به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، محققان دانشگاه آکسفورد محققان با همکاری بنیاد چالشهای جهانی در جدیدترین تحقیقات خود لیستی از خطراتی را منجر به نابودی کره زمین خواهد شد، منتشر کردند. این اولین گزارشی است که به صورت متمرکز بر روی عواملی که ممکن است به پایان جهان بینجامد، تحقیق میکند.
در گزارش زیر ۸ پیشبینی علمی را که منجر به نابودی کرهزمین خواهد شد را مشاهده خواهید کرد.
۱. تغییر شدید آب و هوای زمین
بشر در سالهای اخیر با پیشرفتهایی که در بحث بهکارگیری ابزارهای صنعتی داشته است، موجبات گرم شدن بیش از پیش کره زمین را فراهم کرده است.
گرم شدن هوای زمین آسیب جدی به کشورها خواهد زد و اگر این گرم شدن شدیدتر شود تغییرات شدیدی در کشاورزی و صنایع وابسته به زیست بوم رخ خواهد داد.
۲. شیوع جهانی بیماریهای عفونی
تمام عواملی که برای شیوع یک بیماری کشنده و بسیار مسری لازم است هم اکنون فراهم هستند: غیر قابل علاج بودن (ابولا)، کشندگی نزدیک به صد در صد (هاری)، قابلیت سرایت بسیار زیاد (سرماخوردگی) و دوره نهفتگی طولانی (اچآیوی).
با وجود پیشرفت دانش و امکانات پزشکی، سهولت سفر و تراکم جمعیت نسبت به زمان های گذشته احتمال همه گیری عفونت ها بیشتر شده است.
۳. نابودی زیستبوم
اگر تغییری بسیار شدید و دائمی در ظرفیت اکوسیستم برای زندگی تمام موجودات ایجاد شود ممکن است انقراض موجودات در سطحی وسیع رخ دهد و انسان نیز به عنوان یکی از موجودات طبیعت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
البته بشر ممکن است سبک زندگی فعلی خود را در یک اکوسیستم نسبتا مستقل با هزینه نسبتا کم حفظ کند، اما در صورت بحران زیست بوم انجام چنین کاری یک چالش تکنولوژیک خواهد بود که البته در کنار آن مسئله اخلاقی هم مطرح می شود.
۴. آتشفشانی عظیم
هر آتش فشانی بالقوه می تواند معادل هزاران کیومتر مکعب گدازه و خاکستر فوران کند. خطر وقتی است که ذرات هواپخش و گرد و غبار به لایههای بالای جو برسند.
اگر این اتفاق در میزان وسیع رخ دهد، این ذرات نور خورشید را جذب و زمستان آتش فشانی ایجاد خواهد شد. فوران آتش فشان پیناتوبو در سال ۱۹۹۱، دمای سطح زمین را در عرض 3 سال، نیم درجه سانتی گراد کم کرد.
گمان می رود که فوران آتش فشان «توبا» که حدود هفتاد هزار سال پیش رخ داد، دمای کره زمین را به مدت 2 قرن کاهش داده باشد. تاثیر چنین آتش فشانهایی را می توان با انفجار اتمی مقایسه کرد. فوران آتش فشان میتواند شدیدتر از انفجار اتمی باشد اما احتمال ایجاد توفان آتش بسیار کمتر است.
۵. برخورد یک سیارک بزرگ با زمین
برخورد سیارکهایی با قطر بیش از ۵ کیلومتر هر ۲۰ میلیون سال یک بار اتفاق میافتد اما انرژی که آزاد میشود صدها هزار برابر قویترین بمب اتمی موجود است. چنین برخوردی میتواند منطقهای به مساحت کشور هلند را نابود کند.
اما خطر برخورد سیارک به تاثیر مستقیم برخورد خلاصه نمیشود. گرد و غبار حاصل آن میتواند خورشید را بپوشاند.
۶. دستکاری در زیست شناسی
طراحی و ساخت سیستمها، موجودات و ابزارهای بیولوژیک با هدف مشخص کاربردهای فراوانی خواهد داشت.
فعلا دخالت بشر در نظام موجود و دستکاری در خود-تنظیمی این سیستمها در مراحل اولیه است، اما به سرعت پیشرفت میکند. یکی از خطرناکترین عواقب میتواند طراحی و ایجاد ارگانیسم بیماری زایی باشد که انسان یا یک جزء بسیار حیاتی زیست بوم را هدف قرار دهد.
شاید هم این ارگانیسمها به طور تصادفی یا عمدی از یک آزمایشگاه تحقیقاتی به بیرون راه پیدا کند. اگر یک ارگانیسم مهندسی شده، وارد زیست بوم یا نظام اقتصادی شود، عواقب آن بسیار وخیمتر خواهد شد.
۷. نانوتکنولوژی
به کارگیری فرآیندهای تولید در سطح اتم یا مولکول به تولید محصولاتی جدید منجر شده است، مثلا ساخت موادی بسیار مقاوم یا مواد هوشمند. گسترش این فناوری باعث آسانی تولید سلاحهای متعارف یا سلاح های جدید خواهد شد چرا که تولید در سطح اتم، برای افراد و گروهها امکان پذیر شده است اما از طرف دیگر بسیاری از معضلات فعلی دنیا را نانوتکنولوژی میتواند حل کند، مثل از بین رفتن منابع طبیعی، آلودگی محیط زیست، تامین آب سالم و حتی فقر.
اما برخی درصدد تولید نانوماشینهایی هستند که قابلیت خودتکثیری داشته باشند، چنین ماشینهایی ممکن است تمام منابع طبیعت را مصرف کرده و خطری عظیم ایجاد کنند.
۸. هوش مصنوعی
هوش مصنوعی هوشی است که ماشین یا نرم افزار از خود نشان می دهد تا محیط اطرافش را شناسایی و احتمال موفقیتش را افزایش دهد.
چنین هوشهایی را نمیتوان به آسانی کنترل کرد، کنترل هوش مصنوعی هم برای سازنده و هم برای دیگران دشوار است. اگر انگیزه استفاده از این فناوری ارزشهای انسانی نباشد، ممکن است به جهانی بدون انسان ختم شود.
هوش مصنوعی پیشرفته میتواند خطری منحصر به فرد ایجاد کند که به انقراض بشر منجر شود. اما این فناوری قابلیت آن را دارد که راه حلهایی استثنایی برای مشکلات بشر هم پیدا کند.
یکی از احتمالات اسکن کل مغز انسان و تولید و قرار دادن آن در داخل یک ماشین است، به این ترتیب هوش مصنوعی می تواند مغز طبیعی بشر را بسازد که در این صورت کاربردهای زیادی خواهد داشت.