به گزارش گروه بين الملل خبرگزاري دانشجو، به گزارش اشراف، هفتهنامه تخصصی هوافضا و فناوری دفاعی آمریکا در گزارشی به قلم دیوید اِشل، سرهنگ دوم بازنشسته نیروی دفاعی رژیم صهیونیستی نوشت: خبر آزمایشهای موشک های بالستیک دوربرد توسط ایران در ماه گذشته، که گفته میشود توانایی حمل کلاهکهای هستهای را دارند، مبین نیاز همسایگان منطقهای تهران به سامانههای دفاع موشکی قدرتمند است.
مرکز رصد راهبردی اشراف بدون تایید محتوا و ادعاهای مطرح شده در این گزارش، ترجمه کامل آن را صرفا جهت اطلاع نخبگان، کارشناسان، پژوهشگران، دانشجویان و تصمیمگیران عرصه سیاسی کشور از رویکردها و دیدگاههای اندیشکدههای غربی منتشر میکند و دروغ پراکنیها، اطلاعات نادرست، اتهامات و القائات این گزارش مورد تأیید اشراف نمیباشد.
• ایران توانایی حملات غافلگیرانه موشکی را دارد •
مقوله دفاع موشکی اکنون بیش از همیشه ضرورت یافته است زیرا ایران بر تلاشهای قابل توجهی که برای مخفی کردن موشک ها در کوهستانها و انتقال پایگاههای تحقیق و تولید نظامی به زیر زمین انجام داده (آزمایشهای اخیر در رشتهکوه البرز صورت گرفت) تأکید میکند.
تأسیسات زیرزمینی موجب مخفی شدن فعالیتها از ماهوارهها میشود. علاوه بر این، نگهداشتن موشک های آماده پرتاب در انبارهای زیرزمینی، باعث میشود که ایران بتواند با استفاده از موشک های سوخت مایع که میتوانند نسبت به موشک های سوخت جامد، بار سنگینتری را برای فواصل طولانیتر حمل کنند، اما پیش از پرتاب نیازمند آمادهسازی هستند، اقدام به یک حمله غافلگیرانه کند.
• تلاش اسرائیل برای دفاع در برابر موشک های ایران •
همانطور که رهبران ایران میگویند، یکی از اهداف بدیهی موشک های بالستیک ایران، اسرائیل است. اورشلیم در مدت بیش از یک دهه، قابلیتهای زیادی را در برابر ایران توسعه داده و اکنون در حال روی کار آوردن سلاحهای دفاعی جدید و پیشرفته است. اسرائیل در عین حفظ قابلیت حمله عمیق به عنوان گزینهای برای مواقعی که اقدام پیشدستانه ضروری است، لایههای دیگری را نیز به دفاع موشکی خود اضافه کرده است.
اسرائیل تلاشهای بیسابقهای را برای تأسیس دفاع هوایی و موشکی چند لایه در پیش گرفته است که با کمکهای مالی آمریکا، آموزشهای مشترک، و ادغام دفاع هوایی و موشکی، پشتیبانی میشود. مقامات اسرائیلی تأیید کردهاند که تازهترین مانور نظامی که ۲۱ تا ۲۵ فوریه انجام شد، قابلیتهای جدید هر دو طرف که یا آماده و یا در دست توسعه هستند را ارزیابی نموده است.
یکی از مقامات ارشد وزارت دفاع (که نام وی به دلایل امنیتی ذکر نمیشود) میگوید که سه لایه از چهار لایه دفاع موشکی، عملیاتی هستند: موشک های پیکان ۲ (Arrow II)؛ دفاع موشکی و ضد راکت گنبد آهنین (Iro• Dome)؛ و اولین واحد از دو یگان فلاخن داوود (David’s Sli•g). مورد آخر که یک سامانه دفاع موشکی و هوایی میانلایه است، در پی پشت سر گذاشتن آزمایشهای موفق، برای مستقر شدن و استفاده به نیروی دفاعی اسرائیل تحویل داده است.
