به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتگوی تفصیلی با یکی از رسانه های پرهیاهوی اصلاح طلب(شرق) در خصوص مسائل شخصی خود و وزارت ارشاد مطالب جالب توجهی را مطرح کرده است که بخشی از آن به شرح زیر است:
عوامل دخیل در این زمینه{ماجرای لغو کنسرتهای موسیقی} چه کسانی هستند؟
در موسیقی عوامل مختلفی دخیلند؛ ازجمله نیروی انتظامی که گاهی احساس وظیفه شرعی میکند دخالت کند که به تازگی در دولت آییننامه اماکن را اصلاح کردهایم که براساس آن، اداره اماکن نمیتواند در محتوای برنامه یا صدور مجوز برگزاری کنسرت دخالت کند. فقط میتواند از نظر انتظامی و ترافیکی نظر دهد.
آقای منتظرالمهدی در اظهارنظری گفتند تاکنون چنین ابلاغیهای را وصول نکردهاند. ضمنا قوه قضائیه هم گفته باید در وقتش نیروی انتظامی دخالت کند. در این صورت، شما چه میکنید؟
این آییننامه بهتازگی تصویب شده و از سوی وزیر کشور به نیروی انتظامی ابلاغ خواهد شد. مورد دیگر قوه قضائیه است که از نظر قانونی در مواردی که خلاف قانون تشخیص میدهد، خود را مختار به دخالت میداند یا میخواهد با سلیقه خود مانع وقوع جرم شود. بههمیندلیل گاهی مانع برگزاری کنسرتها میشود که دستگاه اجرائی کاری نمیتواند انجام دهد مگر در سایه تفاهم و همکاری متقابل. دراینصورت میتوانیم به برداشت و درک مشترکی در این زمینه برسیم تا در مواردی که تخلف جدی رخ دهد، با آن برخورد شود.
چه اشکالی دارد تیزرهای فیلمهای ایرانی از شبکههای ماهوارهای غیرمعاند پخش شوند؟ حتی در جلسه افطاری دکتر روحانی با سینماگران، یکی از هنرمندان گفت وقتی میتوانیم از تریبونی مثل ماهواره برای صادرکردن نظرات، دین و فرهنگمان حسن استفاده را کنیم، چرا از این فرصت استفاده نکنیم! چون چه بخواهیم یا نخواهیم، بههرحال، شبکههای مجازی و ماهواره وجود دارد و انکارنشدنی هستند. نظرتان چیست؟
شاید نظر شخصی من هم این باشد که مشکلی ندارد از ماهواره استفاده کنیم و برخی از شبکههای ماهوارهای که معاند نیستند، میتوانند فیلمهای داخلی را تبلیغ کنند. اما درحالحاضر قانون منع استفاده از ماهواره را داریم. ابتدا باید فکری به حال این قانون کرد تا افرادی که استفاده میکنند، متخلف از قانون تلقی نشوند.
برای عملیشدن این نکته، چه کاری باید کرد؟
مجلس باید همراهی کند. چون قانون ممنوعیت استفاده از دیشهای ماهوارهای سال ٧٣ تصویب و اوایل سال ٧٤ هم ابلاغ شده که تا الان ساریوجاری است. همه افراد قانونمدار باید این قانون را اجرا کنند. بااینحال، به نظر میرسد درحالحاضر باید قانون را اصلاح کنیم. چون شرایط کشور و دنیا تغییر کرده و باید از ماهوارهها بهمثابه ابزاری مانند بقیه ابزارها در جهت گسترش منافع ملیمان استفاده کنیم.
مثل قانون منع استفاده از دستگاه ویدئو در دهه ٦٠ که بهمرور دولت متوجه شد باید لغو شود و لغو شد و خسارتی هم به فرهنگ و هنر کشورمان وارد نكرد نظرتان چیست؟
بله. میتوان از ماهواره استفاده صحیح یا نادرست کرد. مگر از سینما نمیتوان سوءاستفاده یا حسن استفاده کرد؟ بنابراین قانون باید اصلاح شود و امیدوار هستیم مجلس این قانون را تعدیل و اصلاح کند. اگر احساس کنیم مجلس از چنین لایحهای استقبال میکند، حتما این کار را انجام میدهیم. بهطور اصولی ما نباید شرایطی فراهم کنیم بخشی كه از جامعه که از ماهواره استفاده میکنند، قانونشکن تلقی شوند. دراینصورت بهتر است اگر جایی قانون مشکل دارد، اصلاح شود.
