به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، ۱۵شهریورماه امسال حسن روحانی در جمع مردم مشهد اظهار داشت: «ما به شما قول داده بودیم که در رکود قالب خواهیم شد. ما طرح لازم برای عبور از رکود را اماده کرده ایم و بخشی که نیاز به قانون داشت را تقدیم مجلس کرده ایم و اما امروز در کنار مرجع امام رضا(ع) اعلام می کنم ما خوشخبتانه از رکود عبور کرده ایم. محاسبات 3 ماهه اول سال 93 اعلام می کند که دولت از رکود عبور کرده است.»
هر چند سخنان روحانی با تعجب محافل کارشناسی مواجه شد؛ اما بانک مرکزی با انتشار آمار رشد اقتصادی فصل بهار اظهارات روحانی را تایید کرد. البته مرکز آمار تاکنون از انتشار رقم رشد اقتصادی دو فصل اول امسال خودداری کرده است.
علاوه بر تعلل مرکز آمار، اظهارات متناقض سایر مقامات ارشد دولت درباره خروج از رکود دیگر دلیلی است که اصل ماجرا را زیر سوال برده است در ادامه به چند نمونه اشاره می شود:
1) چند روز پس از سخنان روحانی، اسحاق جهانگیری در 24 شهریورماه با اشاره به لایحهای که برای خروج از رکود در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار گرفته، اظهار امیدواری کرد؛ نمایندگان مجلس با نظر مثبت این لایحه را به تصویب برسانند تا دولت بتواند به برنامههای خود برای خروج از رکود اقتصادی جامه عمل بپوشاند. او همچنین گفته بود: علاوه بر اینها، اخیراً سیاستهای جدیدی نیز تدوین شده و از دستگاههای اجرایی خواسته شده در حوزه وظایف خود با رعایت و اجرای این سیاستهای زمینه خروج از رکود و رونق اقتصادی را فراهم کنند.
2) جهانگیری 27 شهریورماه هم گفت: برای خروج از رکود و رسیدن به رونق اقتصادی، بخشهایی که پیشران اقتصاد هستند و مزیتهای اصلی اقتصاد در آن بخشها قرار دارد، باید به حرکت درآیند تا به این ترتیب در سایر بخشهای اقتصادی کشور نیز تحرک ایجاد شود.
3) جهانگیری 29 شهریورماه هم اظهار داشت: برای این منظور مصوباتی در دولت فراهم شده و لایحهای نیز تقدیم مجلس شورای اسلامی گردیده که انتظار داریم نمایندگان مجلس این لایحه را تصویب کنند چرا که اگر برخی از بخشهای مهم و کاربردی آن به تصویب نرسد، برای خروج از رکود با مشکل مواجه خواهیم شد.
4) روحانی هم مجددا بر خروج از رکود تاکید کرد و 2 مهرماه گفت: بعد از دو سال رکود اقتصادی مستمر در ایران، اکنون محاسبات نشان میدهد که از رکود خارج شدهایم.
5) روحانی 4 مهرماه هم اظهار داشت: گزارش جدید بانک مرکزی درباره وضعیت رکود اقتصادی در کشور حاکیست که کشور در سه ماهه اول سال 93 به طور کامل از رکود خارج شده و وارد دوران رونق شدهایم.
6) جهانگیری 8 مهرماه از کمیسیون برنامه و بودجه مجلس خواست برای برون رفت از مشکلات اقتصادی، کاهش تورم و خروج از رکود، همکاری و تعامل خود را با دولت افزایش دهند.
7) جهانگیری 9 مهرماه هم از ادامه رکود سخن گفت: در مقطع فعلی که اقتصاد کشور در شرایط رکود قرار گرفته، توسعه صادرات غیرنفتی نقش تعیین کننده ای در خروج از این شرایط دارد و بر اساس نظر اکثریت اقتصاددانان، یکی از پیشرانهایی که می تواند به خروج از شرایط رکود کمک کند، توسعه و رشد صادرات غیرنفتی است.
8) معاون اول روحانی مجددا در 14 مهرماه به منظور حسن پیگیری اجرای کلیه سیاستهای ابلاغی دولت برای خروج غیر تورمی از رکود، طی بخشنامه ای، وزارتخانه ها، بانک مرکزی و موسسات دولتی را به انجام وظایفی در این راستا مکلف کرد.
