تا نهادهای مسئول به خوبی بر اهمیت ساماندهی دکلهای مخابراتی واقف شوند تا از برخی مضررات احتمالی تشعشعات آن بر سلامت مردم جلوگیری شود.
پاسخ اپراتور:سمه تعالي، با سلام و احترام- مشترك گرامي نظر به اينكه نسبت ميانگين چگالي سطحي توان موج الكترومغناطيسي اندازه گيري شده در محلهاي نصب سايت، به حد پرتوگيري مردم در باند اندازه گيري شده، براي يك انسان با قد متوسط، حدود يك هزارم درصد استاندارد ISIRI8567 قرار دارد. مع الوصف پرتال http://www.mci.ir/web/guest/research-office جهت مطالعه جنابعالي بمنظور رفع نگراني هاي شما خدمتتان معرفي مي گردد. با تشكر