به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، دور جدید مذاکرات وین در حالی وارد ششمین روز خود شده است که طرفین مذاکره به دنبال دستیابی به یک توافق موقت به منظور تمدید مذاکرات هستند. کشورهای غربی به ویژه آمریکا در صدد آن هستند برخی از موضوعات مورد توافق ایران و ۵+۱ در گام نهایی را در همین توافق موقت بگنجانند.
این پیشنهاد که با هماهنگی کاخ سفید توسط سه کشور اروپایی ارائه و مورد استقبال تیم مذاکراتی آمریکا قرار گرفته در واقع یک برنامه «حساب شده» برای خالی کردن دست ایران در مذاکرات آتی و راه فراری برای کشورهای غربی به منظور نپذیرفتن تعهدات جدید در توافق نهایی است، چرا که در ۹ دور گذشته مذاکرات گام نهایی آنچه که توافق شده صرف ایجاد محدودیت برای برنامه هستهای ایران و گرفتن امتیازات بیشتر از تیم ایرانی شده است. تنها در دو دور اخیر مذاکرات درباره تعهدات ایران درباره تعهدات طرف مقابل به ویژه درباره لغو تحریمها بحث جدی به میان آمده است، پیش ازآن تیم ایرانی با این فرض که قرار است همه تحریمها از سوی کشورهای ۵+۱ لغو شود، با پیشنهادات طرف مقابل درباره آب سنگین اراک، موضوع تحقیق و توسعه و... هم جهت شده بود و حتی موافقت خود را با محدود کردن میزان غنیسازی تا سطح ۶ هزار سانتریفیوژ اعلام کرد.
در واقع تیم ایرانی در دورههای قبلی مذاکرات، تعهداتی را که برای گام نهایی قبول کرده با پیش فرض این گزاره بوده که ما به ازای حداقلی آن لغو یکباره همه تحریمها باشد با این حال پس از اعلام نظر مقامات آمریکایی در مسقط، برنامه مذاکراتی تیم ایرانی بهم ریخته است. بارها از سوی طرفین مذاکره اعلام شده است که بیش از ۹۰ درصد موضوعات مورد توافق قرار گرفته است، در واقع این ۹۰ درصد تعهداتی است که تیم ایرانی آنها را پذیرفته و مورد توافق قرار گرفته است، اما آن ۱۰ درصد باقی مانده مربوط به دو موضوع اصلی یعنی میزان غنیسازی و لغو تحریمهاست که در هر دو موضوع پیشنهادات مقامات آمریکایی با خطوط قرمز ایران فاصله معناداری دارد.
پیشنهادات مسقط به حدی ضعیف بود که تیم مذاکره کننده نیز- که توافق ضعیف را بهتر از عدم توافق میداند- نتوانست آن را قبول کند چرا که پذیرش خواستههایی که آمریکا در مسقط اعلام کرده نه تنها برنامه هستهای ایران را عملاً تعطیل میکند بلکه علاوه بر آن محدودیتهایی در دیگر زمینهها مانند موضوع موشکی و... فراهم میآورد.
آنچه تاکنون مورد موافقت قرار گرفته زمانی مقبولیت یا مشروعیت دارد که طرف غربی نیز بپذیرد تمامی تحریمها را یکباره لغو کند، در غیر این صورت اصول مورد توافق فقط تعهدات یک جانبهای است که صنعت هستهای ایران رابا محدودیت جدی مواجه میکند و با خالی شدن دست ایران از برگههای اساسی خود برای ادامه مذاکرات، هیچ ضمانت اجرایی وجود نخواهد داشت که تیم آمریکایی با پذیرش این تعهدات از سوی ایران، تعهدات متقابل متناسب را بپذیرد. موضوعی که تیم ایرانی باید به آن توجه داشته باشد آن است که از هول حلیم توافق نهایی در دیگ خواستههای محدود کننده طرف مقابل نیافتد چه آنکه آمریکاییها همانگونه که گفتند قائل به لغو یکپارچه همه تحریمها در هیچ شرایطی نیستند.
منبع: کیهان