به گزارش گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»،عضو شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به فرآیند طولانی و پرزحمت تشکیل یک مؤسسه قرآنی و همچنین هزینهبر بودن فراهم کردن و تجهیز مکانی برای فعالیتهای قرآنی، گفت: نهادهای دولتی و حاکمیتی، میتوانند در این دو موضوع با اصلاح رویههای موجود، از فعالان قرآنی حمایتی کارگشا داشته باشند.
حجتالاسلام و المسلمین دکتر محمد حاجابوالقاسم، مدرس حوزه علمیه و عضو شورای توسعه فرهنگ قرآنی در گفتگو با مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره مشارکت فرهنگی، با اشاره به ضرورت حضور فعال مردم در عرصه فرهنگ، گفت: با توجه به محدودیت منابع و امکانات دولتی و این که تواناییهای مختلف از جهت نیروی انسانی و برنامهریزی آموزشی در نهادهای دولتی محدود و در میان مردم نامحدود است، حضور مردم در عرصه فرهنگ کاملاً ضروری است.
رسیدن به افقهای بلند فرهنگی با استفاده از ظرفیت بیکران مردم
حاجابوالقاسم افزود: همچنان که مقام معظم رهبری بارها تأکید فرمودهاند، تا از ظرفیت بیکران مردم استفاده نشود و از این طریق تکیه بر توان داخلی محقق نشود، ما به افقهای بلند فرهنگی که مد نظر رهبر معظم انقلاب و مسئولین خدمتگذار است نائل نخواهیم شد.
عضو هیئت امنای سازمان دارالقرآن کریم با اشاره به پتانسیلهای علمی، معنوی، مادی و ... مردم که در این راه میتواند مورد استفاده قرار گیرد، گفت: بهرهمندی از این پتانسیلها نیازمند کمکهای ابتدایی و اولیه دولتی است و مسئولین ابتدا باید کمک کنند تا یک مؤسسه سر پا شود و بعد از این که مؤسسه سر پا شد از اینجا به بعد میتواند با کمکهای مردم ادامه حیات بدهد.
وی به تأکیدات مقام معظم رهبری بر تکیه بر ظرفیتهای مردمی در عرصه فعالیتهای قرآنی نیز اشاره و بیان کرد: ایشان علاوه بر فعالیتهای مردمی در عرصه عام فرهنگ، شکلگیری و گسترش فعالیتهای قرآنی به صورت خودجوش و مردمی را نیز به صورت خاص مورد تأکید قرار دادهاند.
لزوم حمایت دولتی از حرکتهای خودجوش در مراحل ابتدایی آن
حاجابوالقاسم در همین رابطه با اشاره به مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت از حرکتهای خودجوش فرهنگی مردمی، گفت: این حمایت با توجه به سازوکاری که اشاره شد لازمه فعالیتهای بعدی است و برای مثال اگر دولت در مرحله ابتدایی راهاندازی مراکز مردمی حمایت لازم را انجام بدهد، این مراکز میتوانند فعالیت خود در ادامه مسیر با حمایت بخشهای مختلف و خیرین اهل قرآن و فعالین قرآنی به پیش ببرند.
وی افزود: ما توقع نداریم که صفر تا صد حیات یک مؤسسه مردمی فعال در عرصه قرآن توسط دولت تأمین شود، اما این مؤسسات قطعاً در مراحل راهاندازی نیازمند تشویق، ترغیب و حمایتهای جدی است و بعد از شکل گرفتن آن میتوانیم از ظرفیت مردم بهترین استفاده را ببریم و متناسب با نیاز مردم از تواناییهای آنها برای ترویج و تحقق اهداف والای فرهنگی استفاده کنیم.
اعتماد به مردم؛ لازمه اصلی فعالیتهای فرهنگی مردمی
عضو ستاد عالی مسابقات قرآنی کشور لازمه اصلی این اتفاق را اعتماد مسئولین به مردم دانست و بیان کرد: باید مسئولین به مردم اعتماد کنند و در عرصههای فرهنگی دست مردم را باز بگذارند و فرآیند حضور در عرصههای فرهنگی را تسهیل کنند و خود بیشتر به حمایت و ایفای نقش کمکی بپردازند.
حاجابوالقاسم با اشاره به فرآیند طولانی و پرزحمت تشکیل یک مؤسسه قرآنی و حرکت در این مسیر و همچنین هزینهبر بودن فراهم کردن و تجهیز مکانی برای فعالیتهای قرآنی، گفت: در راستای مطالبی که عرض شد نهادهای دولتی و حاکمیتی، میتوانند در این دو موضوع با اصلاح رویههای موجود، از فعالان قرآنی حمایت کارگشایی داشته باشند.
وی البته بر ضرورت جلوگیری از تشتت در فعالیتهای فرهنگی ـ قرآنی مردمی نیز تأکید کرد و گفت: در عین این که مردم در عرصه برنامهریزی فرهنگی در بخشهای قرآنی بسیار توانمند هستند، اما به منظور یکسانسازی و هماهنگ کردن فعالیتهای قرآنی در زمینه آموزش و ترویج قرآن و پرهیز از اختلاف و تشتت در برنامهها که میتواند مایه تضعیف نهادهای قرآنی شود، ایفای نقش نظارتی مستمر از سوی نهادهایی همچون شورای توسعه فرهنگ قرآنی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان اوقاف و امور خیریه به عنوان مهمترین ارکان فعالیت قرآنی لازم و ضروری است.
عضو شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: در مجموع آن چه میتواند مهمترین تأثیر را در رابطه با موضوع مورد بحث داشته باشد و پایه و اساس ترویج فعالیتهای خودجوش فرهنگی در عرصه قرآن است اعتماد مسئولین به مردم و حمایتهای مالی و محتوایی از فعالان عرصههای قرآنی است.
منبع:شورای عالی انقلاب فرهنگی