به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از بلومبرگ، این خبرگزاری در تحلیلی نوشت، در حالیکه تا ضرب الاجل پایان مذاکرات هسته ای ایران کمتر از دو ماه باقیمانده، گسستن کلاف تحریم های فلج کننده این کشور، از قبل شروع شده است. تازه ترین نشانه این روند، در روزهای اخیر با ورود 9 هواپیمای تجاری دست دوم به ایران برای تقویت ناوگان هوایی ماهان ایر، مشاهده شد.
آمریکا تهدید کرده است شرکت های غربی را که هواپیما به ایران بفروشند، تحریم می کند، با این حال ممنوعیت دسترسی به قطعات یدکی هواپیما برای ایران، بر اساس توافق مقدماتی که در پایان 2013 با ایران امضا شد، برداشته شد. مقامات آمریکایی گفته اند در صورتی که تحریم های هسته ای برداشته شوند، تحریم های مربوط به مجازات ایران برای حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر، به قوت خود باقی می مانند.
نام ماهان ایر از قبل، نه به علت حمایت از برنامه هسته ای ایران، بلکه به علت نقشی که در تامین اسلحه و تجهیزات کنترل جمعیت برای رژیم سوریه داشت تا در سرکوب خشونت آمیز اعتراضات مردمی از آنها استفاده کند، مطرح بوده است. انتقال این هواپیماهای دست دوم، در زمانی صورت گرفته است که ایران به دنبال پیوستن مجدد به اقتصاد بین المللی، حتی پیش از امضای معامله نهایی است. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، ماه پیش اعلام کرد فروش سامانه دفاع هوایی پیچیده اس سیصد را به ایران از سرمی گیرد. شرکت های نفتی غربی نیز از قبل نشست هایی با مقامات ایرانی داشته اند تا با آنها درباره نحوه بازگشت به بازارهای سودآور نفت و گاز این کشور صحبت کنند.
عباس آخوندی وزیر حمل و نقل ایران روز یکشنبه گفت از فوریه تا کنون ایران 15 هواپیما تهیه کرده است که 9 فروند آن در چند روز آینده وارد ناوگان هوایی کشور می شود. رسانه های دیگر ایران گزارش کردند این هواپیماها که قبلا جزء ناوگان هوایی ویرجین آتلانتیک بودند، در اختیار ماهان ایر قرار می گیرند.
ماهان ایر که یک شرکت خصوصی واقع در تهران است، از قبل تحت نظر دولت آمریکا قرار داشته است. این شرکت در سال 2011 به علت حمایت از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و برنامه موشک های بالستیک آن، با تحریم خزانه داری آمریکا مواجه شد. در گزارش مطبوعاتی 2012 خزانه داری آمریکا آمده است: «ایران از پرواز های ایران ایر و ماهان ایر بین تهران و دمشق برای ارسال تجهیزات نظامی و کنترل جمعیت برای رژیم سوریه استفاده کرد.» طبق این گزارش، این پروازها بعدا با حزب الله هماهنگ شد تا دولت بشار الاسد را در زمانی که سرگرم حملات به غیرنظامیان و مخالفانش بود، مجددا تجهیز کند.
بر اساس تلگرام دیپلماتیکی که ویکی لیکس آن را فاش کرد، وزارت خارجه آمریکا در سال 2008 سعی کرد از پرواز سه فروند هواپیمای ماهان ایر که در کره جنوبی تعمیر می شدند، ممانعت کند. در نهایت آمریکا توانست خواهان بازگشت آن هواپیماها به پایگاه هایی شود که هواپیماها در آنجا ساخته شده بودند. آمریکا همچنین 15 میلیون دلار جریمه از شرکت انگلیسی کرد که آن هواپیماها را به ماهان ایر فروخته بود.
سخنگوی خزانه داری آمریکا از اظهارنظر درباره انتقال هواپیما به ایران، خودداری کرد، با این حال این اقدام نشان داد که چطور تحریم های ایران پیش از ضرب الاجل سی ام ژوئن و رسیدن به معامله هسته ای، مسیر از هم پاشیدن را طی می کند.
امانوئل اتولنگی عضو ارشد بیناد دفاع از دموکراسی ها که یک پژوهشکده واقع در واشنگتن و حامی تحریم های شدید علیه ایران است، گفت: «قضیه ماهان ایر نشان می دهد که تحریم های آمریکا دیگر مانع تعاملات بازرگانی شرکت های غربی با ایران نیست -حتی با شرکتی نظیر ماهان ایر که خزانه داری آن را به علت حمایت از سپاه پاسداران ایران هدف قرار داده بود.«
وی افزود: «دولت باید برای حفظ اعتبار رژیم تحریم ها، سریعا برای مجازات شرکت هایی اقدام کند که چنین آشکار، تحریم های آمریکا را نقض کرده اند. در غیر این صورت، این استدلال که تحریم ها عمدتا دست نخورده اند و می تواند در آینده به حال اول بازگردند، کل اعتبار خود را از دست خواهد داد.«
آوی جوریش مقام سابق خزانه داری آمریکا نیز که در ترسیم نقشه فعالیت های غیرقانونی ایران شرکت داشته است، گفت خرید هواپیما، «نقض صریح» توافق مقدماتی است که حاصل شد، «چنین اقداماتی توان دولت آمریکا را برای مذاکره و ارائه یک تصویر معتبر مبنی بر اینکه اگر معامله خوبی امضا نشود، اقتصاد ایران همچنان گرفتار خواهد بود، ضعیف می کند.«
به رغم اعلامیه ماه گذشته مبنی بر حصول توافق درباره چارچوب معامله هسته ای، مسائل حل نشده بسیاری باقی مانده است. رهبر معظم ایران تاکید کرده است همه تحریم های ایران باید با امضای توافق برداشته شود و رهبران نظامی این کشور اعلام کرده اند هیچ بازرس بین المللی اجازه نخواهد داشت به مراکز نظامی دسترسی داشته باشد. اوباما و دیگر رهبران غربی امیدوار بوده اند فشار تحریم های فعلی بر ایران، اهرمی در اختیار آمریکا قرار دهد تا ایران را درباره مسائل باقیمانده، تحت فشار بگذارند. اما به نظر می رسد این اهرم رو به ضعیف شدن است.
ایران با این وسعت امن ترین کشور خاور میانه است . اگر کشور ایران را امن کنند در اصل خودشان ناامن خواهند شد و نظام خودشان فروخواهد پاشید
به جای دشمنی با ایران ... با ایران همکاری کنند که دشمنان از دریای مدیترانه به این سمت را جسارت حضور نداشته باشند