به گزارش گروه اشتغال «خبرگزاری دانشجو»، احمد لطفی نژاد درباره ارزیابی عملکرد وضعیت بیکاری در تهران گفت:مرکز آمار ایران نرخ بیکاری را بر اساس یک هفته مشخص به عنوان هفته مرجع ارزیابی میکند. ملاک ارزیابی این مرکز، شاخصهای سازمان جهانی کار است. نرخ بیکاری، نرخ رشد اقتصادی، نرخ تورم و غیره در سراسر دنیا بر اساس یک فرمول ثابت اندازه گیری و مشخص میشود. بنابراین انتقادی که برخی به شیوه محاسبه نرخ بیکاری از سوی مرکز آمار وارد می کنند نابجاست.
لطفی نژاد با بیان اینکه مرکز آمار ایران نرخ بیکاری را با استناد به سرشماری تهیه میکند افزود:عدهای انتقاد می کنند مرکز آمار فعالیت کسی که یک ساعت در هفته کار کند را شاغل به حساب میآورد. این در حالی است که این تعریف سازمان بین المللی کار است. زمانی که نرخ بیکاری کاهش می یابد به معنای این است که تعداد کارجویان کاهش یافته است. اینکه عدهای تصور میکنند کاهش نرخ بیکاری به معنی نبودن بیکار در جامعه است اشتباه است.همواره نرخ بیکاری جوانان و زنان از نرخ بیکاری کل بیشتر بوده است. همچنین نرخ بیکاری فارغ التحصیلان همواره از سایر گروهها بالاتر بوده است.
مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی استان تهران بیان کرد: اشتغال به معنی استفاده از توان فیزیکی، تخصصی، مهارتی، علم، آگاهی افراد برای کسب درآمد و معیشت است. در مرکز آمار، اینکه فرد بیکاری آشکار دارد یا نهان، خیلی مورد توجه قرار نمیگیرد. آنچه برای مرکز آمار به عنوان ملاک مورد توجه قرار می گیرد این است که شخص شغل داشته باشد و از آن طریق درآمد کسب کند.
وی با بیان اینکه بیکار کسی است که شغل ندارد و درآمدی کسب نمیکند افزود: در حال حاضر آمار بیکاری سیر نزولی دارد، البته این مسئله طبیعی است که در برخی فصلها درصد نرخ بیکاری کمی افزایش یابد. شاید به همین دلیل باشد که کاهش نرخ بیکاری در خانوادهها ملموس نیست. حقیقت این است تعداد اشتغال یافتگان رشد داشته است و میزان کارجویان فاقد شغل در حال کاهش است. در فرمول تعیین بیکاران، جمعیت فعال یکی از پارامترهای تعیین نرخ بیکاری است. رفع مشکل بیکاری ارتباط مستقیم با رشد اقتصادی دارد.
*درخواست تمدید مهلت تسهیلات به بنگاههای نیمه تمام تا پایان سال از سیف
لطفی نژاد درباره وضعیت بنگاههای تولیدی گفت: تسهیلات بانکی یکی از حمایتها از بخش تولید است که مقرر شده بود تسهیلات بانکی در اختیار واحدهای نیمه تمام با هر میزان پیشرفت فیزیکی قرار گیرد. پیش از این هر کدام از طرحهایی که پیشرفت فیزیکی بیشتری و سرمایه کمتری داشتند میتوانستند تبدیل به کارگاه فعال شده و در برنامه اعطای تسهیلات قرار گیرند. اما برای حل این مشکل این شرط را برداشتیم البته بحث تسهیلات دهی به بنگاه های نیمه تمام تا پایان شهریور ماه 93 مهلت داشت.اما از آنجایی که برخی واحدها برای دریافت تسهیلات اقدام نکرده بودند، اخیراً که آقای سیف به دعوت استاندار در شورای برنامه ریزی حاضر شدند تقاضا کردیم مهلت استفاده از این تسهیلات برای واحدهای صنعتی و تولیدی نیمه تمام تا پایان سال 93 تمدید شود.
