تغيير قبله براي خنثي شدن توطئه يهود
سَيَقُولُ السُّفَهاءُ مِنَ النَّاسِ ما وَلاَّهُمْ عَنْ قِبْلَتِهِمُ الَّتي كانُوا عَلَيْها قُلْ لِلَّهِ الْمَشْرِقُ وَ الْمَغْرِبُ يَهْدي مَنْ يَشاءُ إِلى صِراطٍ مُسْتَقيمٍ (بقره/142)
به زودي سبک مغزان از مردم ميگويند: چه چيز مسلمانان را از قبلهاي که بر آن بودند، بازگردانيد؟! بگو: مشرق و مغرب، از آن خداست؛ خدا هرکس را بخواهد به راه راست هدايت ميکند.
از امام صادق(ع) در ذيل اين آيه روايت شده است:
پس از آنکه پيامبر(ص) مدت سيزده سال در مکه و هفت ماه پس از هجرت به مدينه، به سمت بيت المقدس نماز خواند، قبله به طرف مکه تغيير کرد.
اين بدان سبب بود که يهوديان بر پيامبر طعنه ميزدند و ميگفتند: تو پيرو ما هستي و به سمت قبله ما نماز ميخواني.
پيامبر از سخن آنها به شدت غمگين شد و در نيمه شبي از خانه بيرون رفت و به سوي آفاق آسمان چشم دوخت و در آن حال منتظر فرمان الهي درباره وضعيت قبله و طعنههاي دشمنان بود.
روز بعد پيامبر هنگام ظهر در مسجد بنيسالم حاضر شد. ايشان دو رکعت از نماز ظهر را خوانده بود که حضرت جبرئيل نازل شد و دو بازوي پيامبر را گرفت و ايشان را به سمت کعبه تغيير جهت داد و اين آيه را بر پيامبر نازل کرد: (نگاههاي انتظار آميز تو را به سوي آسمان براي تعيين قبله نهايي ميبينيم، اکنون تو را به سوي قبلهاي که از آن خشنود باشي، باز ميگردانيم پس روي خود را به سوي مسجدالحرام کن).(بقره/144)
پس پيامبر دو رکعت از نماز را به سوي بيت المقدس و دو رکعت را به سمت کعبه خواند. در اينجا يهوديان و افراد بيخرد گفتند: چه چيز مسلمانان را از قبلهاي که به آن بودند، بازگردانيد؟
خداوند در پاسخ به اين سوال ميفرمايد: (مشرق و مغرب، از آن خداست، خدا هر کس را بخواهد، به راه راست هدايت ميکند).
يعني تمام عالم براي خداست و کعبه و بيت المقدس به خودي خود ارزشي ندارند، بلکه خدا به آنها ارزش داده است.
منبع: الميزان، ج1/انتهاي پيام/