کد خبر:۴۹۲۳۵۱
از واقعیت ایران‌هراسی تا توهم برساخته امپراتوری ایرانی

ایران عربستان را می‌بلعد؟

به اعتقاد کیسینجر، طراحی و عملیاتی کردن استراتژی «مهار ایران» سخت‌تر از مبارزه با تروریسمی از نوع «داعش» است.

به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، هنری کیسینجر، وزیر اسبق خارجه ایالات متحده آمریکا در سال 2014 در مصاحبه با رادیو ملی آمریکا1 با تحلیل معادلات سیاسی و امنیتی منطقه خاورمیانه؛ از ایران به‌عنوان بازیگر برهم زننده توازن قوای منطقه یاد کرد و تاکید داشت روند تحولات کنونی منطقه، یک فرصت تاریخی برای ایران فراهم کرده است تا مرزهای ژئوپلیتیک و ژئوکالچر امپراتوری ایرانی را ترسیم کند. از این رو ایالات متحده و سایر کشورهای منطقه اگر دچار اشتباه محاسباتی شوند؛ باید ایران را به‌عنوان قدرت هژمون منطقه و یک واقعیت دائمی استراتژیک بپذیرند.


به اعتقاد کیسینجر، طراحی و عملیاتی کردن استراتژی «مهار ایران» سخت‌تر از مبارزه با تروریسمی از نوع «داعش» است. برآیند اظهارات کیسینجر این بود که کشورهای منطقه و به ویژه عربستان باید کنترل و مهار ایران را در دستورکار سیاست امنیتی خود قرار دهند.


اگر این اظهارات را در کنار مواضع ضدایرانی مقامات سیاسی و امنیتی عربستان قرار دهیم، به یک سازواری راهبردی بین سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا و متحدانش در منطقه نظیر عربستان در قالب استراتژی «کنترل و مهار ایران» از طریق تاکتیک «ایران‌هراسی» می‌رسیم. از این رو آمریکا و عربستان تلاش مى‌کنند با «برساختن»2 ایران به دشمن و تهدید بزرگ منطقه، توجیهى براى افزایش توانمندى‌هاى نظامى و مداخلات خود در کشورهای منطقه به‌دست آورند. بررسی محیط امنیتی منطقه، گویای این واقعیت است که کشور عربستان همواره سیاست‌هاى خود را در چارچوب راهبردها و سیاست‌هاى ایالات متحده در منطقه خاورمیانه تنظیم کرده و مى‌کند.


عربستان‌سعودی همواره جمهوری اسلامی ایران را به‌عنوان کانون چالش‌های امنیتی خود در منطقه و اصلی‌ترین رقیب خود تعریف کرده است و با در نظرگرفتن عوامل ثابت و متحول تاثیرگذار بر روابط 2 کشور، در برهه‌های زمانی مختلف، سیاست‌های متنوعی را در قبال ایران اتخاذ کرده که غالباً خصومت‌آمیز بوده است.


از طرف دیگر هویت متضاد دو دولت- اسلام شیعی ایران در برابر وهابیت آل‌سعود- به رقابت ایدئولوژیک 2 دولت بر سر تعیین معادلات سیاسی و امنیتی منطقه نیز دامن زده است و این روند بویژه بعد از وقوع بیداری اسلامی در کشورهای جهان عرب از جمله تونس، مصر، لیبی و بحرین، معادلات موازنه قوای منطقه‌ای را بیش از گذشته دچار ابهام و شکنندگی کرده است بویژه آنکه مداخله مستقیم عربستان در بحرین، حمایت همه‌جانبه مالی، سیاسی و تسلیحاتی از گروه‌های تروریستی همچون داعش در سوریه و عراق و تهاجم نظامی به یمن جهت محدودسازی قدرت شیعیان انصارالله در این کشور، فصل نوینی از رقابت‌های تنش‌آمیز چندلایه و هویتی را با ایران در زمینه تعیین سرنوشت سیاسی یمن، عراق، بحرین و سوریه رقم زده است.


