کد خبر:۴۸۶۱۵۵

قیمت نفت عربستان را بازی می‌دهد

زمانی‌که عربستان بازی کاهش قیمت جهانی نفت با هدف ضربه زدن به اقتصاد ایران و روسیه را آغاز کرد، هیچ‌گاه تصور نمی‌کرد، قیمت نفت، این کشور را به بازی گیرد.

به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، «زیدون النبهانی» نویسنده و تحلیلگر عراقی امور سیاسی منطقه طی یادداشتی تحت عنوان «بازی عربستان با قیمت نفت و بازی قیمت نفت با عربستان» به بررسی بازتاب‌های روند کاهش جهانی قیمت نفت بر ساختار اقتصاد و حکومت عربستان سعودی می‌پردازد.

 

مشروح این یادداشت در ادامه آمده است:

*************

بازی با قیمت‌ نفت اساسا با هدف تضعیف اقتصادی دو کشور ایران و روسیه توسط عربستان سعودی و چراغ سبز آمریکا در حالی کلید زده شد که ریاض تصور نمی‌کرد، یکی از بزرگترین متضرران این بازی خود عربستان باشد.

 

اگرچه اولین ماه‌ها از کارآمدی اجرای این طرح و تاثیر آن بر اقتصاد کشورهای هدف سخن می‌گفت، اما خیلی زود با تشدید روند سیر نزولی این ماده در بازارهای جهانی، بزرگترین متضرران و اولین آسیب دیدگان کاهش قیمت نفت آشکار شدند.

 

کشورهایی همچون ایران که تشکیل دهنده محور مقاومت هستند، به این بحران‌ها خو گرفته‌اند، افزون بر اینکه ایران هم اکنون در عرصه اقتصادی بیش از هر زمان دیگری آسوده خاطر است. روسیه نیز از بطن اقتصاد فروپاشیده اتحاد شوروی سابق پای به عرصه منطقه و بین‌الملل گذاشت و چنین بحران‌هایی نمی‌تواند، آن را از پای درآورد.

 

اما برای کشوری همچون عربستان که از یک‌سو دارای اقتصادی کاملا متکی به درآمدهای نفتی است و از سوی دیگر، توان مقابله با چنین بحران‌ها و پشت سر گذاشتن آنها را ندارد، کاهش قیمت نفت ضربه‌ای کمرشکن به شمار می‌آید و همین موجب شد تا سراسمیه خواستار دیدار با مسئولان روس جهت چاره اندیشی برای مقابله با این بحران شود.

 

چرا عربستان به التماس و خواهش افتاده است؟

 

عربستان سعودی تاکنون با چنین بحران‌هایی مواجه نبوده و در این بین درآمدهای نفتی و دوری از مداخله مستقیم در جنگ‌ها و منازعات منطقه‌ای به این کشور اجازه داد تا طی سال‌های گذشته در رفاه مالی و اقتصادی به سر برد.

 

درحالی که شرایط کنونی عربستان با گذشته تفاوت بسیار دارد. بهای نفت در پایین‌ترین سطح خود قرار دارد و جنگ‌ها و منازعات منطقه‌ای این کشور را فراگرفته است.

 

بازتاب بحران کاهش قیمت نفت هم اکنون در عربستان مشاهده می‌شود، چندین شرکت تعطیل و کارمندانش اخراج و کمک‌های مالی خارجی کاملا از سوی ریاض متوقف شده و افکار عمومی داخل عربستان خواهان پایان دادن به جنگ‌های بی‌نتیجه کشورشان است.

 

چرا عربستان بیش از کشورهای دیگر نیازمند منابع مالی است؟

 

ورود به جنگ بی‌نتیجه و زیانبار در یمن، خرید وفاداری و حمایت‌های بین المللی و منطقه‌ای و تلاش برای وارد کردن کشورها در ائتلاف‌های بی‌نتیجه، خرید ارتش و نیروهای نظامی این کشورها، در کنار خریدهای تسلیحاتی و نظامی و حمایت مالی و نظامی نامحدود از گروه‌های تروریستی سرتاسر نقاط جهان از جمله سوریه و عراق موجب می‌شود تا ریاض بیش از هر کشور دیگری نیازمند منابع مالی باشد.

 

این عوامل نه تنها اقتصاد عربستان را در آستانه ورشکستگی قرار دادند، بلکه ساختار و زیربنای واقعی این اقتصاد مصرفی و صرفا متکی بر درآمدهای نفتی را برملا کردند.

 

رهاورد میدانی و نظامی عربستان از جنگ‌ها

 

با توجه به ساختار پیچیده حاکم بر جبهه‌های عملیاتی که عربستان سعودی برای خود گشوده و معادله‌‌های میدانی حاکم بر این جبهه‌ها امکان تعیین سرنوشت جنگ در این زمینه امری دور از انتظار و حتی غیرممکن به نظر می‌رسد.

 

در این راستا محتمل‌ترین سناریو تکرار سناریوی تفکیک و فروپاشی اتحاد شوروی سابق در نتیجه فروپاشی اقتصادی و رکود حاکم بر بازارهای این کشور است که سرانجام به فروپاشی عربستان سعودی و سرنگونی تخت سلطنت آل سعود منجر خواهد شد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار