به گزارش گروه فناوری «خبرگزاری دانشجو» محمد حسن انتظاری در اولین کنفرانس ملی مدیریت ریسک در زیرساختها اظهار کرد: شبکه ملی اطلاعات یک ضرورت ملی است که باعث میشود تا اطلاعات مورد نیاز کشور و مردم در داخل تولید شود و در داخل کشور گردش پیدا کند.
وی افزود: در صورتیکه اطلاعات ما که مبنای مدیریت و حاکمیت بر کشور است، در دست خودمان نباشد مدیریت کشور در دست دیگران خواهد بود که این یک اصل اساسی در حاکمیت ملی است.
او خاطر نشان کرد: یکی از نکات مهمی که لازم است در آن تفاهم و اجماع صورت گیرد بحث فضای مجازی به عنوان یک فضا، هویت و زیست بوم جدید است که ما برای توسعه زندگی نیازمند حضور در آن هستیم.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به اینکه اثرات این زندگی الکترونیکی همه حوزههای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و سیاسی را تحت تاثیر جدی قرار داده است، تاکید کرد: یک هویت جدید برای زندگی انسان شکل گرفته و به همین دلیل است که مانند زندگی واقعی که نظامات، قوانین و مقررات داریم باید در این فضا هم این نظامات تدوین و پیادهسازی شود.
انتظاری با تاکید بر اینکه براساس این دیدگاه مهم است که شورای عالی فضای مجازی کشور به دستور مقام معظم رهبری تاسیس شده است، تصریح کرد: ما باید در برابر تحولات سایبری که در کشور به سرعت در حال ایجاد شدن است، هماهنگ باشیم تا توسعه در کشور ایجاد شود در غیر این صورت با چالش درونی روبرو خواهیم شد که برای مدیریت این تحولات اساسی و مهم شورای عالی فضای مجازی کشور تشکیل شده است.
وی با توضیح منظرهای فضای مجازی کشور در شورای عالی فضای مجازی، اظهار داشت: یک منظر اشراف عالمانه حاکمیت است که حاکمیت به صورت هوشمند باید در این فضا مدیریت داشته باشد. توسعه فراگیر و پایدار اجتماعی و فرهنگی منظر بعدی است که در حقیقت زندگی ما از هویت فرهنگیمان و بحثهای اجتماعی ما از هویت اجتماعیمان با سنتهای بسیار دیرینه شکل میگیرد. همچنین علم، اقتصاد و دسترسی منظرهای دیگر در این فضاست که طرحهای شورای عالی فضای مجازی کشور بر مبنای این منظرها صورت میگیرد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به اینکه براساس مدل مفهومی فضای مجازی باید بر کل لایهها، مدیریت و مقررات اعمال شود، ابراز کرد: ما از فضای ۲۰ سال پیش که صرفا ICT و فناوری اطلاعات به عنوان ابزار در آن مطرح بوده است عبور کردهایم و الان درباره فضای سایبری صحبت میکنیم که در کل این فضا، امنیت فضای سایبری با ویژگیهای خاص خود باید حاکمیت پیدا کند، هر چند عدهای هنوز در فضای بیست سال پیش فکر میکنند و تصمیمسازی و تصمیمگیری میکنند.
او با تاکید بر اهمیت تاسیس شورای عالی فضای مجازی در کشور افزود: روند فناوری سریعتر و دامنه تاثیرات آن قویتر و جدیت شده است و در شرایط فعلی که با اینترنت اشیا، رایانش ابری و وب معنایی مواجه هستیم باید مدیریت کلان کشور بتواند در جامعه جدید که هویت سایبری به آن اضافه میشود هم پیشرفت کشور را رقم بزند و هم هویت و استقلال خود را حفظ کرده و الزامات جدید را برای کشور ایجاد کند.
انتظاری با اشاره به چالشهای عمدهای همچون حفظ تاسیسات حیاتی جامعه، حفظ اطلاعات ملی کشور و امنیت سایبری که با آنها روبرو هستیم، تصریح کرد: این تهدیدها لزوم یک هماهنگی ملی را برای ما ایجاد میکند و این در حالی است که هماکنون سازمانهای متعددی در کشور بدون هماهنگی با یکدیگر وجود دارند و سیاستگذاری و قانونگذاری میکنند که نتیجه آن مشکلات متعددی است که در اداره کشور در این حوزه وجود دارد.
