به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»اعطای وام ارزانقیمت به مصرفکنندگان از محورهای اصلی بسته اقتصادی دولت برای نیمه دوم سالجاری است و در این خصوص متولیان صنعتی جزئیات تخصیص این وام برای خرید لوازم خانگی و خودرو را تشریح کردند. بر اساس اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت، خرید محصولاتی مانند یخچال و فریزر و اجاق گاز مشمول وام ارزان میشود. درخصوص خودرو نیز دو روش برای کمک به این صنعت پیشبینی شده است. پرداخت وام 25 میلیونی با نرخ سود 16 درصد و تنزیل اسناد تجاری مشتریان در قالب فروش اقساطی از محورهای دو روش درنظر گرفته شده است.
یک روز پس از رونمایی بسته سیاستهای اقتصادی دولت برای نیمه دوم سال جاری، وزارت صنعت، معدن و تجارت جزئیات «توزیع کارت اعتباری 10 میلیون تومانی برای خرید کالای بادوام داخلی» را تشریح کرد.
بسته تهیه شده از سوی دولت با «هدف تحریک تقاضا» و «برون رفت از تنگنای اعتباری» در سه حوزه «سیاستهای پولی»، «سیاستهای مالی» و «سیاستهای اعتباری» تهیه شده است تا به این طریق رکودی که در حال حاضر گریبان بازار و تولید را گرفته پایان یابد. نبود تقاضا طی ماههای اخیر موجب شد تا تحریک تقاضا در بسته نیمه دوم سال جاری پیش بینی شود. در همین راستا نیز دو مولفه افزایش سرمایهگذاری و تقاضا برای تولید به منظور ارتقای رشد اقتصادی در فضای کنونی کشور نیز در این بسته مدنظر قرار گرفته است. روندی که فعالان صنعتی امیدوارند با اجرایی شدن آن انبارهای انباشته از کالا خالی شود و با بازگشت سرمایه بخش تولید رونق گیرد. در کنار فعالانی که دید مثبتی به بسته پیشنهادی دارند برخی نیز معتقدند که بسته تدوین شده، تا حدودی برای جلوگیری از تعمیق رکود تاثیرگذار است، اما قدرت خروج اقتصاد کشور از رکود را به طور کامل ندارد. رونق خرید و فروش پیش فاکتور از دیگر ایراداتی است که برخی از فعالان اقتصادی به این بسته وارد میکنند. ایرادی که مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت برای جلوگیری از بروز آن از تدوین کارتهای اعتباری برای اجتناب از هرگونه سوءاستفاده احتمالی مثل پیشفاکتورهای تقلبی خبر میدهند. «افزایش مخارج از کانال بودجه در بخش سیاستهای مالی» و «اعطای وام ارزانقیمت به مصرفکنندگان» در بخش سیاستهای اعتباری از دیگر محورهای اصلی این بسته است که اجرایی کردن آن تولیدکنندگان را به رونق مجدد بازار امیدوار کرده است.
جزئیات اجرایی طرح
اعطای وام ارزان قیمت به مصرفکنندگان یکی از راهکارهایی است که میتواند آشتی مصرفکنندگان با بازار را به همراه داشته باشد. محمدرضا دیانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی با بیان اینکه طرح خرید کالای بادوام با همکاری کانون انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی و دولت تهیه شده است، به «دنیای اقتصاد» میگوید: خریداران میتوانند تا سقف 10 میلیون تومان با سود 12 درصد از لوازم خانگی تولید داخل خریداری کنند و پول آن را در اقساط 24 یا 36 ماهه بپردازند این نکته را نیز باید مد نظر قرار داد که طرح برای سال جاری است و ممکن است برای سال آینده تمدید نشود.
مدیر کل دفتر صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در خصوص جزئیات طرح «توزیع کارت اعتباری 10 میلیون تومانی خرید کالاهای بادوام داخلی» که از سوی این وزارتخانه به بانک مرکزی پیشنهاد شده است، اعلام کرد: پیشنهاد ما این بود که بانکها منابع مالی خود را برای مثال به صورت کارتهای اعتباری با دورههای بازپرداخت 24 ماهه تخصیص دهند.
