کد خبر:۴۴۵۱۵۶

روایت جلال آل احمد از «حج»، «آل سعود» و «مِنا»

در سفرنامه معروف جلال آل احمد به مکه، کتاب «خسی در میقات»، روایتی از بی کفایتی آل سعود در مدیریت حج شده که گویی برای همین امروز است.

به گزارش گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»، «خسی در میقات» از معروف‎ترین سفرنامه‎های حج است که سال‎ها پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۴۳ نوشته شده است. اهمیت این سفر و این سفرنامه به جز روایت دقیق حج و اوضاعش در آن روزگار، روایت آغاز فصل جدید زندگی نویسنده نیز هست. فصلی که با گذر آل احمد از کوچه‎های تاریک روشنفکریِ کفرآمیز و رسیدن به روشنای ایمان و آگاهی است. دکتر علی شریعتی در اینباره می‎گوید «اگر کسی ادوار زندگی آل احمد را نداند و آل احمدِ خسی در میقات را با آل احمدِ سال های ۲۴ و ۲۵ -که توده‎ای شده بود- مقایسه کند، نمی‎تواند بپذیرد نویسندۀ سفر نامۀ حج، همو باشد.».

 

۵۱ سالِ قبل!

«…چاره‌ای نیست جز این‌که بگوییم، سعودی‌ها لیاقتِ ادارۀ این مشاهد را ندارند؛ «مدینه» و «مکّه» را باید از زیرِ نگینِ این حضرات بیرون کشید و دو شهرِ بین‌المللیِ اسلامی اعلام کرد…»

 

باری، با تورق برگ‎های دیگر کتاب «خسی در میقات» باز هم سطرهایی از این دست و رستخیزهایی مرتبط با فاجعۀ منا، بی کفایتیآل سعود و پیشنهاد مدیریتی نوین با حضور کشورهای اسلامی دیده می‎شود. از جمله:

«چاره‌ای نیست جز بین‌المللی کردن این «مشاهد»؛ – مکه و مدینه و عرفات و منا- و اداره آن‌ها را در اختیار هیئت مشترکی از نمایندگان ملل مسلمان گذاشتن و از اختیار عرب سعودی درآوردن و از محل درآمد حج، مخارجش را تأمین کردن و به‌جای پلیس و شرطه سعودی، راهنما از هر ملتی گذاشتن؛ و جواز دادن به مراسم خاص هر یک از مذاهب و باج راه را برداشتن…»

 

و در جای دیگر، بسیار دقیق‎تر و عجیب‎تر می‎نویسد:

 

«باز امروز از یک بعدالظهر آمادۀ راه افتادن بودیم. از منی به مکه. بساط جمع‎شده و آماده. عده‎ای زود جنبیدند و پیاده یا سواره رفتند. ولی ما ماندیم… از منا تا مکه راهی نیست. ولی این بسته‎شدن راه‎ها عذابی است. هیچکاریش هم نمی‎توان کرد. جز گستردن جاده. که سعودی‎ها همتش را ندارند.»

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۸ مهر ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۸
چطور شد شما به کتابهای مرحوم جلال ال احمد استناد می کنید واقعا نمی دانم شما دنباله رو کی هستید
0
3
پربازدیدترین آخرین اخبار