وی ادامه داد: اگر هماهنگی در این حوزه ایجاد نشود نه تنها توسعه نخواهیم داشت بلکه این امکان وجود دارد که متوقف شویم بنابراین شورای عالی فضای مجازی برای هماهنگی در این حوزه در کشور و کاهش تعارضها و افزایش همافزاییها در حوزه کلان ایجاد شده تا با قرارگاهی مرکز ملی فضای مجازی این تحولات را شکل دهد.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی درخصوص ریسکهای متعدد سایبری اعم از حملات سازمان یافته سایبری، دسترسیهای غیرمجاز، انتقال ویروس و انواع و اقسام خرابکاریها، اظهار داشت: پیشبینی شده است تا سال ۲۰۱۸ هکرها دو تریلیون دلار از شبکههای مالی در دنیا برداشت غیر مجاز خواهند کرد و این حجم همه هکرهای دنیا را جذب میکند تا با هم شبکه تشکیل داده و وارد این اقتصاد کلان شوند.
او با بیان اینکه فضای سایبری امروز به عنوان عرصه پنجم رویارویی در کنار زمین، دریا، هوا و فضا است، افزود: راهبرد امنیت ملی آمریکا که در سال ۲۰۱۵ توسط رئیس جمهور آمریکا اعلام شده تاکید بر این دارد که فضای سایبری را به عنوان یک فضای مشترک میدانند و این بدان معناست که حاکمیت سرزمین به معنای سنتی دچار تحول شده است.
وی گفت: آمریکا اعلام کرده که به عنوان مهد اینترنت مسئولیت ویژهای برای هدایت یک جهان شبکهای بر عهده دارد و برای خود یک مدیریت و ریاست ویژه قائل است و به همین دلیل است که باید برای امنیت و استقلال خود در فضای سایبری که در کل فضای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ظهور جدی دارد، برنامه داشته باشیم.
انتظاری با تاکید بر اینکه در بحث تقسیم کار ملی و نظامسازی در حوزه فضای مجازی برنامههای متعددی در حکم مقام معظم رهبری در تاسیس شورا آمده و سال گذشته نیز به تصویب شورا رسیده است، تصریح کرد: با همکاری دستگاههای متعدد در حال تدوین برنامههای ملی در این حوزه هستیم که بعضی از این برنامهها نهایی و به مرحله اجرا نیز رسیده است. همچنین در حوزه امنیت مثلا در بحث ضد بدافزار بومی، نظامهای حقوقی و قضایی و سایر حوزهها برنامههایی در شورا وجود دارد.
وی افزود: از حمایت و همکاری عموم وزارتخانهها و دستگاهها برخوردار هستیم اما عبور از حالت سنتی به وضعیت جدید به کندی صورت میگیرد که در حال سرعت یافتن است و البته معدود دستگاههایی در این زمینه نگاه بخشی دارند که به مرور حل خواهد شد.
او با بیان اینکه باید مفهوم فضای مجازی در ذهن تصمیم گیران جای گیرد و از حالت بخشی نگری بیرون آمده و خود را با شرایط جدید تطبیق دهند، تاکید کرد: باید در کل حاکمیت نظامات جدید را تدوین کنیم تا تعارضات کاهش یافته و همافزایی ملی شکل گیرد.
انتظاری با تشریح برتریهای داخلی که در کشور وجود دارد، گفت: مصوبه شبکه ملی اطلاعات، سیاست بومیسازی زیرساختها براساس اقتصاد مقاومتی و ایجاد شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی از ویژگیهای کشور است. همچنین ما بهترین نیروی انسانی را در کشور داریم که در این حوزه تحصیل میکنند و حتی مدیران فنی برخی از شرکتهای بینالمللی ایرانیان هستند. در شاخصهای بینالمللی رتبه بسیار خوبی در حوزه نیروی انسانی سایبری داریم که باید از این متخصصان بهتر استفاده شود.
به گفته دبیر شورای عالی فضای مجازی در بحث پدیدههای جدید علمی و فناوری باید خیلی جدی و قویتر دانشگاهها فعالیت کنند تا با اعمال سیاستها و راهبردهای فضای مجازی و با حفظ زیرساختها در نهایت به یک اقتدار ملی در حوزه سایبر دست یابیم.