براساس قانون اساسی کشور ترسیم و ابلاغ سیاستهای کلی نظام و جهتگیری کشور بهعهده رهبری نظام است، این وظیفه از طرق مختلف به اجرا در میآید. سخنرانیها، ابلاغها، نامهها، دستور و در پارهای موارد حکم حکومتی.
در این بین یکی از روشها و شیوههای ترسیم جهتگیری کلی نظام و مسئولین که بهابتکار رهبری کنونی انقلاب ایجاد گردیده است، نام گذاری سالها است. ایشان بهطور رسمی از سال 1378 در پیام نوروزی خود به این مسئله اشاره کردند و در سالهای بعد نیز این روند را ادامه دادند بهطوری که هر سال بر اساس تحولات و اتفاقات و بررسی بدنه کارشناسی نظام و مشورت با نخبگان نام و عنوانی را ابتدای نوروز برای سال آینده برمیگزینند و طی آن سال نیز عمده سیاستها و جهتگیریها را بر اساس آن تنظیم و پیگیری مینمایند.
ایشان تا سال 78 از نامگذاری صریح و مشخص سالها پرهیز مینمودند و صرفاً تاکیدهای لازم را در پیام نوروزی مطرح میکردند. از سال 1369 تا 1377 دولت کارگزان با اولویتهای سازندگی، توسعه اقتصادی و توجه ویژه به بازسازی کشور مبتنی بر الگوهای توسعهای رایج بود. طی این سالها رهبر انقلاب بیشتر بر اموری چون اصلاح امور، عدالت اجتماعی، وجدان کار، انضباط اقتصادی، پرهیز از اسراف، و صرفهجویی، و توجه و تحکیم معنویت تأکید داشتند.
سال 1378 بهدلیل مصادف بودن با صدمین سال تولد امام خمینی(ره) عنوان سال به نام ایشان برگزیده شد.
سال 1379 نیز چون دو عید غدیر طی سال شمسی وجود داشت نام امام علی(ع) برای سال انتخاب شد.
سال 1380 با همزمانی تحولات منطقهای و گسترش ناامنی پیرامون کشور عنوان اقتدار ملی و اشتغال آفرینی برگزیده گردید. در این سال سیاست خارجی کشور با عنوان گفتوگوی تمدنها از سوی رئیس جمهور مطرح شده بود.
سال 1381 نیز همانند سال 79 ایام عزاداری محرم دو بار در سال شمسی قرار گرفته بود و فروردین آن سال رنگ و بوی حسینی در کشور موج میزد. این سال سال عزت و افتخار حسینی نامگذاری شد.
سال 1382 بهعنوان سال خدمتگزاری نامگذاری گردید. حمله نظامی آمریکا به عراق در ابتدای این سال از جمله مهمترین تحولات منطقه بود.
سال 1383 سال پاسخگویی انتخاب شد. این سال آخرین سال دولت اصلاحات بود و بسیاری از دستگاهها و نهادها اطلاعات و گزارش فعالیتهای خود را به مردم ارائه کردند.
سال 1384 مصادف بود با تهدیدات ایالات متحده و کشمکش اروپا و جمهوری اسلامی بر سر فعالیتهای هستهای. این امر موجب گردید تا رهبر انقلاب مطبوعات، احزاب و سیاستمداران داخلی را به نوعی همبستگی و دوری از مناقشات داخلی دعوت کند و با توجه به انتخابات ریاست جمهوری این سال را سال همبستگی ملی و مشارکت عمومی نام نهادند.
سال 1385 در سال گذشته موجی از تحرکات و توهینها به مقدسات اسلامی شکل گرفت که در رأس آنها توهین نشریات دانمارکی به پیامبر اسلام(ص) بود و همچنین دو بار در سال شمسی رحلت حضرت محمد(ص) قرار گرفت. نام این سال نیز پیامبر اعظم صلّی الله علیه و آله انتخاب شد.
