به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو» روزنامه جمهوری اسلامی، روزنامه حامی دولت هم وارد ماجرای معما گونه رقم واقعی پول های بلوکه شده کشورمان شد و نوشت: اعداد و ارقام مختلفی که این روزها از مقدار منابع ارزی بلوکه شده ایران خارج از کشور منتشر میشود، افکار عمومی را گیج کرده است؛ اعدادی که شاید اگر حساسیتهای سیاسی برخی رسانهها در مورد آن نبود، اینقدرها هم نباید برای مردم مهم میشد. به هر حال اما افکار عمومی میخواهد بداند چقدر از منابع ارزی کشور بلوکه شده است و چه مقدار آن آزاد میشود؟
رئیس کل بانک مرکزی میزان اموال بلوکه شده ایران را 29 میلیارد دلار اعلام کرده، اما قائم مقام او این اموال را بیش از 150 میلیارد دلار اعلام کرده است. اختلاف اما به همینجا ختم نمیشود؛ کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس رقم داراییهای بلوکه شده را 60 میلیارد دلار عنوان کرده، استاندار تهران گفته بود180 میلیارد دلار از پولهای کشور در خارج بلوکه شده، یحیی آلاسحاق رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران هم این میزان را 108میلیارد دلار اعلام کرده بود! رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به داراییهای بلوکه کشور گفت: «ارزهای بلوکه شده بانک مرکزی 29 میلیارد دلار است که در کشورهای ژاپن، کره جنوبی و امارات متحده عربی بلوکه شده است. علاوه بر این، حدود شش میلیارد دلار از منابع ایران در کشور هند وجود دارد که متعلق به دولت است و به مالکیت بانک مرکزی درنیامده است».
تقریباً دو روز از این موضعگیری سیف گذشته بود که باراک اوباما در مصاحبه مطبوعاتی خود با نیویورک تایمز، به میزان داراییهای ایران اشاره کرد و این داراییها را حدود 150 میلیارد دلار عنوان کرد. اکبر کمیجانی قائممقام بانک مرکزی یک سال پیش در مصاحبهای با والاستریت ژورنال گفته بود: «توان مالی تهران به دلیل تحریمهای آمریکا، اروپا و سازمان ملل که موجب بلوکهشدن 150 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی ایران در حسابهای خارجی شده است، تحت فشار است.»
تفاوت 29 میلیارد دلاری رقم اعلام شده ولیالله سیف تا 150 میلیارد دلاری که قائم مقام بانک مرکزی اعلام کرد، بسیار زیاد است و بسیاری از تحلیلگران، اقتصاد ایران را به اگر و اما کشانده است. بخشی از این ماجرا شاید مربوط به مبادلات ایران با چین باشد که سیف اشارهای به آن نداشته است اما شاید گفتوگوی کوتاه عسگراولادی، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین بتواند قدری ماجرا را شفافتر کند؛ او گفته است: «در چین فقط یک رقم 18 میلیارد یورو است که این مقدار هم بلوکه نیست اما فقط میتوانیم این 18 میلیارد یورو را کالا خریداری کنیم».
در این سه سال و نیم که از اجرایی شدن تحریمها علیه ایران میگذرد، ایران به صادرات اقلام صادراتی خود از جمله نفت، گاز و محصولات پتروشیمی اقدام کرده است. برآوردی که برخی کارشناسان از میزان صادرات نفت و گاز و محصولات پتروشیمی دارند، حدود 150 میلیارد دلار است که امکان انتقال به کشور را ندارد و ایران ناگزیر است به ازای آنها از همان کشورها کالا وارد کند. این برآورد کارشناسان البته موید صحبت قائم مقام بانک مرکزی است.
برخی دیگر از کارشناسان هم رقم بلوکه شده داراییهای کشورمان را نزدیک به همان عدد اعلام شده از سوی سیف میدانند و معتقدند بسیاری از این منابع بهویژه پس از اعمال تحریمهای مالی علیه ایران به گونهای وامگیری شده است. در حقیقت این عده باور دارند که ایران در ازای بخش بزرگی از منابع بلوکه شده خود اقدام به خرید کالا از برخی کشورها کرده است.