به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، شاخص بورس تهران در همان ابتدای معاملات دیروز به روند ریزشی خود ادامه داد و تا کانال 65 هزار واحدی عقبنشینی کرد.
بنا به این گزارش، افت قیمت نفت و نبود چشمانداز روشن در آینده شرکتهای بورسی موجب شد تا دیروز نیز در دومین هفته پیاپی دماسنج بازار سرمایه قرمز شده و تا کانال 65 هزار واحد عقبنشینی کند. با این وجود کاهش قیمت اکثر شرکتهای بورسی و تشکیل صفهای فروش در بازار، زمینه ریزش شاخص بورس را فراهم کرد به طوری که تا نیمه معاملات دیروز بیش از 600 واحد با افت همراه شد و به پایینترین سطح یکونیم سال اخیر رسید. شرکتهای مپنا، بانک ملت، گسترش نفت و گاز پارسیان، بانک صادرات، بانک تجارت، پتروشیمی خارک، ایرانخودرو و سایپا بیشترین تاثیر منفی را در شاخص بورس گذاشتند و موجب رسیدن این متغیر مهم به نیمه 65 هزار واحدی شدند. با ادامه ریزشها در بورس تهران و کاهش شدید قیمت سهام شرکتها و به تبع آن افزایش زیان سهامداران نگرانی شدیدی در بورس تهران ایجاد شده و اهالی تالار شیشهای در انتظار حمایت جدی و عملی از بورس تهران و خارج شدن بازار سرمایه از این وضعیت هستند. همانطور که اشاره شد افت شدید قیمت نفت، کاهش قیمت فلزات و مواد معدنی به همراه وضعیت اقتصادی و ابهامات بودجهای دولت و نیز کمبود شدید نقدینگی در بازار، نگرانیهایی را درباره آینده شرکتهای بورسی و پیشبینی سود آنها برای سال آینده ایجاد کرده است البته دلایل مختلفی نیز توسط کارشناسان برای افت شاخص بورس و ریزش پیاپی ارزش سهام شرکتها بیانمیشود. تصمیمات مجلس برای بودجه سال 93 بویژه بحث نرخ خوراک پتروشیمیها، خالی شدن حباب بورس، کاهش جهانی قیمت نفت، افزایش نرخ دلار، ابهام در آینده سود سپردههای بانکی، انتشار اوراق مشارکت، ابهامات موجود در بودجه سال 94 و مواردی اینچنینی در حالی به عنوان دلایل افت بازار سرمایه برشمرده میشود که 25 آذرماه امسال رئیس سازمان بورس تغییر کرد و محمد فطانتفرد به عنوان رئیس جدید با چالش بزرگ سقوط شاخص مواجه شد. از آن زمان تاکنون نیز بازار سرمایه 17 روز معاملاتی را به ثبت رسانده است که در این میان شاخص بورس تنها 4 روز مثبت و 13 روز منفی بوده است و در مجموع تا به امروز تقریبا 4600 واحد افت و تنها 723 واحد رشد کرده است و متوسط نزول 230 واحدی را برای هر روز از زمان حضور ششمین رئیس بازار سرمایه به ثبت رسانده است. با این وجود تنها خبری که تاکنون از ساختمان میدان ونک برای معاملهگران بازار سرمایه منتشر شده و به گوش میرسد، تشکیل کمیته ثبات و تلاش برای شفافسازی بازار است؛ غافل از اینکه سهامداران در بورس این روزها بیشتر از همیشه شاهد آب شدن سرمایه خود در بورس هستند و رفتهرفته اعتماد حضور سرمایه در بازار سهام رنگ میبازد.