9) حسن روحانی مجددا 22 مهرماه بر خروج از رکود تاکید کرد: امروز هیچ تردیدی وجود ندارد که ما از رکود عبور کرده ایم.
10) محمد نهاوندیان رئیس دفتر روحانی 23 آبان ماه اظهار داشت: «تورم را مهار کرده و از رکود خارج شدیم».
11) اسحاق جهانگیری معاون اول روحانی یک روز بعد یعنی 24 آبان ماه گفت: «دولت اکنون به صورت جدی پیگیر موضوع خروج از رکود است و منتظر هستیم که مجلس لایحه خروج از رکود را به دولت برگرداند.» جهانگیری بدون توجه به سخنان شهریورماه روحانی، افزوده بود: «ما اطمینان می دهیم که اگر این بسته به صورت کامل اجرا شود نه تنها از رکود خارج و وارد دوره رونق خواهیم شد بلکه مساله اشتغال، توسعه کشور و دغدغه های مردم و مسوولان در زمینه های مختلف اقتصادی برطرف خواهد شد.»
12) روحانی 11 آذرماه هم گفت: امروز در بسیاری از بخشها از رکود عبور کردهایم و امسال رشد اقتصادی ما مثبت خواهد بود.
13) نهاوندیان 15 آذرماه از خروج از رکود سخن گفت: با وجود اینکه هنوز مذاکرات ادامه داشت ما توانستیم تورم را کاهش دهیم و کشور را از رکود خارج کنیم.
14) جهانگیری 18 آذرماه با بیان اینکه در بودجه سال 94 منابعی برای توسعه اشتغال در نظر گرفته شده، اظهار امیدواری کرد تا پایان امسال کشور به رشد اقتصادی دست یافته و خروج از رکود محقق گردد و بتوانیم وارد دوره رونق اقتصادی شویم.
15)روحانی 24 آذرماه هم گفت: خوشبختانه دولت موفق شد کار سخت ایجاد ثبات و خروج از رکود را توأمان انجام دهد.
16) جهانگیری 26 آذرماه مجددا به گونه ای سخن گفت که گویا هنوز اقتصاد کشور از رکود خارج نشده است. او لازمه خروج از رکود اقتصادی را مصمم بودن همه بخشها دانست و گفت: هر مسئولی باید در حوزه فعالیت خود برای موضوع خروج از رکود سرفصلی در نظر بگیرد و مجموعه مصوبات دولت برای این منظور را در دستور کار خود قرار دهد.
17) روحانی 3 دی ماه گفت: در زمینه رکود نیز آمارهای شش ماهه نشان می دهد با رشد 4 درصدی مواجه ایم که این به معنای آغاز رونق و شکوفایی و حرکت به پیش در مسیر آینده ای بهتر برای کشور است.
18) نهاوندیان 6 دی گفته بود: برخلاف سال 91 که شاهد منفی شدن رشد اقتصاد در حد منفی 6 و 8 دهم درصد بودیم، خوشبختانه اکنون از رکود خارج شدهایم به طوری که نرخ مثبت را تجربه میکنیم.
19) محمدباقر نوبخت رئیس سازمان مدیریت و سخنگوی دولت 28 دی ماه گفته بود: لایحه خروج از رکود و دیگر برنامههایی که دولت ارائه کرده است، معطوف به برنامه کوتاهمدت است، اما برای خروج از رکود نیازمند برنامه میانمدت هستیم که برنامه ششم توسعه به همین منظور تدوین میشود.
20) در تازه ترین موضع گیری در این ماجرای پرتناقض، معاون اول روحانی امروز یکشنبه 19 بهمن اظهار داشته است: «ما امروز با مشکل بیکاری روبرو هستیم و در تلاش هستیم تا از رکود خارج شویم و لازمه حل مشکل بیکاری و تحقق رونق اقتصادی این است که طرحهای عمرانی با سرعت بیشتری اجرا شوند.»
بدین ترتیب در حالی که به روزهای پایانی سال 1393 نزدیک می شویم، هنوز مشخص نشده اقتصاد کشور در سال جاری از رکود خارج شده یا خیر؟ معلوم نیست باید حرف کدام یک از مقامات ارشد دولتی را باور کرد و حرف کدام یک درست و کدام نادرست است؟
منبع:مشرق