به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»؛ باید قید صبحانه را زد و بلافاصله پس از بیداری و ادای نماز صبح در دقیقه 90! به سمت مترو و ایستگاه صادقیه حرکت کرد. به صادقیه که می رسیم، دقایق زیادی تا آغاز مراسم نمانده، ناچار باید ادامه مسیر را با تاکسی سپری کرد.
ساعت 8:40 دقیقه تاکسی مقابل سازمان مرکزی دانشگاه آزاد می ایستند. کمی آن طرف تر، واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد بر یک بلندا خودنمایی می کند.
پس از هماهنگی های ابتدایی و نسبتاً طولانی، وقتی به سالن شهیدمطهری می رسیم که برنامه در حال آغاز است و پس از پخش سرود ملّی کلام وحی تلاوت می شود.
معاونان و مدیران فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی برای نخستین بار در تاریخ تأسیس این دانشگاه دور هم جمع شده اند تا بنیانگذار این دانشگاه برای آنها سخنرانی کند. قسمت جلوی جایگاه عکاسان برای گرفتن عکس از هاشمی رفسنجانی تجمع کرده اند.
کلیپی پخش می شود که در آن روند تشکیل دانشگاه آزاد در قالب یک سرود آمده است و تصاویری از هاشمی رفسنجانی در آن وجود دارد.
مجری مراسم اسماعیل آذر مجری شناخته شده برنامه مشاعره شبکه 4 سیما است، وی دائماً اشعاری از سعدی و مولانا و حافظ می خواند و فضا را تلطیف می کند.
پس از گذشته چند دقیقه از شروع مراسم محسن هاشمی وارد سالن می شود و در ردیف دوم قرار می گیرد. سوژه خوبی برای عکاسان فراهم می شود.
سیّد طه هاشمی اولین سخنران این مراسم بود. او به ارائه توضیحاتی پیرامون برنامه های فرهنگی دانشگاه آزاد در آینده پرداخت. توضیحات او در قالب یک پاورپوینت برای حضار هم پخش شد. «افق های نوین در معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد» عنوان آن بود. طرح سبک زندگی ایرانی –اسلامی، اخلاق حرفه ای، مفاخر و مشاهیر عناوینی بودند که وی از آن ها به عنوان برنامه های فرهنگی اجتماعی این معاونت یاد کرد.
وی از طرح جایزه وحدت با عنوان جایزه آیت الله بروجردی و شیخ شلتوت خبر داد و گفت این اقدام در راستای رهنمودهای آیت الله هاشمی که همواره یکی از شخصیت های بارز در امر وحدت است طراحی شده.
جایزه شیخ طبرسی نیز جایزه دیگری بود که به گفته وی قرار است به آثار علوم قرآنی اختصاص یابد.
سخنان طه هاشمی که به پایان می رسد مجری پس از قرات یک بیت شعر، از میرزاده برای ایراد سخنرانی دعوت می کند. او میرزاده را «رئیس مقتدر دانشگاه آزاد خطاب می کند».
میرزاده در سخنانش گریزی به اعتدال می زند و می گوید: امّت پیامبر امّت وسط است، زیرا بر اساس عقل و تدبیر و اعتدال تصمیم گیری می کند.
او در ادامه سخنانش گفت: نسیم فرهنگ با تغییر نگاه امنیتی در دانشگاه ها وزیدن گرفته.
میرزاده ادامه داد: با وجود اینکه رقیب های زیادی برای دانشگاه آزاد درست کرده اند امّا ثبت نام دانشجویان در این دانشگاه 200 هزار نفر افزایش داشته است.
البته کنایه های وی به دانشگاه مورد نظر به اینجا ختم نشد و با لحنی تندتر گفت: تأسیس آن دانشگاه سیاسی بود و بیخود آن را ایجاد کردند، چون بار مالی دولت را افزایش داد.
وی در خصوص اقدامات فرهنگی گفت: کار فرهنگی فقط به این نیست که قرآن یا نهج البلاغه چاپ شود که البته آنها نیز در جای خود لازم است. کار فرهنگی یعنی اینکه مانع خروج ژن های باهوش از کشور بشویم.
