به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نخستین نشست خبری اجلاس اقتصاد زیستی و زیست بازار ایران امروز با حضور وحید احمدی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم و زمانی رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در وزارت علوم برگزار شد.
در ابتدای این نشست وحید احمدی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با اشاره به وضعیت دنیا و چالش بحران انرژی در آن گفت: الان وضعیت دنیا با توجه به بحران انرژی و کاهش قیمت نفت و مشکلات مربوط به بهره برداری از نفت آن را دچار چالشهای جدی کرده است.
وی ادامه داد: بحث اقتصاد مقاومتی با سیاستهای ابلاغی در کشور شروع شده و در برنامه ششم توسعه نیز محور اصلی آن اقتصاد مقاومتی است.
احمدی حساسترین رکن اقتصاد مقاومتی را اقتصاد دانش بنیان عنوان کرد و افزود: باید نگاه نو به اقتصاد داشته باشیم و اقتصاد را از منابع قدیمی و گذشته به منابع نامشهود سوق دهیم چرا که کشور ما ظرفیت بالایی در این حوزه دارد به همین خاطر است که ما در زمینه تغییر منابع از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۸ بیش از دو میلیارد دلار افزایش فرآوردههای حاصل از اقتصاد زیست فناوری را داشتهایم.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با تاکید براینکه یکی از عوامل اشتغالزایی ناشی از اقتصاد زیستی است خاطرنشان کرد: در این زمینه کره جنوبی در حوزه آسیا و در سال ۲۰۰۸ نزدیک یک میلیارد دلار رشد خود را در این زمینه ارتقا داده است و ایران نیز در تلاش است تا شتاب خود را در این زمینه افزایش دهد.
وی در ادامه سخنان خود در جمع خبرنگاران ایران را کشوری دانست که از نظر دانش فنی و وجود شرکتهای کوچک و متوسط در تولیدات داروی نو ترکیب و هم چنین نیروهای انسانی زبده این امکان را دارد که رویکرد اقتصادی خود را برمبنای اقتصاد دانش بنیان و ظرفیت سازی GDP سرمایه گذاری کند.
احمدی تصریح کرد: اقتصاد زیستی عملا با سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی هم راستا است به همین خاطر به مجموعه ظرفیتهایی که در این حوزه وجود دارد امکان بهبود وضعیت کسب و کار و ارتقای وضعیت نوین درمانی، داروهای نوکارگر، امنیت غذایی و ارائه شیوههای نوین صنعتی وجود دارد.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم هدف اجلاس اقتصاد ملی و زیست بازار ایران را ایجاد همگرایی میان ظرفیتهای اقتصادی کشور عنوان کرد و گفت: در کشوری مانند بریتانیا سهم گردش مالی ناشی از اقتصاد زیستی در سال ۲۰۱۲، ۴ و نیم درصد بوده و در کشوری مانند مالزی ۱۳. ۴ دهم درصد این آمارها نشان دهنده نقش موثر اقتصاد زیستی در توسعه کشورها است.
وی در خصوص وضعیت رشد علمی ایران نیز عنوان کرد: ما هم اکنون از لحاظ وضع علمی و حضور در مجامع علمی و هدفدار کردن و نیز ماموریت گرا کردن علم در وضعیت شاخصی به سر میبریم سهم رو به رشد ما در تولید علم در سال ۲۰۱۲ از ۱.۳۸ به ۱.۵ دهم درصد رسیده در زمینه مقالات ISI و هم اکنون وضعیت ما در اسکوپوس بهتر است و به رشد ۱.۶۵ دهم درصد رسیده است. هم چنین در گزارش لایدن مشخص شده بود که هیچ دانشگاهی از ایران در سال ۲۰۱۲ جزو یک درصد دانشگاههای برتر دنیا نیست اما هم اکنون ۱۳ دانشگاه ایران در پایگاه لایدن جز دانشگاههای برتر دنیا هستند.