وی ادامه داد: اگر این موضوع از طرف بانک مرکزی که تسهیلات در اختیار دارند ابلاغ شود متقاضیان میتوانند از این فرصت استفاده کنند. پیش بینی میشود با توجه به علاقهمندی دولت به سرمایه گذاری و اطمینانی که از رشد اقتصادی به دست آمده، بانک مرکزی هم این درخواست را بپذیرد و این تمدید مهلت 6ماهه را از ابتدای مهر ماه تا پایان اسفند 93به بانکهای کشور اعلام کند که طرحهای نیمه تمام که در اولویت هستند، به عنوان متقاضی تسهیلات از سوی بانکها پذیرفته شوند و واحدهایی که نیازمند سرمایه در گردش هستند مشکلاتشان حل شود. برخی از واحدها از نظر تأمین خدمات و دستگاههای فیزیکی به پیشرفت 100 درصدی رسیدهاند اما سرمایه در گردش ندارند، که اگر مهلت پرداخت تسهیلات تمدید شود، شاید آن دسته از افرادی که تا کنون اقدام نکردهاندمشکلاتشان حل شود.
وی ادامه داد:امیدواریم با حمایت سیف بنگاه های نیمه تمام بتوانند با دریافت تسهیلات وام 2 هزار و 56میلیارد تومانی استان تهران بهرهمند شوند. این میزان تسهیلات به همت وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی در شورای عالی اشتغال به تصویب رسیده است.
مدیرکل تعاون، کار استان تهران از تأیید 30 درصدی طرحهای اشتغال زایی استان تهران برای دریافت تسهیلات از ابتدای سال 90 خبر داد و گفت: تا پایان شهریور ماه که فرصت برای ارسالطرحها و بهرهمندی از تسهیلات بود،حدود 30 درصد از طرحها معرفی و به بانکها اعلام شدند.
وی با اشاره به اینکه یکی از برنامههای این اداره کل برای گسترش اشتغال شناسایی واحدهای نیمه تمام است گفت:در راستای تسهیل دریافت اعتبارات "شرط میزان درصد پیشرفت فیزیکی بنگاه" را حذف کرده بودیم؛ یعنی تا پایان شهریور ماه هر واحد تولیدی با هر میزان پیشرفت فیزیکی میتوانست برای تکمیل واحد خود از اعتبارات مشخص شده استفاده کند.
*پرداخت 576 میلیارد ریال تسهیلات به بنگاه های نیمه تمام تا پایان شهریور93
لطفی نژاد درباره میزان تسهیلات دهی به بنگاه ها گفت:از تسهیلات 2هزار و 56 میلیارد تومانی استان تهران که تا پایان شهریور 93 امکان معرفی طرحها وجود داشت، طرح های اشتغالزایی که به تصویب کارگروه رسیده است،به میزان 142 طرح اقتصادی بوده است، که غیر از سرمایه گذاری خود مجریان طرحها،576میلیارد ریال از اعتبارات استانی به تصویب کارگروه در سرمایه گذاری برای این طرحها رسیده که اشتغال زایی هزار و 569 نفری را به همراه داشته است.
وی توجه به تولید را شرط اصلی برای رفع معضل بیکاری دانست و گفت: اگر بخواهیم بیکاری را ریشه کن کنیم باید به تولید توجه بسیار داشته باشیم. برای شروع یک فعالیت اقتصادی ، باید چندین اولویت را دستور کار قرار دهیم. فعال سازی ظرفیتهای تولیدی و خدماتی نیز مسئله ای است که باید در گام اول مورد توجه قرار گیرد.
لطفی نژاد توجه به بخش مشاغل خانگی را از جمله برنامه ریزیهای اداره کل استان خواند و افزود: یکی از توجهات ما در توسعه امر اشتغال توجه بر مشاغل خانگی و خرداست، چرا که پیش بینی میکنیم سرمایه گذاری روی مشاغل بزرگ فرآیند متفاوتی دارد در شرایط فعلی سرمایه گذاری در مشاغل خرد و خانگی را دستور کار داریم.
