دعا بهتر است يا صبر و رضا؟
کد خبر:۵۳۰۰۹
در محضر آيت‌الله مصباح يزدي؛

دعا بهتر است يا صبر و رضا؟

توصيه کلي اين است که انسان به انجام همه دستورات شرع مقدس مخصوصاً آنچه در آيات شريفه قرآن آمده است، ‌اهتمام داشته باشد و به مقتضاي حال، گاهي دعا و گاهي مناجات و گاهي ذکر و توجه را برگزيند.

در شدائد (و غير آن)، دعا و تضرّع بهتر است يا سکوت و رضا و شکر؟ اگر حتّي خواستن تغيير و تبديل سختي ها مطلوب و افضل است، پس جاي دعا کجاست؟ و در اين صورت چرا انبياء در شدائد دعا مي کردند؟ مثل حضرت ايّوب عليه السّلام که فرمودند: «ربّ انّي مسّني الضّرّ و انت ارحم الرّاحمين» و حضرت موسي عليه السّلام که فرمودند: «ربّ انّي لما انزلت اليّ من خير فقير»؟

در پاسخ به سؤال، يادآوري چند نکته را مفيد مي‌دانيم:

1- اگر درخواست تغيير حال توأم با جزع و بي صبري باشد، کمالي به حساب نمي‌آيد و مصداق صبر نخواهدبود.

2- اگر درخواست رفع بلا مشروط به مشيت و موافقت حکمت الهي باشد، منافاتي با صبر ندارد.

3- اگر درخواست رفع بلا براي فراهم شدن زمينه اطاعت و عبادت بيشتر باشد، نه تنها منافات با صبر ندارد که منافات با رضا و تسليم هم ندارد.

4- اگر ترک دعا به واسطه اشتغال به کارهاي بهتري ‌باشد، مانند دعا براي ديگران يا شکر نعمت‌هاي الهي و مناجات با خداي متعال، چنين ترکي رجحان دارد، چنان که از پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله نقل شده است « مَنْ شَغَلَتْهُ عِبَادَةُ اللَّهِ عَنْ مَسْأَلَتِهِ أَعْطَاهُ أَفْضَلَ مَا يُعْطِي السَّائِلِينَ». (تَفْسِيرُ الْعَسْكَرِيِّ عليه السلام)

5- توصيه کلي اين است که انسان به انجام همه دستورات شرع مقدس مخصوصاً آنچه در آيات شريفه قرآن آمده است، ‌اهتمام داشته باشد و به مقتضاي حال، گاهي دعا و گاهي مناجات و گاهي ذکر و توجه را برگزيند.

پربازدیدترین آخرین اخبار