به همین دلیل است که سعودی‌ها نقش‌آفرینی ایران در مسائل منطقه‌ای را به‌عنوان مداخله جمهوری اسلامی ایران در حوزه عربی مطرح کرده و آن را در جهت کاهش نفوذ و نقش منطقه‌ای خود ارزیابی می‌کنند و در راستای  موازنه‌سازی در برابر ایران، سیاست گسترش نفوذ خود را به صورت متقابل در 4 کانون عمده عراق، لبنان، یمن و سوریه سازماندهی کرده‌اند. دقیقاً سرسختی آل‌سعود در حمله به مردم بی‌دفاع یمن و سرکوب شیعیان بحرین را از این منظر می‌توان تحلیل کرد. لذا آل‌سعود افزایش منزلت استراتژیک ایران در منطقه و تقویت جبهه مقاومت با محوریت حزب‌الله لبنان را  به منزله پایان نقش «برادر بزرگ‌تر» عربستان برای جهان عرب تحلیل می‌کند و معتقد است توسعه توانمندی‌های هسته‌ای و گسترش قدرت نرم ایران در منطقه و افزایش قدرت‌ محور مقاومت شیعی، ایران را به بازیگر هژمون منطقه تبدیل کرده است.  از این رو سران سعودی درباره ظرفیت‌ها و توانمندی‌های نظامی و سیاسی بالقوه و بالفعل ایران، بدترین سناریوی ممکن را طراحی و با جهل و نادانی مفرط، وضعیت منطقه را در موضوعات مختلف بغرنج کرده‌اند و در مواجهه با ایران اصل «حالا یا هیچوقت» را در دستورکار خود قرار داده‌اند. به اعتقاد دولتمردانی همچون عادل الجبیر و محمد بن‌سلمان، اگر عربستان الان در مقابل ایران ابراز وجود نکند منطقه را دودستی تقدیم ایران کرده است. با این تفاسیر در میان کشورهای منطقه، عربستان‌سعودی بیشترین خطر را از ارتقای منزلت ایران در منطقه احساس کرده و دائماً با مواضع ضدایرانی خود سعی می‌کند گفتمان «ایران‌هراسی» را در پارادایم امنیتی و سیاسی منطقه استمرار بخشد.


عربستان این احساس خطر خود را همواره با خریدهای تسلیحاتی میلیاردی خود نشان داده است. آنچه مسلم است اینکه امروز پادشاهی سعودی به وضعیت اسفناکی دچار شده که در مقابل خود چاره‌ای جز تشدید دشمنی

بزرگنمایی تهدید ایران و هجمه همه‌جانبه علیه جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان اصلی‌ترین رقیب منطقه‌ای و به تعبیری حتی اصلی‌ترین دشمن خود نمی‌بیند.


سعودی‌ها از یک سو در محیط داخلی خود گرفتار مشکلات عدیده‌ای چون افزایش نارضایتی شیعیان، تبعیض و شکاف‌های اجتماعی، فقدان آزادی‌های سیاسی و اجتماعی، تشدید تعارض‌های داخلی در هیات حاکمه و جامعه عربستان و... هستند، از سوی دیگر در محیط خارجی نیز شاهد شکست‌های متوالی در پرونده‌های امنیتی منطقه از جمله یمن، سوریه و عراق هستند لذا در مواجهه با جهش استراتژیک ایران در منطقه چاره‌ای جز تشدید فعالیت‌های ضدشیعی و ضدایرانی، پرخاشگری و یاوه‌گویی ندارند. همچنانکه با «به شهادت رساندن آیت‌الله نمر» نشان دادند قوه عقلانیت از حلقه سیاست‌گذاری آل‌سعود رخت بربسته و سعی دارند با انجام رفتارهای احساسی و پرخاشگرانه به نوعی از مشکلات پیش ‌روی خود فرافکنی کنند.


نکته‌ای که بیان آن در این ارتباط ضروری است، عملکرد دستگاه دیپلماسی دولت یازدهم در مواجهه با سیاست‌های احساسی و ستیزه‌جویانه آل‌سعود است. با توجه به عریان شدن تهدیدات همه‌جانبه عربستان علیه ایران، انتظار می‌رود نهاد وزارت خارجه با اتخاذ روحیه انقلابی و به تعبیر رهبر حکیم انقلاب با تلفیق منطقی آرمان و راهبرد؛ از هرگونه سیاست انفعالی در برابر عربستان خودداری کند.


اگر وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نسبت به فاجعه منا و تعرض به 2 نوجوان ایرانی در فرودگاه جده و سایر اقدامات مقامات سعودی علیه ایران، ابتکار عمل به خرج می‌داد، با پیشدستی در قطع رابطه سیاسی با این کشور، می‌توانست از خدشه‌دار شدن حیثیت کشورمان جلوگیری کند.  البته با تمام اقدامات خصومت‌آمیز سعودی‌ها علیه ایران، رئیس دستگاه دیپلماسی ما، همتای عربستانی خود را همچنان برادر و دوست خوب(!) خود می‌داند.
............................................................................................
پی‌نوشت
  1- NPR
2- Construct
 

منبع: وطن امروز

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۷:۳۷
قدرت حق ماست.
فراموش نکردیم چقدر خون تو این راه دادیم.
حالا دنیا باید خودشو برای هجمه وسیع فرهنگی و دینی ما آماده کنه.
71
18
ناشناس
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۴
زمان جنگ مثل دزد از در و دیوار ریخته بودن توی این خاک و ما دست خالی از ناموس و وطن دفاع کردیم.
قدرت ما روزبروز داره بیشتر میشه و این ملت داره استعداد ذاتی شو بروز میده.
حسن
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۱
ماایرانی ها همیشه در هر شرایطی پشت همدیگررو خالی نمیکنیم وبا هم پیمانانمون تا آخرین نفس متحد می مانیم واگر سلاح هم نداشته باشیم بادست خالی کاری می کنیم کارستون تو هشت سال ثابت کردیم (فرزندی از نسل جدید ایران)
جهان
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۲
هجمه؟؟؟ این چه واژه زشت وبیخودی ست به کار میبری پسر جان؟؟ حتی فعالیت فرهنگی ودینی را هجوم میدانی؟؟؟وای بر تو و امثال تو با این تفکر مسخره و وحشیانه.ما دنیا را با فرهنگ متعالی خود رام و خوذدی میکنیم. هجمه دیگه چه صیغه ای ست؟؟؟ جو گیر شدی بدجور
ناشناس
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۸
اقا مهدی دچار احساسات نشو عقلانیت همین جا بدرد می خورد
امید
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۴
متاسفانه اکنون دیگر مردم به این بینش رسیده اند که عزت ایرانی برای این دولت اهمیت ندارد. در واقع دولتمردان محترم ما اگر ذره ای از خود غیرت نشان میدادند میدیدند که کشورهای عرب حوزه خلیج چه رفتار خصمانه ای در حق ایرانی ها دارند دیگر هتک حرمت و ... بماند. مثلا همین قضیه دستگیر کردن و شکنجه کردن ماهیگیرهای ایرانی!؟!؟!؟! اصلا برای چی این دولتهای کوچیک باید جرأت همچین کاری را به خود بدهند؟ معلومه چون سیاست دولت ما مسائل کوچک!؟ از این قبیل نیست! واقعا برای خودم و همه متاسفم! ارادتمند شما
26
5
ایرانی
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۰
از شما دوست عزیز می خوام یک بار دیگه برگردی و اسم این دریا رو درست و کامل ادا کنی. خلیج! یعنی چی؟ این دریا اسم داره و اون اسم رو خدا روش گذاشته هیچ بنده ای اجازه تغییر اون رو نداره.
طرفدار
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۸
فکر نمی کنم داعشی های تهرانی به این بینش رسیده باشند.
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۶
همیشه تاریخ نشون داده سیاستمدارهای کشورمون بیعرضه تشریف دارن بر عکس نظامیانمون.یه ذره غیرت و شجاع بودن نظامیان در رگ سیاسیون بود اوضاع ملمکت خیلی بهتر میشد
33
5
مشکو
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۹:۰۳
بله برادر موافقم. اما خواهش میکنم خانه نشینی امام علی (ع) را نیز به یادر آروبدان که امروز باید سکوت کرد تا مردان ایران خود آگاه شوند که به کجا می روند.