احمدی در خصوص کیفیت مقالات ایران خاطر نشان کرد: در سال ۲۰۱۲، ۸. ۲ صدم درصد و هم اکنون ۱. ۵۶ دهم درصد رشد داشته است طبق گزارش ICI در سال ۲۰۱۵ متوسط رشد علمی در دنیا منفی ۹ دهم درصد بوده اما رشد علمی ایران نزدیک ۷ درصد با افزایش روبه رو بوده و درست بعد از کشورهای چین، هند و کره جنوبی در چهارمین رتبه شتاب علمی در جهان قرار دارد.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در ادامه ارائه گزارش خود رتبه ایران را در حوزههای هایتک و سلولهای بنیادین در سال ۲۰۱۲ در جایگاه هفدهم عنوان کرد و افزود: در سال ۲۰۱۴ ایران توانست این رتبه را به عدد ۱۳ کاهش دهد که نشان دهنده افزایش رشد و توسعه در حوزه سلولهای بنیادین ایران است.
وی تصریح کرد: در زمینه فیزیک هستهای نیز جایگاه ایران را در سال ۲۰۱۲ در رتبه شانزدهم و در سال ۲۰۱۴ رتبه چهاردهم عنوان کرد.
احمدی هم چنین در زمینه نانو تکنولوژی از رتبه ایران در مقام هفتم دنیا خبر داد و گفت: این در حالی است که در سال ۲۰۱۲ ایران در رتبه نهم قرار داشته و ما در این زمینه رشد قابل توجهی داشتیم و هم چنین رتبه ایران را در حوزه مهندسی شیمی در سال ۲۰۱۲ رتبه ششم دنیا عنوان کرد که هم اکنون به رتبه سوم رسیده است.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در ادامه یکی از علل اینکه عدهای در کشور علت کاهش شتاب علمی را عنوان میکنند گفت: از سال ۸۹ که آیین نامه ارتقا امد قرار شد علاوه بر مقالات ICI تحقیقات دانشگاهی نیز جزو رشد علمی کشور محسوب شود و دانشجویان دکترا بتوانند با مقالات داخل نیز فارغ التحصیل شوند شاید این اقدام موجب تقویت مقالات داخلی ما شد اما نرخ شتاب علمی کشور را با کاهش مواجه کرد.
وی در حوزه فناوری ایران را از جمله کشورهای دانست که در منطقه از لحاظ تعداد پارکهای فناوری و ایجاد شرکتهای دانش بنیان جایگاه بلامنازعی دارند به این خاطر که تعداد پارکهای فناوری ما از ۳۳ به ۳۷ افزایش پیدا کرده و هم اکنون ۱۵۶ مرکز رشد در ایران داریم. هم چنین قبل از سال ۹۱ هیچ گونه صادرات محصولات دانش بنیان نداشتیم اما پس از آن تاکنون ۸۵ میلیون دلار درآمد از صادرات محصولات دانش بنیان نصیب ایران شده است.
احمدی در خصوص عقد قراردادهای فناوری در ایران نیز تصریح کرد: سال ۹۲ سه میلیارد تومان، سال ۹۳ ۲۵ میلیارد تومان و سال ۹۴، ۴۲ میلیارد تومان قراردادهای فناوری بستهایم.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در پایان گفت: در سال ۹۱ ایران ۱۳ هزار شاغل داشته و هم اکنون ۲۹هزار شاغل در پایگاهها دارد هم چنین در واگذاری میادین نفتی به دانشگاهها نیز شاهد اتفاقاتی هستیم که در طول تاریخ بیسابقه بوده است چرا که طی دوازده قراردادی که با دانشگاهها در واگذاری میادین نفی بستیم ۲۰ میدان نفتی به دانشگاههای کشور واگذار شد تا از لحاظ مشاوره فنی و ارتقای سطح تولید و کیفیت با رشد قابل توجهی مواجه باشیم.