وی بیان کرد:برای مشاغل خانگی تا پایان آذر 93 برای 2هزار و 227 نفر مجوز صادر کردیم . این مجوزها از طرف 9دستگاه دولتی صادر میشود تا پشتیابان بتواند با دریافت تسهیلات بانکی برای دایر کردن مشاغل خانگی استفاده کنند. آموزش فنی و حرفه ای سازمان، صنعت و معدن و تجارت، وزارت جهاد کشاورزی، میراث فرهنگی و گردشگری،وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، صندوق مهر امام رضا،کمیته امداد بنیاد شهید و ایثارگران بهزیستی از جمله دستگاههای دولتی هستند که متقاضیان مشاغل خانگی را معرفی میکنند.
در مجموع به منظور دریافت تسهیلات مشاغل خانگی تا کنون12 شخصیت حقوقی به عنوان پشتیبان معرفی شده اند و حدود2هزار و 239 از تسهیلات مشاغل خانگی بهرهمند شده اند.
* نبود فرهنگ صحیح کارمعضل اصلی اشتغال
مدیرکل تعاون، کار استان تهران با بیان اینکه یکی از مشکلات بازار کار فرهنگ نادرست کار است گفت:یکی از مشکلات بازار کار فرهنگ کار است، متأسفانه فرهنگ کاردر حال حاضربه جای فرهنگ صنعتی و تولید، فرهنگ فعالیت های اداری است.علت آن هم این است که دانشگاهها فرد را برای جذب در بازار کار, صنایع ،تولیدات وکشاورزی به صورت یک نیروی عمل کننده در محیط کار تربیت نکردهاند, عمدتاًافرادی هستند که تخصص و مهارت کافی متناسب با نیاز بازار را ندارند. به همین است که تمایلشان به فعالیت های اداری زیاد است. این موضوع در حالیست که این فرهنگ باید اصلاح شود، چرا که علاوه بر اینکه بازار کار در این زمینه اشباع شده است، میز و صندلی به اندازه کارجویان وجود دارد.در حال حاضر مازاد نیروی کار اداری در کشور داریم.
وی ادامه داد: بزرگترین مشکل در حوزه کارجویان نداشتن مهارت است. این تفکر که هر کارجویی به دنبال کار دولتی است اشتباه است. مشکل بیکاری در کشور ما تنها نبود فرصت های شغلی نیست، بلکه فرهنگ نادرست کار اصلیترین دغدغه بازار کار است. در حال حاضر در بیشتر واحدهای صنعتی، تولیدی و خدماتی نیازمند کارگر ساده و کارگران صنعتی هستیم در حالی که به دلیل عدم استقبال نیروی کار ایرانی، نیروهای افغان و پاکستانی در این مشاغل فعالیت می کنند.
لطفی نژاد بیان کرد: نمیتوانیم بگوییم مشکل بیکاری به دلیل نبود فرصت شغلی است. چرا که اگر فرصت شغلی نداشتیم اتباع خارجی کشورهای همسایه هم نمیتوانستند در بازار اشتغال مشغول فعالیت شوند. این نشان دهنده این است که فرصت شغلی داریم اما شاغلین تمایلی به اشتغال در آن فرصت شغلی را ندارند. واقعیت تلخی مبنی بر نبود فرهنگ مناسب برای اشتغال در کشور وجود دارد.
