به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو» این در حالی است که طرح بیمه سلامت اساسا به منظور بیمهدار کردن اقشاری صورت گرفت که توانایی پرداخت حق بیمه را نداشتند.
یکی از کارویژههای دولت یازدهم در بخش رفاه اجتماعی همگانی کردن بیمهها با اجرای طرح بیمه سلامت بود. اجرای طرح بیمه سلامت برای بیمه کردن افرادی بود که تاکنون تحت پوشش هیچ بیمهای قرار نداشتند و پیشبینی میشد که 6 تا 8 میلیون نفر را پوشش دهد.
رایگان بودن این بیمه به بارزترین ویژگی آن تبدیل شده بود و قرار بود اقشاری را که قسمت اعظم آنها از کم درآمدهای جامعه بودند، پوشش دهد.
حتی پیشفرض اصلی این طرح این بود که افرادی که تا آن زمان برای بیمه مراجعه نکرده بودند از حاشیه نشینهای شهرها هستند که بیمه روستایی آنها را تحت پوشش قرار نداده است. بعد از گذشت یک سال از اجرای این طرح اخبار دیگری به گوش میرسند.
یک هفته قبل نایب رئیس هیات مدیره سازمان بیمه سلامت، از سازماندهی بیمه سلامت ایرانیان خبر داد و گفت: طرحی پیشنهاد کرده ایم تا افرادی که تمکن مالی دارند بخشی از سرانه درمان خود را پرداخت کنند.
محمدباقر هوشنگی در مورد سازماندهی بیمه همگانی ایرانیان، افزود: بیمه همگانی رایگان ایرانیان از سال گذشته در دستور کار سازمان بیمه سلامت قرار گرفت و تاکنون بیش از ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بیمه شدند اما قصد داریم بیمه این افراد را سازماندهی کنیم که در این زمینه نیز اقدامات کارشناسی لازم انجام شده و در حال رایزنی با دولت و متخصصان امر هستیم.
او با اشاره به اینکه بیش از ۷۵ درصد افرادی که تحت پوشش بیمه ایرانیان قرار گرفتهاند، حاشیه نشین بودند، گفت: بر اساس گزارشات انجام شده اکثر این افراد در مناطق محروم و حاشیه نشین زندگی میکردند و درآمد ماهیانه آنها کمتر از یک میلیون تومان بود؛ به همین دلیل برای زندگی نیاز به کمک داشتند و بر همین اساس نیز تحت پوشش بیمه رایگان قرار گرفتند.
او با اشاره به اینکه در حال حاضر مبلغ سرانه درمان ۲۱ هزار تومان است، گفت: قصد داریم پس از انجام کارهای کارشناسی و بررسیهای لازم از افرادی که از لحاظ مالی مشکلی ندارند و درآمد ماهیانه آنها کم نیست، بخشی از سرانه درمان بیمه همگانی را پرداخت کنند.
به نظر میرسد این وعدههایی که وسطهای راه از عمل باز میمانند به اعتماد مردم لطمه زده و باعث میشوند که ریزشها آغاز شوند و بسیاری از افراد بازگشت به شرایط قبل را به بیمه دارشدن ترجیح بدهند.
بیمه سلامت پولی میشود
در جدیدترین اظهارنظر روز گذشته، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران با تاکید بر اینکه در ادامه راه اجرای طرح بیمه سلامت همگانی، حتما باید ساز و کار مناسبی برای پرداخت حق بیمه از سوی افرادی که توان مالی لازم را دارند فراهم شود، تاکید کرد: البته رویکرد کلی دولت این است که بیمه سلامت همگانی برای افرادی که به لحاظ تامین معیشت دچار مشکل هستند به صورت رایگان ادامه یابد.
محمدجواد کبیر در واکنش به شنیدههایی مبنی بر دریافت حق بیمه سلامت همگانی از افراد با توان مالی بالاتر اظهار کرد: در سال گذشته برآورد ما از افراد فاقد پوشش هرگونه بیمه درمان، 6 تا 8 میلیون نفر بود اما در نهایت بالغ بر 10 میلیون نفر تحت پوشش بیمه رفتند و تخمین میزنیم هنوز یک تا دو میلیون نفر دیگر باقی مانده باشند.