• وضعیت سامانههای دفاع موشکی رژیم صهیونیستی•
علاوه بر معرفی سامانههای جدید، هر یک از این لایههای دفاعی در حال بهبود و تقویت هستند. برد و تطبیقپذیری گنبد آهنین افزایش یافته است؛ این سامانه اکنون علاوه بر هواپیمای جنگی و بدون سرنشین، راکتهایی با برد بلندتر را نیز رهگیری میکند. رادارهای چندمنظوره گنبد آهنین، اکنون با رادارهای فلاخن داوود سازگار هستند. مورد اول، که وظیفه آن کشف و رهگیری موشک های کروز است، با رادارهای جدید هوابرد که در بالنهای بزرگ حمل میشود، ادغام خواهد شد.
پیکان ۲ نیز به گونهای تقویت شده که به تهدید روزافزون موشک های بالستیک رسیدگی کند. آخرین نسخه بلوک ۴ (Block IV)، با رادار جدید سوپر گرین پاین EL-M-2080 (EL-M-2080 Super Gree• Pi•e) از صنایع هوایی اسرائیل، تکمیل شده است. اگرچه سامانه بلوک ۴ در آخرین آزمایش با شکست مواجه شد، اما منابع وزارت دفاع مطمئن هستند که این سامانه قادر خواهد بود توانمندی خود را در آزمایش هوایی بعدی امسال، اثبات کند.
بالاترین لایه دفاعی نیز توسط سامانه پیکان، از طریق ردیاب فوق جوی پیکان ۳، حفظ خواهد شد. در اواخر سال ۲۰۱۵، این موشک نخستین ردیابی کامل در فضا را به معرض نمایش گذاشت و هدفی را که یک موشک بالستیک دوربرد در مدار پایینی زمین را شبیهسازی میکرد، مورد اصابت قرار داد. این ردیاب به اسرائیل توانایی نابود کردن موشک های دشمن در فضا، به دور از مرزهای خود را خواهد داد و به آن زمان میدهد تا بتواند اگر ردیاب اول شکست خورد، ردیاب دیگری پرتاب نماید.
مدیریت جنگ در چنین فواصل دوری، نیازمند دقت زیاد است و این مسئله از طریق توانمندیهای جدید در رادارهای استراتژیک نظیر سامانه ترا (Terra) که برای فروش خارجی توسعه یافته است، تأمین میگردد. ترا که Ultra UHF و رادارهای فعال و اسکن شده به صورت الکترونیکی (AESA) Spectra S-ba•d را ادغام میسازد، اهدافی با ابعاد موشکی را شناسایی و ردیابی خواهد کرد. رادار اسپکترا (Spectra) با استفاده از تکنولوژی گالیوم-نیترید، قدرت و دقت لازم برای دستهبندی و ردیابی اهداف متعدد در فواصل بسیار دور و تخمین مسیر آنها را در اختیار دارد.
• افزایش استفاده از موشک های بالستیک در جنگها•
الزامات دفاع موشکی ممکن است در سراسر خاورمیانه و فراتر از آن گسترش یابد، زیرا قدرتهای منطقه شاهد افزایش استفاده از موشک های بالستیک در درگیریها هستند. اگرچه احتمالاً کشورهای خلیج فارس توانایی خرید سامانههای دفاع موشکی اسرائیل را نخواهند داشت، اما تأمینکنندگان دیگری نیز در دسترس هستند.
امارات متحده عربی در سال ۲۰۱۲، موشک های ضد بالستیک تاد (Thaad) لاکهید مارتین را خریداری نمود. قطر و عربستان سعودی نیز قصد دارند این تجهیزات را تهیه کنند. ترکیه که مشتاق دستیابی به توانمندی دفاع موشکی است، تصمیم گرفت سامانه چینی FD-2000 را تهیه کند، اما در اواخر سال گذشته منصرف شد و اکنون به سامانههای پیشرفته دیگری نظیر میدز (Meads) علاقهمند است.
سامانههای دفاع موشکی S-400 روسیه در سال ۲۰۱۵، پس از آزادی صادرات، در سوریه به کار گرفته شد. مسکو در حال گفتگو در خصوص انتقال سامانهها به چین، هند و الجزیره است. ایران نیز ممکن است اگر روابط بین دو کشور همچنان بهبود یابد، یکی از مشتریان باشد. توانمندی این سامانه برای هدف قرار دادن موشک های بالستیک، آن را برای کشورهایی که توانایی خرید سامانههای ساخت آمریکا را ندارند، تبدیل به یک جایگزین قابل قبول برای تاد میسازد.