کد خبر:۳۹۹۳۷۴

پناه به بورس از دست ارز و طلا

بيانيه مشترك ايران و ۱+۵ در توافقي سياسي باعث شد موجي از شادي در فضاي مجازي ايجاد شود.

به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، بيانيه مشترك ايران و 1+5 در توافقي سياسي باعث شد موجي از شادي در فضاي مجازي ايجاد شود. اگر چه توافقات مطرح شده از سوي ايران و غرب برداشت‌هاي خود را براي طرفين ايجاد كرده است، با اين حال آثار اقتصادي آن غيرقابل انكار است، به نحوي كه مي‌توان ميوه‌هاي زود‌رس آن را به سرعت در اقتصاد ايران مشاهده كرد؛ ميوه‌هايي كه بعضي از آنها تلخ و برخي از آنها شيرين است كه مي‌توان از آن جمله به كاهش قيمت بشكه‌هاي نفت به عنوان اصلي‌ترين ميوه تلخ آن براي اقتصادمان اشاره كرد ولي در كل و در صورت اجراي اين بيانيه مي‌توان پيش‌بيني كرد كه: درآمد ارزي دولت بالا برود، ‌ارز ولو موقتي ارزان شود، بازار بورس رونق بگيرد و حقيقي‌ها به بازار هجوم بياورند، ‌توليد صادرات‌محور رونق بگيرد، هزينه واردات كاهش يابد، ‌جذابيت به سرمايه‌گذاري خارجي (به خصوص در نفت و گاز ) ايجاد شود و...

 

همچنين مي‌توان نظرات كارشناسان اقتصادي را در اين باره به سه دسته كلي تقسيم‌بندي كرد: دسته اول كارشناسان بيانيه سياسي را تله مي‌دانند و نگران تله ساخته‌شده‌اي هستند كه هر آن ممكن است غربي‌ها زير توافق بزنند و به سرعت اميد ايجاد شده را به يأس بدل كنند و اقتصاد را به شدت ضربه پذير كند و در مقابل، دسته دوم كارشناسان حامي دولت از جمله دكتر نيلي و دكتر سريع‌القلم نگران توقعات ايجاد شده ناشي از توافق و بيش از توان دولت هستند. آنها نگران جو بيش از حد و مثبتي هستند كه توقع مردم را از دولت بيشتر كند و از آنجا كه همه مسائل اقتصادي به تحريم‌ها گره نخورده است، ‌لذا بازگشت سريع موج جديد اميد ايجاد سونامي بي‌اعتمادي دغدغه اصلي آنهاست‌. دسته سوم نيز كه عده‌اي قليل از اقتصاد‌دانان هستند بر اين باورند كه وقتي اوباما اين توافقنامه را با پايان جنگ سرد امريكا با شوروي مقايسه مي‌كند يعني اتفاق مهمي افتاده و مردم و اقتصاد ما نيازمند اين اتفاق هستند، لذا همين بيانيه هم آثار مثبتي در عرصه اقتصاد خواهد داشت.

 

بنابراين گزارش اولين آثار مثبت اين بيانيه سياسي كاهش قيمت دلار بود، به نحوي كه به گزارش خبرنگار «جوان» در نزديكي مرز ارمنستان دلار با قيمت 3 هزار تومان خريد و 3هزار و 100 تومان به فروش مي‌رفت.

 

 ركود تمام بازارها به جز بورس

يك فعال اقتصادي با بيان اينكه تمام بازارها حداقل تا پايان فروردين به ركود خواهند رفت الا بورس گفت: ‌پيش‌بيني مي‌شود دلار راكد ‌شود و همه فروشنده خواهند بود و تا اواخر هفته دلار به 3هزار تومان و حتي زير آن خواهد رسيد. سكه و طلا نيز در ايران متناسب با دلار ارزان مي‌شود و فروشندگان املاك با قيمت‌هاي بالاي ٣٠٠ ميليون تومان زياد خواهند شد و در مجموع همه به دنبال فرار از بازار ملك و ارز و طلا و تبديل آن به ريال خواهند بود.
وي درباره بازار مسكن نيز گفت: وضعيت ملك با توجه به موقعيت مؤسسات مالي رو به سقوط خواهد بود و قيمت نفت نيز باز هم كاهش مي‌يابد، هر چند رويترز مدعي شده است نفت‌هاي ايران تا سال 2016 وارد بازار نفت نخواهد شد.

 

وي در عين حال پيش‌بيني كرد تجار و بازرگانان و وارد‌كنندگان فروشنده خواهند بود ولي خريداران دست نگه خواهند داشت و بازار خودرو‌هاي خارجي نيز به كما خواهد رفت.

وي با بيان اينكه واردات رسمي تا زمان ثبات ارز كند خواهد شد، گفت: البته اگر بيانيه منجر به دسترسي دولت به دلارهاي خارج از كشور شود، بايد نگران افزايش واردات و تهديد توليدات داخلي با مصرف دروني بود.