سال 1386 آیت الله خامنهای در پیام نوروزیشان فرمودند: «با نگاه به حوادث و مسائل جهانی بهروشنی درمییابیم که دشمنان ملت ایران درصدد آنند که دشمنی خود را از دو راه با ملت ایران به تحقق برسانند؛ یکی، ایجاد تفرقه در میان صفوف ملت؛ از بین بردن یکپارچگی ملت ایران؛ و دومی، ایجاد مشکلات اقتصادی و تلاش برای توقف ملت ایران در زمینههای گوناگون سازندگی کشور و رفاه عمومی خود». با توجه به این دو اولویت برای این سال نام اتحاد ملی، انسجام اسلامی برگزیده شد.
سال 1387 نوآوری و شکوفایی نامی بود که برای این سال انتخاب گردید.
سال 1388 همزمان بود با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، اما رهبر انقلاب شعار سال را حرکت بهسمت اصلاح الگوی مصرف انتخاب کردند. برپایی فتنه و اغتشاشات بعد از انتخابات از تحولات برجسته و تأثیرگذار این سال بود که شاید شعار سال و تحقق آن را به حاشیه برد.
سال 1389 رهبر انقلاب در پیام نوروزی اشارهای به حوادث سال گذشته و فتنه داشتند و فرمودند: «برای اینکه بتوانیم بر طبق اقتضائات کشور و ظرفیتهای کشور حرکت کنیم، احتیاج داریم به اینکه همت خودمان را چند برابر کنیم؛ کار را متراکمتر و پرتلاشتر کنیم» و نام سال را همت مضاعف و کار مضاعف گذاشتند.
سال 1390 با شروع طرح هدفمندی یارانهها و افزایش تحریمهای بین المللی رهبر انقلاب ضرورت پرداختن به اقتصاد و مسائل پیرامون آن را از حد توصیه و تأکید بالاتر بردند و این سال را سال جهاد اقتصادی نامیدند و خواستار مجاهدت کلیه اقشار و نهادها در این زمینه شدند.
سال 1391 همراه با اوج گرفتن مشکلات اقتصادی و تحریمها بود. بهدلیل رکود اقتصادی و افزایش قیمت ارز تولیدات داخلی با مشکل جدی مواجه شدند. مجموعهای از این مسائل باعث نامگذاری سال جدید با عنوان تولید ملى و حمایت از کار و سرمایه ایرانى بود.
سال 1392 طی این سال انتخابات ریاست جمهوری یازدهم برگزار میشد و از طرفی مسائل اقتصادی عمده توجه مسئولان و مردم را به خود جلب کرده بود. عنوان حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی با رویکرد به انتخابات و اقتصادی و روحیه حماسی انتخاب شد.
سال 1393 آیت الله خامنهای در پیام نوروزی این سال فرمودند: «مسئولین هم برای اینکه بتوانند کار را بهدرستی پیش ببرند، احتیاج به پشتیبانی مردم دارند. آنها هم بایستی با توکّل به خدای متعال و با استمداد از توفیقات و تأییدات الهی و کمک مردمی، مجاهدانه وارد میدان عمل بشوند؛ هم در زمینه اقتصاد و هم در زمینه فرهنگ، لذا من شعار امسال را و نام امسال را این قرار دادم: اقتصاد و فرهنگ با عزم ملّی و مدیریت جهادی».
سال 1394 این سال همراه بود با پیگیری پرونده هستهای و البته به نتیجه رسیدن آن. پس از دوازده سال توافق هستهای میان ایران و گروه 1+5 موسوم به برجام به نتیجه نشست. همچنین انتخابات مجلس نیز در پایان سال باید برگزار میشد. با توجه به حضور دولت در عرصههای بین المللی و اقتصادی و لزوم حمایت و پشتیبانی مردم نام دولت و ملت، همدلی و همزبانی برگزیده گردید.
منبع: مشرق