به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو» حجتالاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی در شصت و نهمین اجلاس شورای مرکزی دانشگاه آزاد ضمن تشکر از مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی و تلاشهایشان، به خواستههای مردم ایران در دوران معاصر اشاره کرده و گفت: اگر به داستان انقلاب برگردیم، میبینیم که مردم به رهبری امام (ره) مسیری را آغاز کردند که البته قبل از آن توسط افرادی دیگر هموار شده بود. مردم سه خواسته در انقلاب داشتند؛ استقلال، آزادی و دینداری و معنویت. نگاهی به دو قرن گذشته، نشان میدهد که این سه خواسته همواره مطالبه مردم بوده است.
وی خاطرنشان کرد: در دوره صفویه کشورمان از نظر اقتصادی و علمی اگر نسبت به اروپاییهاتر جلو نبود، عقب هم نبود. اما از دوره قاجار اروپاییها با سرعت پیشرفت می کنند و ما و البته کل جهان اسلام درجا میزنیم و عقب میافتیم. وقتی اروپا به انقلاب صنعتی رسیده بود، ما هم جایی که بودیم، ایستاده بودیم و پرداختن به علل عقبماندگی ما خود بحث مفصلی است که از آن میگذرم.
سیدحسن خمینی با تأکید بر مطالعه تاریخ معاصر توسط ایرانیان تصریح کرد: این عقب ماندگی باعث شد که آرزوی پیشرفت در جامعه ما شکل بگیرد؛ آرزویی که در دل خود استقلال و آزادی هم داشت. ما در دوران قاجار با عدم استقلال مواجه بودیم به طوری که در سال های آخر قاجار حتی کوچکترین تصمیم هم در هماهنگی با سفارتهای روس و انگلیس گرفته میشد. حتی معروف است که یکی از علتهای تغییر سلسله قاجار به پهلوی، مقاومت احمد شاه در برابر یکی از خواسته های کوچک انگلیسی ها بود. ما باید اینها را بدانیم و اینکه چه اتفاقاتی در سرزمین ما افتاده که امروز مردم خواهان استقلال هستند. اینها را نباید فراموش کرد و باید در دانشگاه ها و محافل علمی، تمام این نکات تاریخی را به جوانان یادآوری کنیم. به عنوان مثال این یک درد تاریخی است که مشروطه با بست نشینی در سفارت انگلیس شروع میشود و این سوال مطرح است که چرا به یک مسجد یا مثلاً حرم شاه عبدالعظیم نرفتهاند؟
وی خاطرنشان کرد: آرزویی که در دل استقلال خواهی مردم وجود داشت، آزادی و دینداری بود. دلیل اینکه مردم ما خواهان مشروطه کردن پادشاهی بودند، برای مقابله با این بود که یک نفر همه تصمیمات را در کشور نگیرد و با استبداد مقابله کند. البته پدیده استبداد در کشور قدمتی طولانی تر داشت، ما در دوره صفویه میبینیم که مخالفان حکومت را سرو ته میکردند و شکمشان را میدریدند. باز خدا پدر و مادر قدیمی ها را بیامرزد. امروز داعشی ها دربرابر دوربین های تلویزیون، انسان را زنده زنده میسوزانند.
وی ادامه داد: البته این را هم بگویم که ما در اروپا هم شاهد چنین جنایتهایی بودیم اما اینجا درباره تاریخ خودمان صحبت میکنیم. در زمان ناصرالدین شاه عدهای برای عرض حال جلوی ناصر الدین شاه که سوار بر اسب بود را گرفتند و اسب او رم کرد. ناصرالدین شاه هم دستور داد که تمام آنها را گردن بزنند. مردم با چنین رفتارهایی مخالف بودند و در مشروطه آن را نشان دادند یا رفتاری که در دوره پهلوی با مرحوم مدرس شد که من توصیه میکنم شرح حال زندگی این مرد را به عنوان یکی از آموزههای سیاسی حتماً بخوانید.
سیدحسن خمینی به خواسته معنویت و دینداری در جامعه ایران اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات ما در نهضتهای معاصر ایران این است که در هر کدام از نهعضتها، یکی از این سه خواسته را پررنگ تر از دیگر خواستهها مطرح میکنند. به عنوان مثال در دوره مشروطه آزادی پررنگ تر از سایر خواستهها مطرح شد. در ملی شدن صنعت نفت استقلال بیشتر مطرح بود. اما در انقلاب ایران علاوه بر مطرح شدن خواستههای آزادی و استقلال، به دینداری هم توجه شد و رمز موفقیت انقلاب نیز در همین است. حضرت امام(ره) همان زمان که استقلال و پیشرفت را مطرح میکردند، با متحجران نیز مقابله می کردند. همان زمان که به امریکا و شوروی «نه» میگفتند که در دنیای دو قطبی آن روز نوعی انتحار محسوب می شد، استبدادستیزی و آزادی خواهی را نیز مطرح میکردند و بر دینی بودن انقلاب تاکید داشتند.
وی به آینده نگری در انقلاب اشاره کرد و گفت: یکی از خصوصیات انقلاب ما این است که نگاه به آینده دارد و این یکی از تفاوتهای انقلاب ما با چیزی است که داعش آن را مطرح میکند. دین آنها در گذشته است و ما در دینداری مان نیز به آینده و فردا نگاه میکنیم. تدین از نگاه امام به عنوان رهبر انقلاب در مقابل تحجر بود و امام به همان اندازه که در مقابل بیگانگان می ایستادند، جلوی متحجران را نیز می گرفتند.
وی گفت: ما باید بدانیم که دینداری منهای پیشرفت و استقلال منهای آزادی راهگشا نخواهد بود. باید تمام خواستههای مردم با هم دیده شوند.
عضو هیات موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه افزود: دانشگاه آزاد اسلامی باید ضمن آنکه به پیشرفت جامعه کمک میکند، به استقلال و آزادی کشورمان نیز کمک کند و کاری کند در بُعد علمی وابستگی مان به کشورهای دیگر کمتر شود. پیوند بین صنعت و دانشگاه یکی از آرزوهای جامعه ماست که مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی با همت میتوانند آن را محقق کنند.
سیدحسن خمینی بر حفظ واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در شهرهای کوچک تاکید کرد و گفت: دانشگاه آزاد اسلامی را نباید به طبقه خاص محدود کنیم و نگاه کاسبکارانه داشته باشیم. باید درتمام نقاط کشور دانشگاه وجود داشته باشد تا هر کسی که به ادامه تحصیل علاقمند است، بتواند در این دانشگاه تحصیل کند. ضمن اینکه باید برای تحصیل کم درآمدها در دانشگاه نیز تمهیداتی اندیشیده شود. انقلاب ما مدیون محرومان جامعه است و باید دست آنها را بگیریم.
وی افزود: دانشگاه آزاد اسلامی باید بداند که مسیر پیشرفت از آزادی میگذرد و باید بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر ایجاد کرسی های آزاد اندیشی را در دانشگاه آزاد اسلامی جدی تر دنبال کنیم.
وی در پایان از مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی به ویژه میرزاده تشکر کرد و گفت: ما مدیون زحمات میرزاده هستیم و انشاءالله در آینده شاهد پیشرفت دانشگاه خواهیم بود.