شما و معاونتان که به بزرگان فرهنگی و هنری کشورمان با نظر احترام مینگرید، به نظرتان، بعد از مرگ تأسفبرانگیز آقای کیارستمی، مایل نیستید فرصتی فراهم شود تا بهرام بیضایی به ایران برگردند و فیلم بسازند؟ آیا بهتر نیست قدر هنرمندانمان را در زمانی که زنده هستند، بدانیم تا وقتی که دیگر نیستند، حسرتشان را نخوریم؟
تاجاییکه بتوانیم باید در این زمینه با مراجع ذیربط مذاکره کنیم. نمیدانم آقای بیضایی اصولا میتواند در این سن کاری انجام دهد یا نه.
البته که میتوانند. حتی آقای کیارستمی همه هموغمشان این بود که بعد از ترخیص از بیمارستان، فیلمشان را بسازند.
آقای بیضایی نمایشنامهای نوشته بود که آقای رحمانیان آن را کارگردانی کرد. آقای بیضایی بیشتر در حال نوشتن نمایشنامه و کارگردانی بود و از وضعیت جسمی ایشان اطلاعی ندارم.
البته بسیاری از فیلمسازان مهم ما مثل آقایان سینایی یا اصلانی سالهاست که فیلم بلند داستانی سینمایی موردنظرشان را نساختهاند. چون متأسفانه وامی به ایشان داده نمیشود. اما به دیگران بهراحتی داده میشود!
رئیس سازمان سینمایی از این افراد دعوت به کار کرده و گفته فیلمنامه خوب بنویسید، فیلم بسازید. بعضیها هم قبول کردهاند. من خیلی معتقد نیستیم به صورت مستقیم در این نوع فیلمها مشارکت کنیم. گاهی به صورت کمکهای بلاعوض یا وام با بهره پایین کمک میکنیم. البته به دنبال تشکیل شرکت «سرمایهگذاری توسعه هنر» هستیم و از تعدادی بانکو هلدینگ دعوت کردهایم که سرمایهگذاری کنند تا از فعالیتهای هنری و سینمایی حمایت کنند. همه بانکها هم از بخش خصوصی هستند و شرکتها هم خصوصی یا نیمهخصوصی هستند که میتوانند نقش مهمی در کمک به کسانی که میخواهند کار کنند اما سرمایه در اختیار ندارند، ایفا کنند. ما هم بهعنوان دستگاه تخصصی، مشاوره میدهیم در کدام فیلم سرمایهگذاری کنند که بازگشت سرمایه داشته باشد. کسانی هم که اهل فیلمسازی هستند یا فعالیتهای دیگر هنری دارند و نیازمند سرمایه هستند، میتوانند از این شرایط استفاده کنند. در این زمینه موافقت بورس هم گرفته شده و باید برای شرکت در بورس پذیرهنویسی صورت گیرد.
میان نگاه آیتالله احمد جنتی و دکتر علی جنتی در حوزه فرهنگ و هنر قطعا تفاوتهایی وجود دارد. شما در دولت آقای روحانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هستید. موضوع هنر معمولا مورد انتقاد پدر است. ضمن اینکه در کنار فردی همچون آیتالله هاشمیرفسنجانی قرار میگیرید و در مراسم رونمایی کتابشان شرکت میکنید و عکس هم میگیرید. درحالیکه آقای جنتی بزرگ با آقای هاشمی زاویه دارند. بهطورکلی در زندگی شخصیتان در این زمینهها با پدرتان دچار چالش نمیشوید؟
خیر. روابط عاطفیمان بسیار خوب و مبتنی بر احترام است. بنده سعی میکنم مباحثی که وجود دارد را در محیط بسیار صمیمانه و همراه با احترام و بدون چالش با ایشان مطرح کنم. خوشبختانه ایشان هم این باور را دارند که اختلاف نظر و دیدگاه فقط یک اختلاف سلیقه است نه اینکه احساس کنند انحرافی در کار وجود دارد.
ایشان از دیدن عکس شما کنار آقای رفسنجانی ناراحت نمیشوند؟
ممکن است از این امر ناراحت باشند اما تابهحال این ناراحتی را به بنده ابراز نکردهاند.
به نظر میرسد دو نکته در رفتارتان در برابر پدر هویداست؟
چه نکاتی؟
احترام همراه با رواداری!
(میخندد)