سلیمانی
Philippines
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۸
قبل از اینکه این ببلعه مارو باید ما ترتیبشو بدیم وگرنه باز اونا برنده میشن...چون خیلی باج میدن ایکاش بعضیها توی مملکت بجای درگیری و تنش در کشور کمی بیخیال ساختن جناحها بشوند و از کور کردن نقطهای حساس دست بکشند و نیروهای نظامی مملکت انرژی و فکرشونو روی اقدام بیگانها خرج کنه..نه روی ایسم های داخلی..وگرنه بله..اونا بازم تجاوز میکنند...شاید الان بعضیها مخالف باشند و بگویند چرا زمان شاه اینا جرات نمیکردن ایرانیها رو آزار بدهند..اینطور نیست ال یهود همیشه ایرانیها رو پست و دشمن میدونسته...اون زمان قدرت نظامی واتحاد قوی نداشته با کشورهای منطقه...و همینطور با امریکا...امروز اگه هنوز شاه بود مطمئن باشید که جنگی بزرگتر در منطقه رخ می داد
0
0
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۰
با سلام ، برخی مواقع نوع کلمات نشان دهنده ی نسبت دادن خوی وحشی گری به یک کشور می باشد ( ایران می بلعد ، ایران فلان کار می کند و ....) اولاً نشان دادن اقتدار یک کشور به دشمنان خود یک آرمان است و باید انجام شود ولی نباید با اینگونه سخنان احساسی برخورد کرد اتهام وحشی گری با الفاظی اینچنینی به کشور ایران خود مقدمه ایران هراسی است لذا باید گفت : ایرانیان بعد از دفاع مقدس جوانمردی خود را نه تنها به کشورهای عرب خلیج فارس بلکه به تمامی جهانیان اثبات کردند . ثانیاً تفکر و عقیده ی مذهبی ایرانیان هیچگاه اجازه نمی دهد به اعمالی که امروز بیشتر کشورهای عربی منطقه با تعصب عربیت نه اسلامیت انجام می دهند حتی فکر کند تا چه رسد به انجام آن . چرا اگر مجدداً حمله ای صورت گیرد دفاع صورت می گیرد .
16
2
امید
India
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۳۴
در برابر اقدام رئیس دستگاه دیپلماسی ما در برادر خواندن همتای عربستانی به یاد شعر آن شاعر می افتم که گفت: من از بیگانگان هرگز ننالم ...که با من هرچه کرد آن آشنا کرد.
62
10
ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۸
کسان دیگری و در جای دیگر دشمن تراشی بیخود و هزینه زا برای ملت میکنند و دولت باید جور این بی تدبیریها را بکشد و عواقب منفی آنرا درست کند. چرا دولت را متهم به ضعف میکنید؟ این دشمنیها تا کنون برای ملت ایران چه نتیجه مثبتی داشته است؟
16
58
ناشناس
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۵
کسی دشمن تراشی نکرده. آنها با ما دشمنی میکنند و هزاران هموطن را در مراسم حج به خاک و خون میکشند.
این دست دادنها و لبخند زدنها چه نتیجه ای جز تحقیر و تهدید شدن از طرف عربستان و ترکیه و به خاک و خون کشیده شدن هموطنانمان را داشته است؟
ناشناس
۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۰:۰۳
چه کسی و کجا دشمن تراشی کرده اصلا سعودی ها مگه آدماَ شما سرت رو کردی تو برف
حالا فرض بگیریم کسی دشمن تراشی کرده این سعودی ها که همه نوع توهین به ملت و دولت ما کردن دقت کنید جناب ظریف چی میگه، میگه برادر خوب سعودی من هیچ وقت یه ایرانی رو تهدید نکن!!!!!! برادر من بیا با هم صحبت کنیم نیاز به تهدید نیست شما هر چی بگی ما هم میگیم خوب داداشمون گفته دیگه و بهش یه چشم خوشگل می گیم. خدا آخر عاقبت کشور رو بخیر کنه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۵۵
کشور و دولت عربستان تروریست پرور می باشد و کشورهای دنیا باید عربستان را محکوم کنند .
105
2
جاماندهی از این نظر منفی دادند؟؟؟؟؟؟؟
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۹:۰۲
