به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، سفرههای خانوارهای کارگری هر روز کوچکتر میشود. کار از اعلام خط فقر هم گذشته است. در این میان اگر موضوع تعدیل نیرو هم پیش آید، تنها نامی که میتوان بر آن نهاد، فاجعه است. آنها که به سرکار میروند و شغلی دارند با نیمچه درآمدی که نمیدانند کدام چاله را پر کنند، روزگار میگذرانند اما آنها که بیکارند یا بیکار شدهاند باید از خودشان پرسید که چالههای زندگی را چگونه پر میکنند.
چندی پیش از عادلآذر، رئیس مرکز آمار ایران پرسیده شد که از زبان شما نقل شده هرکس 270 هزار تومان درآمد دارد، فقیر نیست که وی در اینباره توضیح داد: من آن عدد را برای ایران نگفتهام بلکه یک استاندارد بینالمللی را بیان کردم؛ ما خط فقر مطلق داریم که براساس دلار اعلام میشود و استاندارد بینالمللی، خط فقر مطلق را حدود 5/1 دلار در روز اعلام میکند و این برای فرد است نه خانوار و برخیها هم آن را 5/2 دلار درآمد در هر روز برای هر نفر اعلام میکنند.
آذر با اشاره به متوسط هزینههای یک خانوار ایرانی در بهار امسال، تصریح کرد: براساس آمارهای به دست آمده متوسط هزینههای یک خانوار روستایی ماهانه یک میلیون و 92 هزار و پانصد تومان و یک خانوار شهری، یک میلیون و 822 هزار تومان بوده است. 2 روز پس از اظهارات رئیس مرکز آمار ایران، علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد 7 میلیون نفر از مردم کشور در فقر شدید بسر میبرند اگرچه 5 تا 6 میلیون نفر هم دارای ثروت بالا مانند ثروتمندان خارجی هستند..
از سوی دیگر رقم سبد هزینه یک خانوار کارگری در 3 ماه نخست سال 1393 بالغ بر 2 میلیون و 200 هزار تومان اعلام شد. کمیته دستمزد کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران که بهطور فعال هزینه سبد خانوار کارگری را مورد بررسی و محاسبه قرار داده و مبنای محاسبات آن برای آنکه یک کارگر بتواند امرار معاش معمولی داشته باشد، مولفههایی همچون خط فقر و افزایش نرخ تورم است در اینباره اعلام کرد: در 3 ماه اول امسال رقم سبد هزینه یک خانوار کارگری به 2 میلیون و 200 هزار تومان رسیده است که این رقم در مقایسه با پارسال که یک میلیون و 700 هزار تومان بود، افزایش پیدا کرده و اکنون که در برج هشتم قرار داریم این رقم بیشتر شده در حالیکه نرخ تورم برابر اعلام مسؤولان حدود 20 درصد گزارش میشود.
از سوی دیگر اما نتیجه جدیدترین بررسی میدانی نمایندگان کارگری کشور حاکی از افزایش هزینههای یک خانوار ۴ نفره کارگری در تابستان امسال به ۲ میلیون و ۵۵۰ هزارتومان است. هادی ابوی، عضو هیات مدیره کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران دراینباره گفت: در نظر گرفتن متوسط هزینهها به ما میگوید خانوار ۴ نفره کارگری در تابستان امسال در هر ماه ۲ میلیون و ۵۵۰ هزارتومان هزینه داشته است. بهگفته وی، در حال حاضر اجاره یک واحد مسکونی متوسط و معمولی نیز ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزارتومان در هر ماه هزینه در بر دارد بنابراین پوشاک، خوراک و مسکن جزو هزینههای اصلی و درمان و حمل و نقل در مراحل بعدی سبد معیشت خانوار کارگری مورد بررسی قرار میگیرند. در خوشبینانهترین حالت کارگران باید ۳۰ درصد کل درآمد خود را برای خوراک اختصاص دهند اما اگر تنها حداقل دستمزد ۶۰۹ هزارتومانی امسال را مدنظر قرار دهیم ۳۰ درصد هزینه مسکن به ۸۰ درصد میرسد.
هزینه خوراک 785 هزارتومان شد
هزینه ماهانه یک خانوار 4نفره کارگری طبق جدیدترین محاسبات صورت گرفته با فرض خرید از مراکز دولتی حدود 9/2 میلیون تومان و با قیمت آزاد به 3/3 میلیون تومان رسید که تنها 785هزارتومان آن سهم خوراک و 1/1 میلیون نیز سهم مسکن است. با قرار گرفتن در ماههای پایانی سال و همزمان با برنامهریزی برای آغاز برگزاری نشستهای شورایعالی کار برای تعیین حداقل دستمزد سال 94 کارگران و مشمولان قانون کار، گروههای کارگری محاسبات جدیدی را درباره هزینه معیشت خانوار 4 نفره انجام دادهاند. بر پایه این گزارش در محاسبات انجام شده سهم 18 قلم کالای اساسی در سبد هزینههای خانوار که همه مربوط به بخش خوراک و مواد غذایی است، حساب شده که رقم 785هزار و 374 تومان را برای یک خانوار 4نفره در ماه نشان میدهد. در اینباره حسین حبیبی، دبیر کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران در گفتوگو با مهر، با بیان اینکه براساس محاسبات صورت گرفته هزینههای ماهانه مربوط به گوشتقرمز، روغننباتی، شیر، میوه و تخممرغ برای یک خانوار 4 نفره، 457 هزارتومان میشود، گفت: این اقلام بیشترین سهم را در بخش خوراک خانواده به خود اختصاص میدهند. حبیبی با تاکید بر اینکه قیمتها براساس نرخهای میادین میوه و تربار و تعاونی حساب شده است، اظهار داشت: ماکارونی، سیبزمینی، تخممرغ، قند و شکر با 38 هزار و 850 تومان، کمترین سهم را در سبد معیشت ماهانه کارگران دارا هستند. وی هزینه ماهانه گوشتقرمز برای یک خانوار 4 نفره کارگری را طبق قیمتهای میادین میوه و تربار و تعاونیها 192 هزارتومان، هزینه تهیه روغننباتی را 88 هزار و 800 تومان، هزینه مربوط به خرید شیر را 43 هزار و 200 تومان، میوه 61 هزارتومان و هزینه خرید برنج را نیز 72 هزار تومان اعلام کرد. براساس مطالعات صورت گرفته، هزینه یک خانوار 4 نفره کارگری در آبانماه 93 طبق قیمتهای دولتی مانند خرید از میادین میوه و تربار و امثال آن، 2 میلیون و 868 هزار و 244 تومان و هزینه کارگران براساس نرخهای آزاد بازار نیز 3 میلیون و 298 هزار و 688 تومان است.
منبع: وطن مروز