 

 شبكه بانكي خودش را آماده كند

دكتر رنجبر فلاح اقتصاد‌دان در گفت‌و‌گو با «جوان» گفت: شبكه بانكي كشور در شرايط تحريم مشكلات خاص خودش را داشته و براي نقل و انتقالات تلاش زيادي كرده است. اين تصور نبايد بشود كه حالا كه تحريم‌ها برداشته يا كاسته مي‌شود، فشار نظام بانكي روي آن كمتر مي‌شود، بلكه برعكس است. وي تأكيد مي‌كند: شبكه بانكي بايد خودش را با شرايط جديد وفق بدهد و آن هم اين است كه تمام عقب‌افتادگي‌ها در نظام پرداخت‌هاي گذشته، تمام ارثيه‌هاي پرداخت نشده و تمام ضمانت‌نامه‌هايي كه بعضاً در دادگاه‌هاي اروپا روي آن اقدام قضايي صورت گرفته، بايد همه اينها را حل و فصل كند، پس بنابراين يك مقدار در واقع زحمات انباشته شده از گذشته دارد كه بايد تمام اينها را حل و فصل كند.

 

مدير‌عامل سابق بانك تجارت خاطر نشان كرد: ‌اما نكته‌اي كه بسيار مهم‌تر است اين است كه در شرايط جديد رفع تحريم‌ها نظام بانكي به جهت رقابت با بانك‌هاي خارجي دچار يك چالش جدي مي‌شود. امروز اگر ما نگاه كنيم شبكه بانكي كشور با كمبود منابع مواجه است و بعضاً بانك‌هاي بزرگ كشور حساب‌هايشان نزد بانك مركزي قرمز است و به همين دليل نرخ بهره هم در سيستم اقتصادي كشور بالا رفته لذا در صورت رفع تحريم‌ها بانك‌ها بايد با بانك‌هاي خارجي در داخل رقابت كنند كه اگر اقدامات عاجل نكنند و خود را براي اين موقعيت آماده نكنند، بسيار خطرناك است.

 

وي ادامه داد: اگر مرزهاي بازار سرمايه، مرزهاي پولي و بانكي كشور باز شود، منابع ارزان‌قيمتي در آن سوي مرزها هست كه اگر اينها سرازير كشور شود، به شدت به لحاظ ارزان بودن منابعشان و به لحاظ سرويس‌دهي و كيفيت بالايي كه مي‌توانند داشته باشند، شبكه بانكي ما را دچار چالش مي‌كنند و اين منابعي كه وارد كشور مي‌شوند، حتي مي‌توانند روي قيمت سرمايه‌ها در كشور اثر قابل توجهي بگذارند.

 

دكتر فلاح تأكيد مي‌كند: ‌مطالعه عميق درخصوص اين بخش‌ها و ا‌ثر هر كدام چه مثبت و چه منفي، موضوعاتي است كه بايد به طور جدي به آن پرداخته شود زيرا ممكن است آربيتراژ اتفاق بيفتد. (زماني كه اختلاف نرخ ارز وجود داشته باشد يا زماني كه اختلاف نرخ بهره وجود داشته باشد، آربيتراژ در بازار سرمايه اتفاق مي‌افتد.) وي در عين حال تأكيد كرد: منابع از جايي كه نرخ بهره‌اش ارزانتر است، قرض گرفته مي‌شود و مي‌آيد در بازاري كه نرخ بهره بالاتري مي‌دهد، سپرده‌گذاري مي‌شود و در واقع اين يك نوع انتقال سرمايه به داخل كشور خواهد بود اما اين مشروط به اين است كه نرخ ارز ثابت بماند و اقتصاد در حالت ثبات كامل باشد.

 

  شادي اقتصادي در سال سخت

نايب رئيس اتاق بازرگاني ايران نيز با بيان اينكه امسال سال سختي در اقتصاد خواهد بود، عنوان كرد: در حال حاضر در اين مرحله از توافقات اتفاق مشخصي در رفع تحريم‌ها رخ نداده است اما اين توافقات شادي اقتصادي ايجاد مي‌كند. پدرام سلطاني درباره آثار مذاكرات بر روند اقتصادي كشور با بيان اينكه تحليل‌ها و پيش‌بيني‌ها از قبل انجام شده بود و به نظر مي‌رسد همه فعالان اقتصادي و مردم ايران انتظار اين توافق را مي‌كشيدند، اظهار كرد: تحليل‌ها به سمت اين بود كه تفاهمات اوليه انجام شود. در حال حاضر گام اول رو به جلو است ولي گام‌هاي بعدي ادامه دارد. وي ادامه داد: به‌رغم مشكلات عديده اقتصادي كه وجود دارد ما يك‌سال سخت را پيش‌بيني مي‌كنيم اما روحيه‌اي كه اين تفاهم در بازيگران اقتصادي به وجود آورده است، سختي‌ها را آسان‌تر مي‌كند.

 

سلطاني با اشاره به اينكه دوره زماني تعيين شده در حذف تحريم‌ها بسيار مهم است، تصريح كرد: مطابق با اين تفاهم اوليه در اين مرحله اتفاق مشخصي در رفع تحريم‌ها فعلاً رخ نداده است.
وي در ادامه توضيح داد: از نظر من امسال سال گره خوردن توانمندي‌هاي اقتصادي جهان با بازار ايران است و فعالان اقتصادي با استشمام اين فضا بايد به دنبال پيدا كردن شركاي خود در سطح جهان باشند.

 

 

 

منبع : روزنامه جوان
 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار