به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو» این روزها مقامات سیاسی و اقتصادی کشور از هیئت بلندپایه سیاسی و اقتصادی آلمانی که با رهبری قائم مقام صداعظم آلمان به تهران سفرکرده، پذیرایی میکنند.
به گفته مسئولان اقتصادی ایران،هدف از سفر این هیئت اقتصادی و سیاسی 60 نفره بعد از آخرین دیدار ایران و کشورهای 1+5 به تهران گسترش روابط اقتصادی و تجاری بین ایران و آلمان پس از لغو تحریم ها است.
نکته قابل تامل این است که قبل از سفر زیگمار گابریل (قائم مقام صدراعظم آلمان) به تهران سخنان وی که در یک نشریه خارجی منتشر شده بود تعجب همگان را برانگیخت زیرا گابریل در یادداشتی که در اختیار نشریه بیلد قرارداد اعلام کرد « به رسمیت شناخته شدن اسرائیل از سوی ایران، شرط روابط پایدار و خوب تهران-برلین است. »
با این حال از روز گذشته مذاکرات سیاسی و اقتصادی گابریل با وزرای نفت، صنعت، نیرو، اعضای اتاق بازرگانی و چند تن از مقامات سیاسی تهران آغاز شده است و در این دیدارها مسائل مهمی رد و بدل شده است.
یکی از مهمترین این دیدارها رایزنی بیژن زنگنه وزیر نفت و زیگمار گابریل بود که در پشت درهای بسته و بیش از یک ساعت، به مذاکره دوجانبه پرداختند.
اگرچه به دلیل عدم آشنایی مسئولان روابط عمومی وزارت نفت با رسانه های تاثیرگذار از جمله خبرگزاری فارس، مدتی است که برخوردهای گزینشی با رسانه های داخلی صورت می گیرد تا دست رسانه های تاثیرگذار از جمله در دسترسی به اخبار محدود کنند؛ پیگیری ها به رغم عدم حضور در جلسه این دیدار، حاکی است یکی از موضوعات مهمی که در دیدار وزیر نفت با قائم مقام صدراعظم آلمان مورد پیگیری قرار گرفته است "تجهیزات نفتی بلوکه شده ایران در آلمان است که باید آزاد شود."
خام فروشی مهمترین محور مذاکره وزیر نفت و آلمان ها
براساس اخباری که در رسانه خبری وابسته به مجموعه روابط عمومی وزارت نفت از دیدار گابریل و زنگنه منتشر شده است صحبت های مختلفی در خصوص سرمایه گذاری آلمانها در صنعت نفت ایران صورت گرفته اما به جرات می توان گفت مهمترین محور مذاکره روز گذشته این دو نفر خام فروشی بوده است.
وزیر نفت در این دیدار اعلام می کند طبق برنامه قرار است ظرفیت تولید گاز ایران ظرف کمتر از چهار سال آینده به یک هزار میلیون متر مکعب در روز برسد که با رسیدن به این میزان ایران در جایگاه سوم تولید گاز پس از آمریکا و روسیه قرار خواهدگرفت.
از سوی دیگر گابریل نیز در این دیدار با بیان این که اقتصاد آلمان نیازمند مواد خام است، اعلام کرده است: ایران در کنار دیگر کشورهای تولید کننده نفت و گاز می تواند نقشی بسزا در تامین انرژی مورد نیاز آلمان داشته باشد.
مذاکره برای خام فروشی برغم سیاست اصلی اقتصاد مقاومتی
این گزارش حاکی است اگرچه صنعت نفت ایران به منظور توسعه، نیازمند ورود سرمایه و تجهیزات خارجی است اما نکته ای که هرگز نباید در مذاکره با هیئت های خارجی فراموش شود سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی است که مهمترین بند این سیاست نیز جلوگیری از خام فروشی است.
بازگشت به روال گذشته یعنی رجوع به خام فروشی نفت و گاز و کسب درآمد از این طریق می تواند ضررهای جبران ناپذیری را برای اقتصاد به همراه آورد و اقتصاد ایران را دوباره تحت فشار قرار دهد.
اگر امروز اقتصاد ایران در شرایط نابسامان قرار دارد به دلیل تصمیمات اشتباهی است که در سال های گذشته مسئولان امر به منظور کسب درآمد اتخاذ کرده بودند؛ به همین دلیل تحریم های نفتی موجب شد تا اقتصاد ایران با شوک مواجه شود. حال بدون درس گرفتن از گذشته ادامه تجربیات شکست خورده چیزی جر بیتدبیری آنهم در دولت مدعی تدبیر و امید نخواهد بود.