او افزود: بر اساس ارزیابیهای صورتگرفته، 7/91 درصد از جمعیت و به عبارتی 76درصد خانوارهای تحت پوشش بیمه سلامت همگانی، زیر یک میلیون تومان درآمد دارند.
او با بیان اینکه سازمان بیمه سلامت ایران در فراهم کردن شرایط برخورداری و دسترسی افراد به خدمات بیمه اقدامات موثری انجام داده است، عنوان کرد: دولت نیز برای رایگان کردن برنامه بیمه سلامت همگانی حمایتهای خوبی داشته است.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران ادامه داد: حق بیمه افراد در یک سال اول از سوی دولت پرداخت شد اما برای ادامه راه، حتما بایدسازو کار مناسبی برای پرداخت حق بیمه از سوی افرادی که توان مالی لازم را دارند فراهم شود.
کبیر در عین حال تاکید کرد که رویکرد کلی دولت این است که بیمه سلامت همگانی برای افرادی که به لحاظ تامین معیشت دچار اختلال و مشکل هستند به صورت رایگان ادامه پیدا کند.
به گزارش ایسنا، او با بیان اینکه تا کنون به رغم کمبودهای اعتباری، دولت در تلاش بوده است که تخصیص منابع را به موقع انجام دهد، اظهار کرد: سازمان مدیریت و برنامهریزی وعده داده است 60درصد بودجه سازمان را در 6ماهه اول سال تخصیص دهد تا بتوانیم امور را پیش ببریم.
اجرای این طرح عادلانه است
یک نماینده مجلس اجرای این طرح را عادلانه میداند و به «آرمان» میگوید: بر اساس مقررات هر فرد باید درصدی از حقوقش را به صندوق خدمات درمانی بابت حق بیمه بپردازد. این حق بیمه رقمی در حدود یک تا یک و نیم درصد از حقوق است.
قاسم عزیزی میافزاید: این طرح بیمه سلامت، اقشاری را پوشش میدهد که نه روستایی هستند که خدمات به آنها رایگان باشد و نه حقوق بگیر دولت که بتوان رقمی را از حقوقشان بابت حق بیمه کسر کرد، به همین دلیل سیاست دولت این است برای اینکه بتواند همه افراد را پوشش دهد، از افرادی که پردرآمد و تحت پوشش این طرح هستند حق بیمه شان را بگیرد.
او ادامه میدهد: گرفتن این حق بیمه باعث میشود که ارائه خدمت به طبقات پایینتر آسانتر شود. عزیزی تصریح میکند: در این طرح هم به این نکته تاکید شده است که کسانی که وسع مالیشان خوب است حق بیمه خود را بپردازند و برای کسانی که این توانایی را ندارند همچنان خدمات رایگان است.
گرفتن حق بیمه مشکلی را حل نمیکند
برخلاف نظر عزیزی که از موافقان این طرح بود عدهای دیگر، از مخالفان این طرح هستند و معتقدند که این طرح در حین اثربخش نبودن به اعتماد عمومی لطمه میزند.
دبیر شورای برنامهریزی راهبردی سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه گرفتن این حق بیمه مشکلی را حل نخواهد کرد، به «آرمان» میگوید: کسانی که درآمد بالایی داشتند خیلی کم وارد این طرح شدند و عموم کسانی که وارد این طرح شدند از اقشار کم درآمد جامعه هستند.
فرشید یزدانی میافزاید: باید به این مساله توجه شود که با اطلاعات ناکافی سازمان بیمه سلامت چگونه میتوان اقشار پردرآمد را شناسایی کرد.
زیرا کسانی که درآمد ثابت داشتند تا قبل از این طرح، تحت پوشش بیمههای دیگر قرار گرفته اند و قشری که تحت پوشش این بیمه هستند وضعیت درآمدی آنها چندان مشخص نیست.
او ادامه میدهد: مساله بعدی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که در صورتی که این اقشار قرار باشد هزینه بیمهشان را پرداخت کنند آیا مایل به ادامه بیمه شدن هستند یا نه.
او با اشاره به اینکه با این اقدام سطح اعتماد عمومی افت خواهد کرد، تصریح میکند: خود طرح تحول سلامت هم با توجه به اینکه فقط به حوزه درمان توجه کرده است، کارایی لازم را نخواهد داشت و خیلی دوام نخواهد آورد.
منبع: آرمان