کد خبر:۳۹۷۴۷۹
عیدانه فناوری-۲

احاطه «یوز» ایرانی بر يك ميليارد صفحه فارسی/ «فيلترينگ» جزء اهداف موتور جستجوی ایرانی نیست

«يوز» یکی از موتورهای جستجوي ايراني است كه بر منابع فارسي موجود در فضای وب تمركز کرده و تاکنون توانسته است حدود يك ميليارد صفحه را پوشش دهد.

به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، در سال‌های اخیر استفاده از فناوری‌های نوین و هوشمند به بخش مهمی از تحقیقات علمی تبدیل شده است به طوری که کشورهای جهان بخش قابل قبولی از سرمایه‌گذاری‌های خود به طراحی و بهراه‌برداری از این فناوری‌ها اختصاص داده‌اند.

 

ایران نیز هم سو با کشورهای جهان در چند سال اخیر توانسته‌است قدم‌های خوبی را در جهت کاربردی کردن فناوری‌های نوین و نیز خودکفایی در برخی از این ابزارها بردارد که رونمایی از موتور جستجوی «یوز» و لامپ وای‌فای بخشی از این دستاوردها است.

 

از همین رو در نظر داریم در روزهای آغازین سال ۹۴ مروری بر دستاوردهای IT ایران و جهان داشته باشیم.

 

طراحی موتور جستجوی «یوز» یکی از دستاوردهایی است که محققان کشور توانستند در سال ۹۳ به آن دست پیدا کنند. «يوز» یکی از موتورهای جستجوي ايراني است كه بر منابع فارسي موجود در فضای وب تمركز کرده و ۲۶ بهمن ماه با حضور محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و جمعی از مدیران این وزارتخانه افتتاح شد.

 

طراحی و تولید موتور جستجوی یوز از اواخر سال ۸۸ با تلاش نیروهای متخصص داخلی آغاز شده است.

 

                   

 

«یوز» تاکنون توانسته است حدود يك ميليارد صفحه را پوشش دهد و احاطه گسترده­ای بر وب فارسي داشته باشد. «یوز» همچنین داراي خدمات جستجوی خبر، وبلاگ و عكس است.

 

تمركز بر زبان فارسي، سرعت بسیار بالا با هدف گذاری پاسخ‌دهی سریع به کاربران با میانگین تأخیر کمتر از ۱ ثانیه، تحلیل نیازهای متداول کاربران و پاسخ‌دهی مستقیم به چندین نوع از جستجوهای کاربران و معماری بي‌درنگ به نحوي كه صفحات جدید، تا چند دقیقه پس از خزش، قابل جستجو هستند، برخی از ویژگی‌های این موتور جستجو هستند.

 

به هر روی از آنجایی که این موتور جستجو به عنوان یک موتور ایرانی شناخته می‌شود، برخی از کاربران ابهاماتی در استفاده از این موتور دارند که در این گزارش سعی بر شفاف‌سازی این موضوعات شده است.

 

به گفته طراحان این موتور جستجو برای پاسخ‌ دهی به کاربران از هیچ موتور جستجوی دیگری استفاده نمی‌‌کند.

 

تاکنون چندين میلیارد صفحه خزش شده و از میان آنها يك ميليارد صفحه منحصر بفرد نمایه‌ گذاری شده است. البته به سبب محتواي تقريبا تكراري و نامناسب بودن برخي از آن‌ها، تعدادي از این صفحات از پايگاه نمايه‌ها حذف شده‌اند. تعداد صفحات نمايه‌گذاري شده به صورت مداوم در حال افزایش است .

 

این موتور با تلاش نیروی‌هاي متخصص داخلی و فارغ التحصیلان نخبه دانشگاه‌‌های کشور طراحی شده است. در حال حاضر محققانی از دانشگاه‌‌های شریف، تهران، امیرکبیر، شهید بهشتی، علم و صنعت، و تربیت مدرس در پروژه‌ «یوز» فعالیت دارند.

 

 یکی از مهمترین مزیت‌‌های موتور جستجوی یوز نسبت به موتورهاي خارجي، استقرار سرورهای آن در داخل کشور که از بروز هرگونه اختلال به دلیل مشکلات و فشارهای سیاسی جلوگیری می‌‌کند.