تصمیمگیری برای ثبات بازار سرمایه
در چنین شرایطی جمعی از فعالان بازار سرمایه در دیدار با رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، دیدگاهها، پیشنهادات و دغدغههای خود درباره بازار سرمایه را با محمد فطانتفرد، رئیس جدید سازمان بورس در میان گذاشتند. در این نشست 4 ساعته که مدیران عامل بورس تهران و فرابورس، معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و جمعی از مدیران سازمان و شرکت بورس نیز حضور داشتند، فعالان بازار سرمایه به تفصیل نقطه نظرات خود را درباره شرایط کنونی بازار و راهکارهای بهبود بازار بیان کردند. پس از بیان دیدگاههای فعالان بازار، رئیس جدید سازمان بورس، جزئیات برخی تصمیمات کمیته ثبات بازار سرمایه به ریاست معاون اول رئیسجمهور را اعلام کرد. فطانتفرد با تأکید بر اینکه تعامل مستمر با ذینفعان بازار سرمایه، یکی از اولویتهای سازمان است، گفت: ضروری است این جلسات به منظور پایش و جمعبندی نظرات فعالان بازار به صورت مستمر ادامه یابد. وی در حاشیه این نشست، در پاسخ به سوالی درباره اهم تصمیمات اتخاذ شده پیرامون صنایع بورسی در کمیته ثبات بازار سرمایه، گفت: تاکنون 3 جلسه تفصیلی این کمیته برگزار و درباره موضوعاتی همچون تعویق بحث کیفیسازی پالایشگاهها، شفافسازی نحوه قیمتگذاری خوراک تحویلی به پالایشگاهها، الزامات مربوط به تدوین مقررات اجرایی قیمتگذاری خوراک پتروشیمیها با توجه به واگذاری این موضوع به دولت طبق مصوبه مجلس، صدور مجوز برای پالایشگاهها به منظور فروش محصولات ویژه خود در بازار آزاد، سازوکار تهاتـر مطالبات شرکتهای پتروشیمی تولیدکننده اوره از دولت، بحث کاهش بهره مالکانه با توجه به کاهش قیمتهای جهانی سنگآهن، بررسی شرایط واگذاری پروانه بهرهبرداری معادن به شرکتهای مربوطه ازطریق طی فرآیند قانونی و تعیین تکلیف مطالبات حق انتقاع مربوط به سالهای قبل از 92، بحث و جمعبندی لازم صورت گرفته است. رئیس سازمان بورس در عین حال تأکید کرد برخی تصمیمات کمیته ثبات، برای اجرایی شدن مستلزم تصویب نهایی در هیأت دولت است که در حال پیگیری این موضوع هستیم و طبیعتـا درصورت تصویب نهایی، مصوبات به اطلاع سهامداران و فعالان بازار خواهد رسیـد.
اقدامی برای نجات بازار سرمایه انجام نمیشود
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به هیجان فروش که عامل سقوط شاخص بورس شده است، گفت: وزرای اقتصادی و مدیران بازار سرمایه هیچ اقدامی برای نجات بازار سرمایه انجام نمیدهند. منصور کریمی در گفتوگو با تسنیم درباره شرایط بورس گفت: متاسفانه این روزها بازار سرمایه فعلا با سهامداران یار نیست و این اتفاق در حالی رقم میخورد که در سالهای گذشته بازار اینگونه شرایط را بهندرت تجربه کرده است. این کارشناس بازار سرمایه افزود: افت شدیدی چون شرایط فعلی در بازار سرمایه در سالهای گذشته در شهریور سال 91 و نیز بحران جهانی سال 2008 اتفاق افتاده بود. وی اضافه کرد: کاهش جهانی قیمت نفت در حالی این روزها به عنوان یکی از دلایل اصلی ریزش قیمتها و نیز شاخص بورس عنوان میشود که قیمت نفت تاثیر یکسان روی سودآوری همه صنایع و شرکتهای بورسی ندارد و بسیاری از شرکتهای بورسی که مواد اولیه آنها از نفت مشتق میشود از این اتفاق بهره و سود میبرند. این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: در شرایط فعلی هیجان فروش در بورس در حالی اتفاق میافتد که خریداران امید دارند با فروش سهام خود در بورس، بتوانند در روزهای آینده در سطح پایینتری سهام خود را خریداری کنند. وی در ادامه با انتقاد از سکوت وزرای اقتصادی و مدیران بازار سرمایه گفت: این مسؤولان در حالی از توجه و تمرکز خود بر تامین مالی در بازار سرمایه سخن میگویند که در عمل هیچ اقدامی برای نجات بازار سرمایه از این وضعیت انجام نمیدهند.
عرضه محصولات کشاورزی روسیه، آرژانتین و چین در بورس کالای ایران
دیروز 21 دیماه تالار معاملاتی بورس کالای ایران شاهد عرضه محصولات کشاورزی کشورهای روسیه، آرژانتین و چین بود. به گزارش روابط عمومی شرکت بورس کالای ایران، در این روز و در تالار محصولات کشاورزی، 25 تن جو دامی روسیه با قیمت پایه 9580 ریال و بهصورت نسیه عرضه شد. کنجاله سویا پلیت آرژانتین نیز با حجم 15 تن و با قیمت پایه 17 هزار و 800 ریال، به صورت نسیه روی تابلوی عرضه رفت. گروه شکر نیز شاهد عرضه 700 تن شکر سفید کارخانه هفتتپه خوزستان و 500 تن شکرسفید کارخانه قند قزوین بود. از دیگر محصولات عرضه شده شرکت ملی صنایع مس ایران در این روز میتوان به 30 هزار تن انواع مس کمعیار، 100 تن سولفور مولیبدن و 18 تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این، 270 تن مس مفتول شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان عرضه را با قیمت پایه 219 هزار و 785 ریال تجربه کرد. تالار محصولات صنعتی و معدنی همچنین شاهد عرضه 3300 تن ورق گرم شرکت نورد و تولید قطعات فولادی بود. در این روز و در تالار فرآوردههای نفتی و پتروشیمی، 100 تن جوششیرین شرکت چنگو کوکونات چین با قیمت پایه 9500 ریال عرضه شد.
منبع: وطن امروز