به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، دور جدید مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ با حضور معاونان وزیر وزرای خارجه و هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از فردا چهارشنبه در شهر وین پایتخت اتریش برگزار میشود.
تیم مذاکره کننده هستهای به ریاست سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه، مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه و حمید بعیدینژاد مدیرکل امور سیاسی و امنیت بینالمللی وزارت خارجه به همراه دیگر اعضای تیم مذاکره کننده بامداد چهارشنبه دوم اردیبهشت ماه راهی وین میشوند.
«محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران طی یادداشتی در روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» درباره تفاهم هستهای «لوزان» گفت: ما اوایل ماه جاری، پیشرفت مهمی در سوئیس حاصل آوردیم. ما با ۵ عضو دائم سازمان ملل متحد بعلاوه آلمان، بر روی پارامترهایی به توافق رسیدیم تا هرگونه تردید درباره ماهیت کاملاً صلحآمیز برنامه هستهای ایران را از بین برود و همچنین تحریمهای بینالمللی علیه ایران لغو شود.
وی ادامه داد: اما به منظور امضای یک توافق هستهای پیشبینی شده، اراده سیاسی بیشتری نیاز است. مردم ایران با انتخاب تعامل با کرامت، عزم خود را نشان دادند. زمان آن رسیده که آمریکا و همپیمانان غربی این کشور بین همکاری و تقابل، بین مذاکره و خودنمایی و بین توافق و تهدید و اجبار انتخاب کنند.
وزیر خارجه ایران تأکید کرد: ما با حاکمیت شجاعانه و جسارت برای اتخاذ تصمیمات درست، میتوانیم و میبایست این بحران ساختگی را کنار بگذاریم و به سوی کارهای مهمتر بپردازیم. منطقه وسیعتر خلیج فارس آشفته است. بحث ظهور و سقوط دولتها مطرح نیست: ترکیب اجتماعی، فرهنگی و مذهبی تمامی کشورها از هم پاشیده شده است.
ظریف تأکید کرد: ایران با برخورداری از موهبت جمعیت انعطافپذیر که محکم مقابل تهدید و اجبار ایستادگی کردهاند و در عین حال به طور همزمان برای گشودن افقهای جدید تعامل سازنده بر اساس احترام دوجانبه از خود بلندهمتی نشان دادهاند، از طوفانهای بیثباتی که در نتیجه این بینظمیها و آشوبها به وجود آمده، جان سالم به در برده است.
وی ادامه داد: ایران به وضوح اعلام کرده است: وسعت دید تعامل سازنده ما بسیار فراتر از مذاکرات هستهای است. روابط خوب با همسایگان ایران اولویت برتر ما است.منطق ما این است که موضوع هستهای یک علامت و نه یک دلیل بیاعتمادی و درگیری بوده است. . با در نظرگرفتن پیشرفتهای اخیر در جلوگیری از این علائم، زمان آن رسیده که ایران و دیگر سهامداران، شروع به بررسی دلایل تنشها در منطقه وسیعتر خلیجفارس کنند.
همچنین سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تأکید کرد که در حاشیه مذاکرات هستهای با مقامات ایرانی در خصوص طیف گستردهای از موضوعات منطقهای گفتوگو میشود و ادامه داد: «ما گفتهایم که در حاشیه مذاکرات هستهای در زمانهایی در خصوص حوادثی که در منطقه به وقوع میپیوندد، گفتوگو میکنیم و زمان کافی را با یکدیگر در اینباره سپری میکنیم. اگر چنین نکنیم عجیب خواهد بود...این به مفهوم آن نیست که ما با آنها همکاری یا کار میکنیم.»
هارف ادامه داد: «راههای زیادی وجود دارد که ما میتوانیم با اقدامات بیثباتکننده آنها در منطقه مبارزه کنیم که این راهها شامل تحریمها، دادن تضمین به شرکای دیگر خود با داراییهای نظامی و غیره میشود بنابراین راههایی وجود دارد که آنها را ترغیب به تغییر رفتار آنها کنیم که این راهها مربوط به حرف زدن با آنها نمیشود.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ارتباط با موضع واشنگتن درباره کاهش تحریمهای ایران گفت: «هیچ تغییری به طور قطع در موضع ما در خصوص کاهش مرحلهای تحریمها بعنوان بخشی از توافق جامعه به وجود نیامده است. ما همیشه گفتهایم که ایران تنها زمانی کاهش تحریمها دریافت میکند که تأیید شود تمامی گامهای هستهای را تکمیل کرده است اما تمامی این اتفاقات در روز اول (اجرای توافق نهایی) رخ نمیدهد. برخی از این گامها تا جایی که متوجه شدم، فنی است، آنها گامهای بسیار پیچیده فنی است که احتمالاً همانطور که گفتیم چندین ماه به طول میانجامد.»