عباس هاشمی در گفتوگو با «ایسنا» در خصوص کارمزد تسهیلات ارائه شده به مردم گفت: پیشنهاد این بود که کارمزد این تسهیلات بهگونهای باشد که برای خریدار جذاب باشد و در این زمینه تولیدکنندگان نیز اعلام آمادگی کردند که بخشی از سود تسهیلات را به صورت تخفیف روی کالاهای خود اعمال کنند. مدیر کل دفتر صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه ما به دنبال تحریک تقاضای کنترل شده برای خرید کالاهای مصرفی با دوام به ویژه لوازم خانگی هستیم، گفت: پیشنهاد کارتهای اعتباری برای اجتناب از هرگونه سوءاستفاده احتمالی مثل پیشفاکتورهای تقلبی ارائه شد که ما خواستیم خرید کالا تنها مختص کالاهای ساخت داخل باشد. هاشمی با اشاره به مکانیزم کارت شاپرک در بانکها و فروشگاههای کشور ادامه داد: در حال حاضر زیرساخت اجرای این کار در بانکها وجود دارد که ظاهرا این موضوع به نتیجه رسیده و قرار است پیرو تلاش وزرا اجرایی شود. رئیس انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی نیز در خصوص راهکارهایی که باید در نظر گرفت تا از رواج فاکتورهای صوری جلوگیری شود، میگوید: رصد مدام بانک مرکزی از بانکها، فروشندگان و تولیدکنندگان میتواند از رواج فاکتورهای صوری جلوگیری کند، در غیر این صورت ممکن است پول تزریق شده به تولیدکنندگان داخلی تزریق نشود.
به گفته دیانی، در بخش خودرو امکان رصد وجود دارد، اما در بخش لوازم خانگی با توجه به گستردگی این بخش رصد با مشکلاتی مواجه خواهد شد، به همین دلیل ما به بانک مرکزی توصیه میکنیم برای رصد این بخش جدیت بیشتری به خرج دهد.
رئیس انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی همچنین با بیان اینکه در طرح جدید دولت، مبلغ مربوط به لوازم خانگی را مستقیما به حساب تولیدکنندگان واریز خواهد کرد، میگوید: در این طرح با هماهنگی سیستم بانکی، پول لوازم خانگی به جای اینکه به واسطهها پرداخت شود، مستقیما به حساب تولیدکنندگان واریز میشود؛ در این خصوص نیز حسابهای بانکی از تولیدکنندگان گرفته شده و به بانک مرکزی ارائه شده است تا با اختصاص خطوط اعتباری از سوی بانک مرکزی به بانکها، این طرح اجرایی شود. دیانی همچنین از ارائه فهرست تولیدکنندگان لوازم خانگی برای اجرای به طرح دولت خبر داد و گفت: این فهرست در پرتال وزارت صنعت و بانک مرکزی قرار خواهد گرفت و شرکتهای تولیدی بر اساس آن نسبت به عرضه محصولاتشان اقدام خواهند کرد. رئیس انجمن لوازم خانگی با اشاره به اینکه انواع لوازم خانگی کوچک و بزرگ از جمله محصولات عمدهای مانند یخچال و فریزر و اجاق گاز مشمول طرح جدید دولت برای عرضه لوازم خانگی داخلی میشوند، گفت: کارخانهها آمادگی لازم را برای اجرای این طرح دارند و البته در این مورد باید کنترل دقیقی صورت گیرد تا مبلغ مربوط به لوازم خانگی عرضه شده مستقیما به حساب تولیدکنندگان واریز شود.
پیشنهاد صدور کارت با مبلغ خاص
مدیر کل دفتر صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت همچنین از پیشنهاد وزارت صنعت برای صدور کارتهایی با مبالغ خاص برای خرید لوازم خانگی خبر داد و گفت: البته این تنها پیشنهاد ما به بانک مرکزی بوده که برای مثال یک میلیون کارت با سقف مبلغ خاصی از سوی بانک صادر و توزیع شود که تنها در برخی دستگاههای پوز تعریف شده در فروشگاههای معرفی شده از سوی تولیدکنندگان قابل استفاده است. وی با اشاره به راههای جلوگیری از تقلب در این طرح، گفت: اگر فروشندهها زیر نظر واحدهای تولیدی باشند و تعداد آنها محدود و از سوی خود تولیدکننده معرفی شوند امکان تقلب نیز ایجاد نمیشود.
هاشمی ادامه داد: برای مثال از برخی واحدهای تولیدی میخواهیم که 10 نمایندگی و حدود 20 بنکدار را برای فروش محصولات خود مشخص کنند که کارتهای توزیع شده از سوی بانک مرکزی تنها در این فروشگاهها قابل استفاده باشد. وی با اشاره به برخی جذابیتهای ایجاد شده برای خرید مردم در این پیشنهاد، اظهار کرد: تولیدکنندگان نیز پیشنهاد دادند که بحثهای مالیاتی فروش کالا نیز بر دوش خودشان باشد و فروشنده وارد این مسائل نشود.
مدیر کل دفتر صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه این صرفا پیشنهادی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت به بانک مرکزی بوده است، اظهار کرد: با توجه به اینکه بسته دولت مربوط به تحریک تقاضا در کالاهای بادوام از جمله لوازم خانگی است، احتمال دارد که پیشنهاد ما مورد موافقت قرار گرفته باشد و اجرایی شود.
منبع: دنیای اقتصاد