مدیرکل تعاون، کار استان تهران در پاسخ به اینکه نحوه اطلاع رسانی بنگاهها مبنی بر درخواست شغل چگونه است؟ گفت: اگر پارتی را به عنوان معرفی در نظر بگیریم. همیشه این مسئله وجود داشته است که کارجو توسط فرد دیگری معرفی میشود. ولی اگر نگاه به پارتی به عنوان رانت باشد، در اکثر موارد چنین نمیشود.صاحبان بنگاههای اقتصادی به دنبال چند مسئله هستند. ابتدا توانمندیهای شخصیتی ، جسمانی، اعتقادی، رفتار شغلی و رفتار اجتماعی فرد سنجیده میشود.در مرحله بعدی تخصص های فنی فرد مورد سنجش قرار میگیرد.استعداد و توانمندی افراد متفاوت است. افرادی که با پارتی و بدون داشتن شرایط لازم وارد عرصه کار می شوند نمیتوانند موفق عمل کنند. نیرویهای سفارشی نیروهای خوبی نیستند.کارفرمایان در جذب افرادی که خودشان تمایل به فعالیت دارند استقبال نشان میدهند.
*موفقیت طرح کارورزی فارغ التحصیل به شرط اجرا در بخش خصوصی
وی درباره ارزیابی طرح فارغ التحصیلان دانشگاهی گفت: این طرح در گذشته اجرایی میشد اما بعد از اینکه اعتبار مربوط به سالهای گذشته قطع شد، اجرای این طرح متوقف شد. در حال حاضر مجدداً این طرح برای کسب مهارت شغلی و تطبیق کارجو با شرایط کار و کسب مهارتها و رفتار شغلی در محیط کار مطرح شده است. اگر محیطهای دولتی برای اجرای طرح کارورزی حذف شود طرح موفق خواهی بود. اما اگر برای اجرای این طرح دستگاههای دولتی هم باشند این طرح موفق نخواهد بود. در طرح کارورزی متقاضیان علاوه بر دریافت حقوق تحت پوشش بیمه حوادث و درمان قرار دارند. یکی از اهداف طرح کارورزی فارغ التحصیلان این است که ضمن اینکه در محل کارورزی مهارت لازم را فرا میگیرد، پس از پایان آموزش در صورتی که استعداد خوبی داشته باشد از طرف کارفرما به عنوان نیروی موفق جذب خواهد شد.
لطفی نژاد در ارزیابی وضعیت بیکاری در استان تهران افزود:تهران شرایط ویژه ای دارد . یک سوم فعالیت اقتصادی کشور در استان تهران انجام میشود. بیش از 52 درصد نقدینگی بانکهای کشور در استان تهران جریان دارد. نزدیک به یک چهارم شاغلین کشور در استان تهران هستند. این مسئله نشان دهنده این است که تهران از بعد اقتصادی قدرتمند است و فرصت های شغلی بسیاری را ایجاد میکند. از هر 6 نفر ایرانی یک نفر در استان تهران زندگی می کنند. استان تهران یک استان مهاجر پذیر است عملاًبرخی از پیچیدگی های اجتماعی را در خود دارد به همین دلیل کاهش و افزایش نرخ بیکاری در این استان به سرعت نشان داده میشود.
مدیرکل تعاون، کار استان تهران در پاسخ به این مسئله که کاهش نرخ بیکاری در استان تهران با گسترش مشاغل کاذب همراه بوده است گفت:اتاق اصناف مشاغل را که دارای مجوز هستند به دو دسته مشاغل کسب ثابت، مشاغل کسب سیار تقسیم کرده است. آن دسته از افرادی که مشاغل سیار دارند اگر از اتاق اصناف مجوز بگیرند. هیچ گونه منعی برای فعالیت آنها وجود ندارد. اما اگر به عنوان یک چالش کسب و کار تلقی شوند، اتاق اصناف باید از اشتغال اینگونه مشاغل جلوگیری کند. چرا که افرادی که دارای مجوز کسب و کار دارند هم محل مشخص دارند و هم وسیله مشخص دارند و تعریف مشخص شده دارند. مالیات و عوارضها را پرداخت میکنند. مشاغل کاذب یا مشاغلی که در فضای کسب و کار ایجاد چالش میکند،هم مزاحمتهای کسب و کار دیگران را مهیا می کند و هم خرید و فروش از آن محل ها یا استفاده از مواد غذایی که آن محلها ارائه می دهند کار غیر قانونی است که تأکید میکنیم از چنین مراجعی خدمات ارائه نشود.
منبع: تسنیم