به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو» آقامیری گفت: در ابتدا در ارتباط با بورس یک توضیح لازم است و آن اینکه، پایه قیمتگذاری سهام در بورس، تولید و براساس ارزش واقعی یک بنگاه اقتصادی است. همچنین نمی توان گفت که عرصه سیاسی در بورس تاثیر ندارد، بلکه خیلی موثر است و اخبار سیاسی و اخبار خوب و بد روی بورس تاثیر دارد. نشانه های این تاثیر در چند وقت اخیر کاملا مشهود است،
این کارشناس بازار سرمایه افزود: اخبار مثبت برداشته شدن تحریم ها بر روی بورس اثر داشت. تحقیقات نشان داده است که اخبار مثبت تاثیر بر روی بورس می گذارد؛ چون موانعی که بر سر راه پیشرفت بنگاههای اقتصادی وجود داشت، برداشته شد و بنگاه اقتصادی می تواند جهش کند می تواند حرکت کند و به سود دهی برسد. بنابراین بر اساس این پیش بینی ها خرید در بازار سهام اتفاق می افتد. اگر تحریم ها برداشته شده ولی تغییری در سود دهی آن بنگاه صورت نگرفته، انتظار سهامدار را برآورده نکرده است، خود به خود سهامدار نسبت به عدم خرید آن سهم و یا واگذاری آن اقدام کرده و دنبال سهامی می رود که سود بهتری را نصیب آن می کند.
آقامیری افزود: اخبار انتخابات نمی تواند تاثیر انچنانی بر بورس بگذارد، مهمترین خبری که تاثیر بر بورس گذاشت همین خبر برداشته شدن تحریم های بانکی بود. به نظر می رسد که کل تحریم ها در بورس و اقتصاد کشور نمی تواند بیش از 30 درصد تاثیر گذاشته باشد. اما این 30 درصد، یک 30 درصد پرقدرت است چون انقدر فشارها در افکار عمومی بالا است که احساس می کنند که اگر تحریم ها برداشته شود چه اتفاقاتی خواهد افتاد. مثلا در بانک ها چه اتفاقی خواهد افتاد؟ در این شرایط مقداری از درآمد بانک ها بالا خواهد رفت، اما یک بخشی هم پول های اعتباری هم وارد کشور خواهد شد. فاینانس ها با هزینه مالی کمتر وارد کشور می شود و بنگاه دار دیگر مایل نیست از پول داخلی استفاده کند و از سرمایه خارجی استفاده خواهد کرد بنابراین هزینه تولید کاهش خواهد یافت و در این جا بانکها سود کمتری می برند، و انتظار سهامدار نسبت به قبل بیشتر است، اما در واقع سود کمتری نسبت به دوره تحریم خواهد برد. چون در دوره تحریم بنگاه دار نمی توانست پول را از خارج تامین کند و ناچار بود در داخل آن را تامین کند.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: در این چند روز هم که شاخص کل بورس روند کاهشی شدید داشت، بیشتر به رفتارهای هیجانی سهامداران بر می گردد. وقتی که افزایش قیمت پیدا می شود، رفتارهای غیرعقلایی و هیجانی سهامداران باعث می شود که شاخص بورس بی دلیل بدون اینکه تغییری در تولید کشور رخ دهد و بدون اینکه تغییری در پیش بینی سود یک بنگاه اقتصادی صورت گرفته باشد، خود به خود این افزایش قیمت صورت می گیرد و این همان منطق حبابی بودن قیمت ها است. البته این هم ناگفته نماند که در اثر کاهش شدید یا ریزش شدید شاخص بورس و کاهش قیمت بنگاه های اقتصادی، خیلی از بنگاه های اقتصادی از ارزش ذاتی خودشان قیمتش از بازار کمتر بوده است. در این شرایط این بنگاه ها می آیند ارزش ذاتی خودشان را با افزایش قیمت سهم در بازار ترمیم می کنند. پس بخشی از افزایش قیمت سهام در بورس بخشی به این تصمیمات سیاسی کشور است و بخشی هم به رفتارهای غیر عقلایی و هیجانی سهامداران است.
آیا شرایطه نیمه انحصاری که در بازار بورس حاکم است باعث ضرر سهامداران می شود؟
آقا میری افزود: ما در بورس دو بخش سرمایه گذار داریم، یک بخش حقیقی و یک بخش حقوقی است. بخش حقوقی که درصد قابل توجهی از سهامداران بورس هستند، متاسفانه اقتصادشان، اقتصاد دستوری است، یعنی با دستور سهم را وارد بازار می کنند، و با دستور عرضه را کم می کنند. این دستور را عموما از دولت می گیرند. یک مقداری عرضه و تقاضاها در بازار حقیقی نیست. این درحالی است که بورس باید در اثر افزایش تولید و افزایش سود بنگاه های اقتصادی باید تغیرات پیدا کند نه از سفته بازی و نه از خرید و فروش سهام.
وی گفت: در این چند سال نوسانات بورس یک نوسان منطقی نبوده است. این باعث می شود که یک عده ای افراد حقیقی وارد بازار بشوند که با هیجان وارد شده اند و مطمئنا با همان هیجان از بازار خارج می شوند و منطقی برای حضور بلند مدت آنها در بازار نیست. سهامداری که در بورس سرمایه گذاری می کند، باید دوره حداقل یکساله را ببیند و در کوتاه مدت شما هیچ نظری را نسبت به آن سهم نمی توانید بدهید. چون سهام در بلند مدت و حداقل یکساله به شما پاسخ خواهد داد.
این کارشناس اقتصادی گفت: بورس نباید انحصاری در اختیار دولت قرار بگیرد چون آن واقعیت های اقتصاد کشور در آن گم می شود. واقعیت اقتصادی کشور افزایش تولید است، اگر تولید کشور افزایش پیدا کند، حتی اگر حجم نقدینگی کشور هم افزایش یابد باز با تورم روبرو نخواهیم شد. چون تولید افزایش نقدینگی کامل در بخش تولید راه پیدا می کند.
بخش مهمی از بورس سفته بازی است و این برای اقتصاد خطرناک است
اقا میری افزود: اگر در بازار بورس به سمتی برویم که سفته بازی بوجود بیاید، خطرناک است. چون بورس نبض تولید کشور را در دست دارد. وقتی سهامی از بورس فروخته می شود آن پول وارد بخش تولید خواهد شد نه وارد بازار دلالی و سفته بازی که اگر غیر از این باشد خطرناک است. این را نمی شود انکار کرد که بخشی از بازار بورس سفته بازی است چون نبایستی سهم یک بنگاه اقتصادی در صورتی که در آن هیچ اتفاقی نیافتاده سهامش افزایش بیابد. در این شرایط کسانی که از این موضوع اطلاع دارند با جو روانی که ایجاد می کنند سود می برند و یک عده که تحت تأثیر این شرایط وارد بازار سهام می شوند متضرر خواهند شد.
منبع: تسنیم