این دوستان به چه چیز
عماد
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۲
واقعاً ما مقابل جنایتهای حجاز کوتاه آمدیم وکم کذاشتیم که لیاقت این همه گذشت را نداشتن وباید بود مثل خودشون برخورد میکردیم.تاسف
96
5
123
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۲
ما از آمریکا می خواییم این سگ های هار منطقه ما یعنی اسرائیل و عربستان را ببندد تا منطقه ما آرام شود.
ناشناس
Germany
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۱
شیطانک های نجس برادران ما نیستند و نخواهند بود.
1
0
ب
Germany
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۵
.....آسوده بنشستن،بگو تکلیف چیست؟ صبر باید کرد، تعجیل اندرین ره، خوب نیست!
صبر تاکی؟ عزت و منصب رود آخر ز دست خوب می گویی، بکفن فکری تو در فتح وشکست
رهنمایی بر جوانان پیر دانا می کند!
گوش به فرمان پیر دانایمان باشیم!
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۲
تازمانی که بدون دلیل به امریکا مرگ می فرستید همین اش است همین کاسه . چطور دوست دارید ایران را به عنوان یک قدرت بپذیرند علیرغم این همه بدبختی که در کشور ایران وجود دارد اما برای امریکا که واقعا ابرقدرت است جایگاهی قایل نیستید . تازمانی که شعار مرگ برامریکا سر می دهید دشمنی امریکا ادامه دارد که گاهی توسط نوکران احمقی چون ال سعود بروز می کند . انسان عاقل هیچ موقع خود را با یک غول در گیر نمی کند . اگر فکر می کنید امریکا ضعیف شده و به پشتوانه روسیه می خواهید روبروی امریکا بایستد این باقیمانده ناچیز ملت بدبخت ایران را نیز به باد می دهید . انسان عاقل هیچ مو قع برای خودش دشمن درست نمی کند که متاسفانه شما سر تان برای دشمن تراشی درد می کند.
0
0
شهروند
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۵
فکر نکنم بتونه توگلوش گیر می کند چون دنیای اسلام طرفدار اون مکان مقدسه الته صرفا مکانش نه سر دمدارانش
0
0
حسین زودی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۳
عربستان بخوادیانخوادوایران قدرت مطلق منطقه بوده وهست.عربستان گنده تر ازدهانش حرف میزندوما مشت محکمی خواهیم زد
1
0
محمد
Germany
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۲
به نظر من قدرت یعنی علم ودانش هر کشوری که دارای علم ودانش بیشتری باشد قدرت بیشتری دارد .
1
0
رحمتی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۶
با سه سطر آخر این مقاله کاملا موافقم، در همان زمان دستگاه دیپلماسی ایران ضعیف عمل کرد.و این فرصت رو به رژیم آل سقوط داد تا به توهین و افترا در مورد ایران ادامه بده. دوست و برادر خطاب کردن وزیر بی ادب سعودی دیگه از اون حرفهاست.
1
1
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۱
بله ایران عربستان را می بلعد . عربستان و اون حکومت آشغالش عددی نیستن ...
30
1
سلام
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۱
چقدر تفکرات مطرح شده جالب است . عزیزان سردار سلیمانی و ظریفذ دو روی یک سکه اند . هر یک باید نقش خود را داشته باشند .
4
20
یه بنده خدا
Iran (Islamic Republic of)
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۲:۳۶
نسل کشی عربستان تو یمن داره صورت می گیره و همه از جمله ایران ساکتند متاسفانه. :(
10
3
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۵
آخه عقده نزفتن آمریکا و اروپا و عربستان و کشورهای پولدار 8 سالی برای بعضی ها که طرفدار تدبیر و امید بودند عقده و یرقان شده بود
2
3
پربازدیدترین آخرین اخبار