به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، «پس از مطرح شدن مسئله زمینههای نفوذ در کشور توسط مقام معظم رهبری، لازم به نظر میرسد که برخی مولفههای مربوط به نحوه جاسوسی و نفوذ،تجهیز و مدیریت گروهک های معاند بالاخص جریان های تروریستی،در جهت آشنایی و تبیین برای فضای عموی جامعه مطرح شده و همچنین در آن بصیرت افزایی را مد نظر قرار داد.
دیدهبان در نظر دارد این مسئله را در قالب کتاب شناسیهای امنیتی مربوط به سرویسهای جاسوسی غربی بالاخص آمریکا که به جرئت می توان آنها را مدیر گروهک های تکفیری و تروریستی معرفی کرد، ارایه دهد.
در این گزارش به کتاب "اطلاعات استراتژیک4" نوشتهی لوچکی جانسون که در کشور آمریکا منتشر شده است میپردازیم.
در یکی از فصول کتاب به عملیات «ونونا» اشاره شده است که اسناد مربوط به آن در سال 1995 از حالت طبقهبندی خارج شد. مباحث بسیاری در مورد نقش مامور به نام "ونونا" در عملیاتهای ضداطلاعاتی دوران جنگ سرد نگاشته شده است به عنوان مثال در سندی آمده است که: هماکنون اطلاع داریم که الگرهیس جاسوس شوروی بود و همچنین اتل و جولیوس روزنبرگ نیز جاسوسی میکردند. چون عملیات ونونا تا سال 1979 به فعالیت خود ادامه میداد، بنابراین این عملیات از کارآمدی خوبی برخوردار بوده است.
مبحث دیگر دستگیری جاسوسان در آمریکا است که شاید بتوان گفت جان آندره نخستین جاسوسی بود که توسط آمریکاییان اعدام شد. وی با گذرنامهای به نام «جان اندرسون» وارد آمریکا شد و قصد داشت اطلاعاتی را در خصوص «وست پوینت» به دست آورد. در سال 2005 نیز فردی به نام «سوبین ژانگ» به فروش اطلاعات متهم شد که در صورت تأیید جرم به ده سال زندان محکوم میشد. آمریکاییها به ظاهر نگران بودند که چرا جامعه اطلاعاتی آنها نتوانست از حادثه 11 سپتامبر جلوگیری کند. اذعان خود آنها این است که عملکرد آژانس امنیت ملی در زمینه جمعآوری اطلاعات پیرامون گروهها و عملیاتهای تروریستی بسیار بهتر از سازمان سیا بوده است. برای نمونه این آژانس مکالمات تلفنی تلفن همراه «اسامه بنلادن» را شنود میکرد؛ اما پس از درز اطلاعات در این خصوص، وی استفاده از تلفن ماهوارهای خود را متوقف ساخت.
در فصلی دیگر به موضوع حضور زنان در سازمانهای تروریستی تکفیری پرداخته شده است. زنان در طول تاریخ مشارکت فعالی در سازمانهای تروریستی داشتهاند اما نکته اینجاست که در مورد میزان مشارکت آنها در فعالیتهای تروریستی تحقیقات جدی صورت نگرفته است. نظر نویسنده این است که عموم مردم نقش عملیاتکننده انتحاری را برای زنان در نظر میگیرند اما زنان نقش تسهیلکننده عملیاتی و حامی ایدئولوژیکی را نیز بر عهده دارند. نقش زنان در سازمانهای تروریستی از جامعهای منبعث میشود که در آن زندگی میکنند.
در برخی جوامع ، زنان به منظور این که در جامعه مورد احترام واقع شوند، به عضویت سازمانهای تروریستی درمیآیند. با این حال انگیزههای متعددی برای حضور زنان در گروههای تروریستی وجود دارد: 1) پیروی از ایدئولوژی خشونتبار؛ 2) انجام اقدام سیاسی؛ 3) تمایل به کسب افتخار و شهرت و 4) از دست دادن عضوی از خانواده
در هر حال شبکههای تروریستی نظیر القاعده که از محصولات منطقه ای خود آمریکا نیز محسوب میشود از انعطافپذیری بسیاری برخوردارند و همچنین در دشمنسازی نیز مهارت خاصی دارند. در حال حاضر دو عنصر عربیت و التقاط فکری در این گروهها به شدت به چشم میخورد و این مسأله باعث شده است تا غرب توجه خاصی به گروههای تروریستی تندرو و تکفیری مبذول کند. این گروههای تروریستی تکفیری حتی همکیشان خود را مورد هدف قرار میدهند که نمونه بارز آن رفتار القاعده در عراق است.
منبع: موسسه راهبردی دیده بان