به گزارش گروه فضای مجازی«خبرگزاری دانشجو»، هانیه ساکن، کارشناس و پژوهشگر مسائل اجتماعی با بیان اینکه بین پیری جمعیت و مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی جامعه ارتباط مستقیمی وجود دارد گفت: از آنجایی که روند پیری جمعیت، پدیده ای قابل تشخیص و پیشگیری است از این رو متصدیان امور اقتصادی، نظام درمانی – بهداشتی و حمایت های سالمندی چون بیمه ... باید در این زمینه برنامه ریزی های مناسب داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه در پدیده سالمندی، تعداد سالمندان نسبت به تعداد افراد جوان به مراتب بیشتر خواهد شد، اظهار داشت: بحث مراقبت های بهداشتی – درمانی، مراقبت های روحی – روانی سالمند، مهم ترین نکته ای است که باید به آن توجه داشت.
وی ادامه داد: قطعا نیاز سالمندان به مراقبت توسط خانواده با کم شدن تعداد مراقبت کنندگان از آنها باعث افزایش بار مسئولیت مراقبت کنندگان می شود که این امر می تواند یکی از آسیب های جدی جمعیت سالمند باشد.
این پژوهشگر مسائل اجتماعی، ادامه داد: اگر چه سالمندان ممکن است دارای منابع مالی لازم برای حمایت از خود باشند ولی آنها نیازمند مراقبت های فیزیکی روزانه می باشند از این رو افزایش خانه سالمندان و کم شدن روحیه اجتماعی، اختلالات روانی و نیازهای عاطفی براورده نشده می تواند در میزان سلامت روحی سالمندان که با امید به زندگی ارتباط مستقیم دارد، تأثیرگذار باشد.
ساکن، پدیده افزایش جمعیت زنان سالمند را یکی دیگر از پیامدهای پیری جمعیت دانست و افزود: با توجه به اینکه حضور اجتماعی مردان داراری مخاطرات و حوادثی است که می تواند باعث از فوت بیشتر آنها نسبت به زنان باشد، اجتناب از جمعیت زیاد زنان سالمند در جامعه ای با پیری جمعیت امکان پذیر نیست.
وی تصریح کرد: زنانه شدن جمعیت سالمند سبب می شود تا امنیت اجتماعی و مالی و شرایط بهداشتی زنان سالمند به یکی از مسائل عمده پیش روی جوامع مسلمانان تبدیل شود و در برخی از جوامع با توجه به نابرابری های جنسیتی عمیق که در زمینه سوادآموزی و مشارکت در نیروی کار کشورها وجود دارد، احتمال وابستگی زنان به اعضای خانواده و برنامه های عمومی، به ویژه در سنین سالخوردگی و در شرایط بیماری و ناتوانی بشتر می شود.
این کارشناس مسائل اجتماعی کم شدن و سپس فقدان نشاط و تحرک لازم اجتماعی ، نامیدی و کم رنگ شدن امید به زندگی را را از دیگر پیامدهای پیری جمعیت در دراز مدت برشمرد.
ساکن، کم شدن نیروی کار و شیب تند رشد اقتصادی را از دیگر پیامدهای پیری جمعیت عنوان کرد و افزود: کاهش میزان پس انداز خانوارها و افت سرمایه گذاری و تولیدات از نتایج پیری جمعیت یک کشور است که اثر مستقیم و منفی بر روی روند رشد اقتصادی دارد.
منبع: طنین یاس