به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، درحالی که دولت به جای توجه به مسائل اساسی مردم سرگرم بازی سیاسی با مجلس در قضایایی همچون وزیر علوم است، افزایش قیمت روزانه گوجه فرنگی که از 10 روز پیش تاکنون از حدود 3 هزار تومان به بیش از 10 هزار تومان در نقاط مختلف تهران و دیگر کلانشهرها رسیده حکایت از آن دارد که تدبیر عملا اجازه میدهد تا در این بازار بیگوجه، دلالان به سودهای کلانی دست پیدا کنند. بارندگی و سرمازدگی نیز در 2، 3 هفته اخیر به محصول گوجهفرنگی در حومه شهریار، کرج، قزوین و آبگرم آسیب وارد کرده و گوجهفرنگیهایی که هماکنون در حال عرضه هستند پیش از این سرمازدگی توسط کشاورزان در انبارها ذخیره شده بود و کیفیت آنها درجه یک نیست.
گوجه فرنگی نایاب شد
در همین حال معاون اتحادیه بارفروشان از نایاب شدن گوجهفرنگی درجه یک در میدان بارفروشان خبر داد. علی امامی شرایط بازار گوجهفرنگی را نامطلوب توصیف کرد و گفت: عرضه این محصول بسیار کم است، محصول درجه یک در بازار عرضه نمیشود. از سوی دیگر رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تربار، قیمت هرکیلوگرم گوجهفرنگی در مغازهها را 6800 تومان اعلام کرد و گفت: این گرانی تا 20 روز آینده ادامه دارد. سیدحسین مهاجران با بیان اینکه قیمت گوجهفرنگی در میدان بارفروشان تا 4هزارتومان نیز رسیده است، افزود: مغازهداران مجاز به دریافت 35 درصد سود از فروش این محصولات هستند، بنابراین قیمت هر کیلوگرم گوجهفرنگی باید در مغازهها 5400 تومان باشد. مهاجران با اشاره به بارندگیهای اخیر، گفت: در اثر این بارندگیها تولیدکنندگان موفق به انتقال گوجههای سبز به انبارها نشدند. وی با بیان اینکه عدهای از کشاورزان قبل از هفدهم مهرماه (قبل از بارندگیها) اقدام به این کار کرده بودند، افزود: گوجهفرنگیهایی که پس از این تاریخ به انبارها منتقل و رنگآمیزی شدهاند خالدار هستند و مزه آنها رو به تلخی میرود. مهاجران با اشاره به ورود گوجهفرنگی دزفول به بازار طی 15 روز آتی، اضافه کرد: این محصول پاسخگوی نیاز مردم نیست، بنابراین تاثیر چندانی بر قیمت ندارد اما طی 25 روز آینده گوجهفرنگی چابهار وارد بازار میشود که آن زمان قیمتهای فعلی شکسته خواهد شد.
گوجه 10 هزار تومانی در تبریز
قیمت گوجهفرنگی در روزهای اخیر در مغازههای برخی محلات تبریز حتی به 10 هزار تومان هم رسیده است. این روزها که در بازارها و مغازههای میوه و تربار قدم میزنیم قیمت گران میوهها و سبزیجات بیداد میکند ولی در این بین، گرانی قیمت گوجهفرنگی توجه همه را به خود جلب میکند. قیمت گوجهفرنگی در روزهای اخیر به سرعت در حال افزایش است و کسی از مسؤولان پیگیر این قضیه نیست و این میوه رفته رفته به لیست غذاهای مرفهین اضافه میشود. قیمت گوجه در روزهای اخیر در مغازههای برخی محلات حتی به 10 هزار تومان هم رسیده است و سوالی که در این روزها به ذهن میرسد این است که چه مقدار از این پولها به جیب کشاورزان میرود. گوجهفرنگی میوهای است که اغلب در شهرهای جنوب کشور کشت میشود و کشاورزان زیر آفتاب داغ به کشت این میوه میپردازند ولی شنیدهها حاکی از آن است که دلالهای میوه، گوجه را به قیمت کمتر از 700 تومان از کشاورزان خریده و چندین برابر قیمت واقعی خود به بازار عرضه میکنند. برخی مسؤولان میگویند قیمت گوجهفرنگی فقط 20 درصد افزایش یافته است ولی با یک چرخ در مغازههای شهر و با یک حساب و کتاب سرانگشتی میتوان دید که قیمت گوجه بیش از 3 برابر افزایش یافته است. با اینکه این روزها گوجهفرنگی در تبریز شیب قیمت را با سرعت زیاد رو به بالا حرکت میکند قیمت دیگر میوهها و سبزیجات هم با سرعت نسبتا تندی در حال افزایش است.
واردات گوجه فرنگی
رئیس اتحادیه بارفروشان ارومیه گفت: هیچ نظارتی بر قیمت گوجه فرنگی گلخانهای صورت نمیگیرد. قاسم عزتی در گفتوگو با ایسنا، افزود: به دلیل عرضه مستقیم گوجهفرنگی گلخانهای از سوی تولیدکنندگان به بازار، هیچ نظارتی بر قیمت این محصول کشاورزی صورت نمیگیرد. عزتی از واردات گوجه فرنگی به این استان خبر داد.
مسأله فقط گوجه نیست!
بانک مرکزی نیز گزارشهای گرانی گوجهفرنگی در نقاط مختلف کشور را تایید میکند. روایت رسمی بانک مرکزی از تغییرات ۱۱ گروه مواد غذایی مورد نیاز مردم در هفتهای که گذشت نشان میدهد که در این هفته گوجهفرنگی عرضه محدودی در میادین میوه و تربار داشته و قیمت این محصول در این مدت 109 درصد افزایش یافته است البته موضوع فقط گوجهفرنگی نیست؛ میدانیم وجود محصولات کشاورزی در بازار تابع برخی شرایط است که درصدی از آنها غیرقابل پیشبینی است. به همین علت در برهههایی شاهد کمبود برخی از محصولات کشاورزی بودیم و خواهیم بود، یک سال پیاز، سالی دیگر سیبزمینی و سالی، دیگر محصولات اما موضوع این است که امسال گوجهفرنگی با شیبی بیسابقه افزایش یافت و برخلاف گزارش بانک مرکزی در برخی نقاط کشور تا 400 درصد گران شد. جالب اینکه بانک مرکزی در گزارش خود تایید کرده که فقط موضوع گوجهفرنگی نبوده است؛ قیمت لبنیات نسبت به هفته مشابه سال قبل 7/12 درصد، میوههای تازه 5/39 درصد، سبزیهای تازه 4/19 درصد و این حکایت کم و بیش درباره اکثر اقلام خوراکی جاری است. حدود 10 ماه از اجرای طرح انتزاع و سپرده شدن تنظیم بازار به وزارت جهادکشاورزی میگذرد اما این طور به نظر میرسد که این وزارتخانه برای برنامهریزی و تنظیم بازار محصولات کشاورزی مانند گوجهفرنگی با مشکل مواجه شده و در حال آزمون و خطاست. از دولت تدبیر و امید انتظار میرود بحران گوجهفرنگی ضمن حل شدن به دیگر اقلام سرایت نکند و شاهد شیب تند در قیمت کالاهای دیگر نباشیم.
منبع: وطن امروز