به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ به نقل از ستاد فناوری نانو؛ تیمی از پژوهشگران دانشگاه تگزاس روش جدیدی برای تشخیص سلولهای سرطانی مبتنی بر ردیابی رفتار زنده سلولها بر روی سطوح مهندسیشده ارائه کردهاند. در این روش یک مولکول RNA ترکیبی، برای تشخیص سلولهای سرطانی بر روی سطح تراشه قرار داده میشود. این سلولها زمانی که گیرندههای غشاء آنها با مولکولهای RNA سطحی جفت میشوند، رفتار هیجانانگیز حرکتی از خود نشان میدهند. این رفتار با استفاده از روشهای پردازش تصویر به صورت کمی در امده و قابل شناسایی میشوند. سلولهای سرطانی رفتارهای بسیار متفاوتی نسبت به سلولهای سالم عادی از خود نشان میدهند. این پدیده پزشکان را قادر میسازد تا آزمایشهای اقتصادی و مداوم با نتایج سریعتر و پیشبینی بهتر بیماری را انجام دهند. گزارش این پژوهش در مجله TECHNOLOGY منتشر شده است.
تحرک سلولی پدیدهای است که در آن سلولها از طریق قسمتهای برآمده و منقبض حرکت میکنند. این مسئله یک فرآیند پیچیده است که از طریق برقراری تعادل میان ساختار اسکلت سلولی و پروتئینهای غشاء سلولی صورت میپذیرد. سلولهای سرطانی به دلیل ساختار ضعیف ذاتیشان نسبت به سلولهای سالم به صورت غیرعادی منعطف شناخته میشوند. نیروهای میان اسکلت سلولی و پروتئینهای سطح سلولی در سلولهای سرطانی و سالم متفاوت میباشند. گیرندههای سطحی به صورت غیرعادی در سطح سلولهای سرطانی بسیار بیشتر هستند. سلولهای گلیوبلاستومای( سلول تومور مغز- مترجم) انسانی حرکات و فعالیتهای سلولی افزایشیافتهای بر روی تراشههای عاملدار از خود نشان میدهند.
سمیر اقبال ، پژوهشگر اصلی مقاله در مورد این مطالعه اینچنین توضیح میدهد: « نتایج اولیه که در اینجا نشان داده میشوند، توانایی زیادی را برای کاربردهایی نظیر نمایش سرطان دارا میباشند. ادوات مبتنی بر تراشههای زیاد که چندین پروتئین را هدف قرار میدهند، میتوانند به پلتفرم تشخیص سرطان عمومی منجر شوند. مزیت این فناوری در مقایسه با موارد مشابه این است که برای یک تشخیص سریع مناسب میباشد. این روش توانایی شناسایی سلولهای تومور را بر اساس رفتارهای فیزیکی آنها از نمونههای خونی یا نمونههای بافتی که مستقیما از بیماران دریافت شده است، دارا میباشد.»