 

                         

 

یوز یک نمونه عملیاتی است و در حال فعالیت و ارتقا است. موتور جویشگر یوز با هدف تحلیل و دسته بندی محتوای فارسی متناسب با نیاز کاربر ایرانی طراحی شده و هدف اصلی آن ارتقا کیفی و کمی وب فارسی بوده و فيلترينگ جزء اهداف آن نیست. ولي از آنجايي كه فيلترينگ كشور بر واكشي صفحات «يوز» نيز اعمال مي‌شود، اين مزيت را داراست كه نتايج يافته شده براي كاربران قابل دسترس است.

 

تعداد سرورهای یک موتور جستجو، موضوعی فنی و محرمانه است اما در گستردگی پوشش صفحات، «یوز» تنها موتور جستجوی داخلی با بالای یک میلیارد صفحه در وب فارسی است.

 

از مهم‌ترين اهداف توليد موتور جستجوي ايراني، تمركز بر نيازمندي‌ها مبتني بر زبان فارسي، تمركز بر سرويس‌هاي محلي، جلوگيري از هدر رفت سرمايه ملي نظير هزينه‌هاي پهناي باند اينترنت كه از ايران خارج مي‌شود، خودكفايي در موتور جستجو، فراهم كردن بستر شناخت وب فارسي و توسعه عملي دانش‌هاي راهبردی در دانشگاه‌ها و مراكز تحقيقاتي کشور و توانمند سازی نیروهای متخصص داخلی در بومی سازی علوم و فناوری‌های نوین  است

 

طراح این موتور می‌گوید: ما نمي‌گوييم كاربران ايراني در حال حاضر يوز را جايگزين گوگل كنند. بلکه مي‌گوييم يوز را هم براي پاسخ‌دهي به نيازهايشان امتحان كنند. مطمئنيم كه رضايت كاربران را جلب خواهيم كرد. ما امیدواریم تا روزی پرمخاطب‌ ترین موتور جستجو برای صفحات فارسی باشیم.

 

«یوز» به لحاظ نر‌م‌افزاری توان ارایه سرویس جستجو به زبان‌های انگلیسی و عربی را نیز دارد، ولی به دلیل کمبود منابع سخت‌افزاری، فعلا تمرکز آن بر فضای وب فارسی است. موتور یوز در حال توسعه در زمینه جستجو در صفحاتی با زبان‌های دیگر نیز می‌ باشد. کاهش زمان پاسخ دهی و افزایش میزان پذیرش درخواست‌ های همزمان، توسعه سرویس عکس، توسعه سرویس‌ پاسخ‌ مستقیم به کاربران و سرویس ایمیل از دیگر برنامه‌های توسعه‌ای «یوز» است که به تناوب ارایه خواهند شد.

 

در موتور جستجوی یوز علاوه بر پوشش عملگرهای جستجو، یکی از اولویت‌های اصلی، پاسخ مستقیم به جستجوهای کاربر در نیازهای روزانه در زمينه‌هاي آب و هوا، اذان، دانلود، رويدادهاي ورزشي، سينما، دانستني‌ها، مشاهير، آشپزي، حديث، آوا، قرآن، شعر و ويدئو است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
ناشناس
Italy
۰۶ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۳
الهی خسته نباشه. اینو به یکی بگو که سواد نداشته باشه. حجمی که انتظار می ره یک موتور جستجو بررسی کنه چندین برابر چیزی هست که تا حالا یوز بررسی کرده. این کارتون مثل این می مونه که برنج رو بجای این که کیلویی بفروشید دونه دونه بفروشید. یک طرف بگید یک صدهزار دونه برنج بهت فروختم و وقتی وزن می کنی می شه دوکیلو برنج.
8
5
سلام
Iran (Islamic Republic of)
۰۷ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۰:۵۴
سلام.خداییش چندبار رفتم ازش استفاده کنم.کار نمیکرد.چیزی که باعث استفاده گسترده از گوگل میشه ساده بودن و کم حجم بودنشه.یوز چند عکس نشون میده اونم تو فایرفاکس یک تکه میاد و نظم صفحه به هم میریزه.اگه میخواین موفق باشید این عکسارو بردارید .ساده ش کنید
8
3
پربازدیدترین آخرین اخبار