به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاري دانشجو، به نقل از الوقت، نگاهی به تاریخ نظامات امنیتی منطقه خاورمیانه نشان داده كه از زمان شكل گیری رژیم اسرائیل و اشغال سرزمین فلسطین، یكی از دغدغه بازیگران این منطقه مقابله با این رژیم و ممانعت از اشغال بیشتر سرزمین های عربی بوده است.
در این میان توسل به جنگ، مانند جنگ اعراب در 1967 و یا 1973، شكل گیری گروه ها و جنبش های ضد اسرائیلی، بهره گیری از ظرفیت های برخی نهادهای بین المللی و همچنین شكل بخشی به سازمان های بین المللی برای مقابله با تجاوزات اسرائیل از جمله اقداماتی بوده كه صورت گرفته است. این اقدامات با وقوع انقلاب 1979 در ایران و تزریق انرژی مجدد مقابله با رژیم اسرائیل، كه در پی صلح برخی كشورهای عربی دچار خمودگی شده بود، سبب شد كه این نظام امنیتی منطقه جان تازه ای بگیرد.
تشكیل حزب الله لبنان، حمایت از گروه های ضد اسرائیلی و همچنین بهره گیری از توان منطقه ای برای مقابله با اسرائیل سبب شد كه نظام امنیتی مذكور قدرت مانور بیشتری بیابد. در همین راستا طرف مقابل اقدامات ایران ستیزانه را در پیش گرفت و تهران به عنوان اصلی ترین دشمن این رژیم معرفی شد.
نظامی كه به حاشیه رفت
اما نگاهی به ترتیبات امنیتی یك دهه گذشته نشان می دهد كه بسیاری از بازیگران كه در بلوك امنیتی ضد اسرائیلی ایفای نقش می كردند، اینك یا به كناری رفته اند و یا در زمین اسرائیل بازی می كنند. مصر پس از انور سادات علنا به بازیگر خنثی تبدیل شد و انقلاب مصر در سال 2012 هم نتوانست خمودگی این دولت در برابر اسرائیل را درمان كند.
عربستان طی سالهای اخیر تمام هم و غم خود را بروی ایران و ادعای شیعه هراسی نهاده و تلاش كرده تا در این بازی، اردن، امارات و بحرین را با خود همراه كند. عراق و سوریه نیز به طور جدی دچار بحران داخلی هستند و اینك توانی برای مقابله با اسرائیل ندارند. شگفت آور اینكه سازمان كنفرانس اسلامی متشكل 57 كشور اسلامی كه اساس آن برای مقابله با اسرائیل و حمایت از فلسطین بوده، به طور اضطراری تشكیل جلسه می دهد تا ایران را در قضیه حمله به سفارت عربستان محكوم كند.
نكته قابل توجه طی دو سال اخیر آن است كه اعلام موجودیت گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق بزرگترین كمك به امنیت اسرائیل بود چه آنكه توان دولت های درگیر در برابر اسرائیل به بحران های داخلی معطوف شد و در واقع اولویت اصلی خود از مبارزه با اسرائیل به درون مرزها رفت. شاهد این مدعا سخنان بسیار مهم گادی ایزنکوت، رییس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی در مرکز مطالعات امنیت ملی دانشگاه تلآویو است كه خوشحالی خود از اعلام موجودیت داعش را نمی تواند كتمان كند.
وی كه در خصوص نحوه مقابله اسرائیل با ایران پس از برجام سخن می گفت ضمن تشریح امنیت اسرائیل در سایه تحولات خاورمیانه بر این باور است که در سایه جنگ در خاورمیانه و ناامنی در بسیاری از کشورهای عربی، این رژیم "طلاییترین" دوران امنیتش را سپری میکند و به همین دلیل اسرائیل دیگر به جنگ احتیاج ندارد بلکه شرایط کنونی اثبات کرده است که باید دشمنان را ضعیف و ناکارآمد کرد.
وی با عنوان اینكه مبارزه و رویارویی سنی – شیعی ابعاد جدیدی در درگیری کنونی بین ایران و سعودی پیدا کرده، عنوان می كند: «شکست داعش در سوریه بسیار سخت است، مناطق آرام و امن در منطقه همان مناطق مجاور اسرائیل است زیرا نیروهایی از داعش که در مناطق مجاور ما هستند قابل مقایسه با نیروهای داعش در سوریه نیستند که در قلب جنگها هستند.» این مقام اسرائیلی همچنین عنوان می كند كه در گذشته این اندیشه حاکم بود که ارتش اسرائیل دو حالت بیشتر ندارد، یا در حال جنگ یا در حال آمادگی برای ورود به جنگ است، اما شرایط جدید دیگر این گونه نیست، بلکه فکر اصلی جلوگیری از قوی شدن و تلاش برای ضعیف کردن دشمنان ما است به گونه ای که منجر به جنگ گسترده نشود.
سخنان این مقام اسرائیلی علاوه بر تایید نوشته های بالا مبتنی بر ترتیبات امنیتی گذشته، اعلام می كند كه چگونه بازیگرانی چون داعش و سعودی و شركا از طریق دامن زدن به بحث های فرقه ای و حمایت از گروه های تكفیری در زمین اسرائیل بازی می كنند و به طور غیر مستقیم امنیت این رژیم را تامین می كنند.