به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، سه متن بیانیه مشترک، خلاصه مذاکرات توسط وزارت خارجه ایران و آنچه به عنوان فکت شیت آمریکا در رسانه ها منتشر شد، نشان داد تفسیرهای متفاوتی لااقل در دو سوی اصلی مذاکره ایران و آمریکا وجود دارد.
یک هفته تمام مسئولان و رسانه های دولتی می گفتند آنچه ما می گوییم سند است و چرا به آمریکای دروغ گو اعتنا می کنید.
محمدجواد ظریف در فیس بوک و تویتر خود واکنش داد و اطمینان داد تفسیر آمریکایی ها از مذاکرات اشتباه است همانطور که درباره توافقنامه ژنو اشتباه بود.
برخی منتقدان از جمله تشکل های دانشجویی در بیانیه های خود اما می خواستند اگر فکت شیت آمریکایی مورد تائید نیست وزارت خارجه به صورت رسمی آن را تکذیب کند اما مسئولان تنها به تکذیب زبانی و فیس بوکی بسنده کردند.
در این میان وزیر خارجه به مجلس شورای اسلامی رفت و آنجا و در برابر سوالات متداول نمایندگان اظهار داشت که در روز های آتی فکت شیت ایرانی منتشر خواهد شد تا خیال همه جمع شود.
منتقدان اما می گفتند متن مورد ادعای آمریکا از آنجایی که آنها قرار است درباره تحریم ها تصمیم گیری کند و فکت الزام آوری هم لااقل در بیانیه مشترک درباره این تعهد آمریکا ذکر نشده لذا باید در توافق نهایی این نکات لحاظ شود.
دعوای فکت شیت ها همچنان تا روز پنجشنبه ادامه داشت تا اینکه رهبر معظم انقلاب با بیان اینکه "من به خود مسئولین هم این را گفتهام همین چند روز؛ مسئولین باید بیایند مردم را و بخصوص نخبگان را از جزئیّات و واقعیّات مطّلع کنند؛ ما چیز محرمانه نداریم، چیز مخفی نداریم"
ایشان همچنین خواستند "یک جمعی از مخالفین را ــ از آن افرادی را که شاخصند ــ دعوت کنند، حرفهای آنها را بشنوند؛ ای بسا در حرفهای آنها یک نکتهای باشد که این نکته را اگر رعایت کنند، کارشان بهتر پیش برود؛ اگر چنانچه نکتهای هم نبود، آنها را قانع کنند"
حالا اما دو واقعه درباره این دو مطالبه رخ داده است و اما و اگر هایی شنیده می شود.
از یک سو جلسه کذایی با منتقدان نه تنها با "منتقدان شاخص" برگزار نشده بلکه به گفته یکی از حاضران بیشتر به جهت رفع تکلیف انجام شده است!
در خصوص فکت شیت ایرانی نیز برخی با این بهانه که انتشار آن خلاف منافع ملک ملت (همچون برخی نمایندگان حامی دولت) و برخی با بیان اینکه فکت شیت ایرانی همان اظهارات زبانی آقای ظریف و عراقچی است مدعی اند نباید چیز مکتوبی منتشر شود.
با این حال وزیرخارجه گفت: رهبری گفتند همانطور که آمریکاییها فکت شیت منتشر کردندشما هم دیدگاهایتان را بگویید، ما در گفتگوهایی این موارد را مطرح کردیم وتدوین مکتوب خلاصه ای از آن را هم در دستور کار قرار دادیم.
در این میان اظهاراتی همچون نظر محمدباقر نوبخت که گفته است "اگر لازم باشد فکت شیت ایران بصورت مکتوب منتشر خواهد شد" و یا علی اکبر ولایتی که گفت "انتشار فکتشیت تنها باعث جلب افکار عمومی میشود ولی از آنجایی که در بیانیه لوزان هیچ تعهدی متوجه ایران نیست، به نظر میرسد که انتشار فکتشیت تنها مخل مذاکرات 1+5 است." بر دامنه ابهامات انتشار افزود.
ولایتی البته لحظاتی بعد گفته خود را تصحیح کرد و گفت: آنچه امروز درحاشیه یک ملاقات گفتم وانتشار فکت شیت را مخل مذاکرات دانستم، مربوط به فکت شیت آمریکاییها بود؛ معتقدم باعنایت به انتشار فکت شیت از سوی آمریکاییها باید از سوی ایران به همان شکل پاسخ داده شود و به اکاذیب و مطالب غیرواقع آنان پاسخ لازم داده شود.
اکنون اما این سوال مطرح است که به چه دلیل این مطالبه رهبری مبنی بر آنکه "چیز محرمانه ای نداریم" به تعویق می افتد چرا که تعویق آن به نوعی ابهامات را بر آنچه صورت گرفته است می افزاید.
دولتی ها می گویند همین اظهارات شفاهی مسئولان، فکت شیت ایرانی است اما منتقدان می گویند این فرار رو به جلو به این علت است که بر اظهارات شفاهی نمی توان عنوان سندیت اطلاق کرد حال آنکه مکتوبات قابل نقد و بررسی است.
یا برخی معتقدند انتشار متن مکتوب خلاف منافع است که در این باره باید گفت که مسئولان خود بارها اظهار داشته اند که رهبری نظام اشراف بیشتری به منافع ملی دارند و از این جهت مطالبه ایشان نمی تواند خلاف منافع ملی تصور شود چه اینکه مطلوبیات تیم ایرانی پشتوانه مردمی را هم به همراه خواهد داشت.
منبع: خبرنامه دانشجویان