به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ استرکیش لاروش با اشاره به رشد محدود علمي و فناوري كشورهاي اسلامي در مقطعي از تاريخ افزود: 57 کشور عضو سازمان همکاریهای اسلامی تنها 0.81 درصد از درآمد ناخالص خود را صرف تحقیق و تولید می كنند که حدودا یک سوم بودجه سایر کشورهای جهان است.
وي ادامه داد: بسیاری از دانشمندان بر این باورند که بیداری علمی در میان مسلمانان در حال شکلگیری است. در سالهای اخیر، جرقههایی در حوزه های علمی در جهان اسلام شکل گرفته و تحقیقهای زیادی در عرصه علمی و مقاله هايي در اين زمينه با کیفیت بهتر در حال عرضه است.
لاروش همچنين بيان كرد: البته ایران در صدر این فهرست ها قرار گرفته و ما شاهد تولید مقالات بسیاری در ایران هستیم. در رشته ریاضی، ایران بالاتر از میانگین جهانی، مقاله تولید کرده و در رشتههای خاص مانند نانوتکنولوژی، ایران یکی از پیشرفتهترین کشورهای جهان به شمار میرود. همچنین در رشته بیوتکنولوژی و رشتههای بی شمار دیگر، ایران نقشآفرینی قابل توجهی دارد. بنابراین امیدوارم ایران و جهان اسلام دوباره به دوره طلایی علمی خود بازگردند.
این اندیشمند هلندی با ارائه پيشنهاداتي مبني بر ارتقاي جايگاه علمي كشورهاي جهان اسلام ادامه داد: برای پیشرفت و توسعه علمی و فناوری بودجه کافی به تحقیقات علمی و ترغیب به انجام فعالیت در اين عرصه حائز اهمیت قرار گیرد. یکی دیگر از این موارد، ایجاد پارکهای علمی مانند پارک فناوری پردیس است که افراد در آن فرصت انجام تحقیقات علمی و تبادل دانش و فناوری و انتقال تجربه و دانش را داشته باشند و شرایط توسعه حرفه ای برای آنها فراهم شود.
وی با بيان اينكه جایزه مصطفی(ص) یکی از بزرگترین جایزههای علمی در جهان اسلام محسوب میشود و بناست به چهار دانشمند مسلمان در چهار رشته علمی در سال 2015 اهدا مي شود، گفت: از این ایده بسیار استقبال میکنم. این جایزه به پژوهشگران ممتاز و دانشمندان عضو کشورهای سازمان همکاریهای اسلامی بطور دوسالانه اعطاء میشود و قصد دارد پژوهش و آموزش را تشویق نماید.
مدیر دفتر منطقه ای یونسکو با بيان اينكه جایزه مصطفي(ص) میتواند نقش محوری در ایجاد روابط بهتر میان موسسات علمی و فناوری در کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی ایفاء نماید تصريح كرد: تردید ندارم جایزه مصطفی(ص) جایگاه خود را به عنوان یک جایزه معتبر و مشهور در میان جامعه علمی جهان پیدا خواهد کرد. این جایزه در قالب مدال و لوح تقدیر برای چهار نفر در نظر گرفته شده و چهار رشته علمی را هدف قرار داده است. علاوه بر مدال، جایزه نقدی نیز به رقم 500 هزار دلار به همراه دارد که این مبلغ، انگیزه خوبی برای دانشمندان براي ادامه تحقیقات و فعالیتهای علمی است.
لاروش با اشاره به تفاوت جايزه مصطفي(ص) با ساير جايزه هاي بين المللي گفت: جایزه های بسیاری در سراسر جهان وجود دارند و جایزه هایي تنها به موضوع خاص علمی با بخشي از جمیعت جهانی مانند دانش آموزان و دانشجویان جوان اختصاص می یابند اما به نظرم تمرکز جایزه مصطفی(ص) بر جهان اسلام قابل تحسين است.
وی جوایز بین المللی را در پیشرفت علم و توسعه فناوری تاثیرگذار دانست و خاطرنشان كرد: جوایز علمی درصدد تشویق پژوهش و ایجاد شبکه های ارتباطی مراکز ممتاز هستند و کسب اعتبار جهانی و تداوم تعهدات دانشمندان را نسبت به علم با عشق و انرژی فراهم می سازد.