سخنان میرزاده که به پایان رسید اسماعیل آذر باز هم او را با صفت مقتدر مورد خطاب قرار داد. او بعد از خواندن شعر دوبیتی از غزالی، از هاشمی و تعدادی دیگر دعوت کرد تا برای چند رونمایی در جایگاه حاضر شوند. دوبیتی اینگونه بود:
ز روز گذر کردن اندیشه کن
پرستیدن دادگر پیشه کن
به نیکی گرای و میازار کس
ره رستگاری همین است و بس
رونمایی از نخستین قرآنی که با خط شکسته نستعلیق نوشته شده ، رونمایی از فرهنگنامه هنر و ادب آیینی و نیز رونمایی از اطلس مساجد که از تولیدات معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد است برنامه هایی بود که با حضور هاشمی انجام گرفت. از دو تن از علمایی که در راستای تقریب مذاهب تلاش کرده بودند نیز تقدیر شد. همچنین از سوی این معاونت تابلویی به هاشمی رفسنجانی اهدا شد.
محسن هاشمی که برگه هایی در دست داشت، در حین مراسم مدام در حال یادداشت بود. ابتدا به نظر می رسید که این برگه ها، به مسائل کاری مربوط می شود امّا مشخص شد که وی در حال ویراستاری خاطرات پدر است. او که با یکی از اطرافیان خود صحبت می کرد گفت خاطرات حاج آقا قبل از چاپ توسط من ویراستاری می شود.
ساعت 10:50 دقیقه است و نوبت به سخنران اصلی مراسم می رسد. با توجه به اینکه اکثریت جمعیت حاضر را روحانیون تشکیل می دادند، هاشمی رفسنجانی اشاره ای به این موضوع داشت و گفت: وقتی وارد مراسم شدم احساس کردم وارد مدرسه فیضیه شدهام. این گفته وی خنده حضار را در پی داشت و هاشمی خاطره ای را هم پشتوانه آن کرد و گفت: پیش از انقلاب مهمانانی که به خانه ما می آمدند همه روحانی و عمامه به سر بودند و فرزندان من که همه کوچک بودند، فقط از این نوع مهمان دیده بودند. یکبار که خانوادگی به قم سفر کردیم، یاسر که تعداد زیادی از روحانیون را دید با تعجب به مادرش گفت: چقدر مهمان بابا اینجا وجود دارد! صدای خنده باز هم سالن را فرا گرفت.
وی موضوع وحدت جهان اسلام را مورد اشاره قرار داد و خاطر نشان کرد: برای مصیبتی که امروز دنیای اسلام دچار آن شده باید دلمان بسوزد و اکنون در دنیای اسلام هر چه ما ضرر میکنیم از این لحاظ است. دنیای اسلام اکنون در بدترین وضعیت خود در تاریخ قرار دارد، تفرقه در منطقه به حدی رسیده که افراد به خون هم تشنه هستند و حتی کار به جایی رسیده که حتی دختران جوان را هم آماده میکنند با انفجار خودشان دیگران را از بین ببرند.
برخی از محورهای سخنان وی از این قرار است:
- زمان تشکیل دانشگاه آزاد میخواستیم فضای تعلیمات عالیه را بازتر کنیم و قیود را برداریم سالهای اول نیز همین گونه شد اما شورای عالی انقلاب فرهنگی چند سال بعد قیدهایی گذاشت که اکنون ما دیگر با سایر دانشگاهها تفاوتی نداریم.
- انسانهای افراطی نمیتوانند بنده خوبی برای خدا باشند گرچه خیال کنند شجاع هستند و به دین خدا کمک میکنند.
- ما باید اعتدال اسلامی را در جامعه گسترش دهیم.
- اهمیت مسئله آزاداندیشی در دانشگاه برای همه روشن است هر جا علم بخواهد ترقی کند و هر کس هر چه میفهمد مطرح کند باید فضا فضای آزاداندیشی باشد اگر افراد تقیه کنند و جرات نکنند نتیجه تحقیق خودشان را بیان کنند آزاداندیشی محقق نمیشود.
- سعی کنید فضای دانشگاه را فضای تحقیق قرار دهید و نگذارید افراد گرفتار ترس شوند، مدیران هم حق ندارند برای این گونه اساتید پرونده درست کنند آنها باید حمایت کنند اگر پروندهای وجود دارد در جای دیگر باید بررسی شود.
- امروز افراط تبدیل به ویروسی همانند آبولا شده و هر جا که رخنه میکند به سرعت منتشر میشود.
- اگر قرار است سال فرهنگ داشته باشیم باید سراغ اخلاقیات برویم. باید اخلاقیات مهم اسلامی را همانند دروسی چون شیمی تاریخ و مانند اینها در دانشگاه به جوانان آموخت.
- کار فرهنگی و اخلاقی به صورت موعظه و شعار جواب نمیدهد و این مسائل باید آکادمیک و علمی شود.