به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، نامه 47 سناتور آمریکایی به مقامات ایران اگرچه به اعتبار اوباما شلیک کرد و فروپاشی اخلاقی در جامعه سیاسی آمریکا را نشان داد اما در واقع واقعیتی را در پیش چشم همه قرار داد و آن قدرت و اختیار قانونی کنگره در مناسبات و تعهدات بینالمللی ایالات متحده است. اگرچه مخاطب نامه سناتورها مقامات ایران بودند اما در واقع آنان خطاب به مقامات همه کشورها اعلام کردند تعهدات اوباما به تنهایی نمیتواند اعتبار لازم برای انجام یک توافق یا مفاهمه سیاسی را ایجاد کند.
سناتورها فارغ از اقدام عجیب و نامتعارفی که انجام دادند، سیستم قانونگذاری آمریکا را یادآوری کردند تا بگویند دولتهای مختلف در دنیا باید به یاد داشته باشند اگر میخواهند توافقات بزرگ و زمانبر با آمریکاییها انجام دهند باید روال و فرآیند قانونگذاری در ایالات متحده را مورد توجه قرار دهند تا اعتبار توافقات این کشورها محدود به دوران قدرتمندی دولتها نباشد. اگرچه رفتار سناتورها رفتاری نامتعارف بود و دیپلماتها نامه سرگشاده آنها به مقامات ایران را غیراخلاقی و نادرست دانستند اما در واقع آنچه در عمل اتفاق افتاده و میافتد، بیاعتبار شدن دولت باراک اوباما در مجامع بینالمللی است.
اکنون با نامه سناتورها به مقامات ایران، مقامات کشورها نسبت به تعهدات دولت اوباما دچار تردید شدهاند. واکنش عصبی مقامات کاخ سفید به این نامه نیز با توجه به همین ماجرا بود. اوباما در واکنش به این نامه گفت سناتورها با تندروهای ایران همنوا شدهاند! به اعتقاد کارشناسان این اظهارنظر اوباما از سر استیصال بود و نشان داد رئیسجمهور آمریکا مبهوت شده است! او نامهای را خواند که اگرچه مخاطبش مقامات ایران بودند ولی در عمل آنچه در پی داشت، پایان زودهنگام اعتبار بینالمللی دولت اوباما بود. البته این موضوع تلویحا مورد اشاره جان کری، وزیر خارجه اوباما قرار گرفته است. او که مسؤول مذاکرات هستهای با ایران بود معتقد است نامه 47 سناتور آمریکایی به مقامات ایران، تلاشهای دیپلماتیک دولت اوباما را «نابود» کرد. وزیر خارجه آمریکا درباره نامه اخیر 47 سناتور به مسؤولان ایرانی گفت: لازم است با وزیر امور خارجه ایران گفتوگو کنم تا تاثیرات این نامه را ارزیابی کنم. وی با این حال افزود نامه جمهوریخواهان تلاش دیپلماتیک دولت اوباما را نابود کرد. به گزارش تسنیم به نقل از آسوشیتدپرس، کری افزود نمیتواند پیشبینی کند آمریکا و دیگر قدرتهای جهانی قادر به دستیابی به چارچوب یک توافق پیش از 31 مارس هستند یا خیر. این اظهارنظر جان کری البته بخشی از واکنشهای کاخ سفید به نامهنگاری سناتورهاست. ریچارد هاس، رئیس شورای روابط خارجی آمریکا نیز گفت: نامه 47 سناتور آمریکایی به مقامات ایران باعث شد در صورت شکست مذاکرات، همه آمریکا را مقصر بدانند و نه ایران را. به عبارتی کاخ سفید اکنون معتقد است هر دو سناریوی آنها برای مذاکرات هستهای دچار خدشه شده است. از یک سو آنها دچار بحران مشروعیت و اعتبار بینالمللی شدهاند و از سوی دیگر سناریوی خود برای شکست مذاکرات را نیز از دست رفته میدانند. شاید برای باراک اوباما که طی سالهای اخیر هم در بعد بینالمللی و هم در صحنه سیاستهای داخلی، شکستهای فراوانی را متحمل شده، شکست مذاکرات هستهای با ایران، ضربه نهایی باشد.
نامه 250 نماینده کنگره درباره توافق هستهای
گویا نامهنگاری 47 سناتور آمریکایی، فضا را برای طرح نظرات و مطالبات کنگره فراهم کرده است. روز جمعه اعلام شد کنگره نامهای به اوباما نوشته است که در آن خطاب به وی گوشزد شده توافق احتمالی با ایران باید به تصویب کنگره برسد. براساس آنچه تاکنون اعلام شده، تا بعدازظهر روز جمعه (22 اسفند) 250 نماینده عضو کنگره این نامه را امضا کردهاند و این نشان میدهد تعداد امضاهای این نامه بیشتر نیز خواهد شد. به گزارش مشرق، این نامه که از سوی اعضای هر دو حزب آمریکایی امضا شده و خطاب به باراک اوباماست، برخلاف نامه سرگشاده سناتورهای جمهوریخواه به مقامات ایران است که منجر به مناقشات و بحث و گفتوگو درباره نقش مناسب کنگره در مذاکرات هستهای شد. اد رویس، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان و الیوت انگل، بالاترین عضو دموکرات این کمیته نویسندگان این نامه بوده و اعلام کردهاند آنها همچنان در حال جمعآوری امضا برای ارسال آن به اوباما هستند. در این نامه آمده است: «در هر توافق حاصل شده با ایران، لغو دائمی تحریمهای اعمال شده براساس مصوبات کنگره نیازمند تصویب دوباره از سوی کنگره است. در بررسی چنین توافقنامهای، کنگره باید قانع شود که بندهای آن باید هرگونه راه ممکن بهسوی ساخت یک بمب را مسدود کند و تنها کنگره توان این را دارد که لغو دائمی تحریمها را بررسی و تصویب کند». در این نامه آمده است که قانونگذاران آمریکایی خواهان پاسخگویی به «موضوعات حساس و فوری» هستند که در این مذاکرات مطرح شدهاند، همچون عدم همکاری ایران با بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به گزارشهایی مبنی بر اینکه تهران یک بار تلاش کرده بود یک بمب اتم را تولید کند، همچنین موضوعاتی چون نقش ایران در حمایت از تروریسم و به وجود آمدن شورشهایی در کشورهایی مانند یمن.
منبع: وطن امروز