به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، یکی از جریان سازیهای موفقی که طی سالهای اخیر توانست در فضای فرهنگیِ- اجتماعی کشور فرصتی برای بروز و ظهور پیدا کند؛ جریان توجه به تهاجم فرهنگی رضاخانی و هفت سال دفاع مقدس فرهنگی مردمان این سرزمین در مقابل آن است. به طور مشخص دستهای پشت پردهی بدون شک انگلیسی در طول تاریخ معاصر سعی بر آن داشته است تا این حرکت و قیام مردمی در سکوت مطلق رسانهای محو و سانسور شود. و پر بیراه هم نخواهد بود اگر بگوییم این دست پشت پرده در این راه بسی موفق عمل کرده است.
همایش ملی قیام گوهرشاد که مصادف با هشتاد و یکمین سالگرد قیام گوهرشاد انجام شد آنچنان که باید در رسانههای مختلف سطح کشور دیده نشد. اینکه چرا این اتفاق به خوبی نیافتاده است و از این حجم کار دقیق تاریخ شفاهی، تنها سه یا چهار گزارش خبری تلویزیونی بیرون میآید سوال بزرگی است. اما سوال بزرگتر عدم پرداخت مناسب حتی رسانههای مشهدی به این جریان است.
با نگاهی ابتدایی مثلثی از عوامل موثر در عدم پوشش مناسب این جریان در فضای رسانهای مشهد مورد توجهام قرار گرفتند که در ادامه میآید:
یکی از مهمترین علل عدم پرداخت صحیح رسانهای به موضوع قیام گوهرشاد، شکل نگرفتن بعد محتوایی کار در میان تودههای مردم بوده است. در واقع برای این که تودهی مردم سبوعیت پهلوی را حس کند یا باید خود در آن زمان زندگی کرده باشد و یا اینکه انتقال معنا و تاریخ به خوبی صورت گرفته باشد. در عمل اما نسلی که اتفاقات گوهرشاد را از نزدیک لمس کرده است، دهها سال است که دیگر در میان ما نیست. بنابراین تنها راه انتقال تاریخ گوهرشاد، انتقال محتوایی از طرق مختلف من جمله داستان، شعر، فیلم و… است.
اما آنچه که عملا در بین تودههای مردم و حتی فعالین فرهنگی در جریان است و مشاهده میشود عدم اطلاع دقیق از وقایع و تاریخ گوهرشاد است. این عدم اطلاع درست، خود نوعی کرختی و بیحسی را نسبت به جریان عظیمی مانند همایش ملی قیام گوهرشاد در بین نه تنها مردم که حتی فعالین رسانهای شهر بوجود آورد.
علت دومی که می توان در عدم پرداخت قدرتمند رسانهای این جریان در فضای مشهد موثر دانست، عدم داشتن دید حرفهای نسبت به فضای رسانهای تولید شده در اثر این همایش در مشهد بوده است. به نظر میرسد، نوعی اغماض در مورد این همایش ملی و این جریان ملی در فضای رسانهای مشهد خودنمایی میکند. لازم میدانم اشاره کنم که پرداخت چیزی غیر از پوشش خبری است.
عدم جریان سازی رسانهای توسط نخبگان رسانهای شهری و کشوری در رابطه با جریان گوهرشاد. شاید اگر از تاریخ شش ماه قبل از همایش ملی قیام گوهرشاد سایتهای خبری تراز اول کشور را مورد توجه قرار دهیم؛ تعداد نخبگان رسانهای داخل در گفتمان انقلاب اسلامی که راجع به گوهرشاد اظهار نظری مبسوط داشته بوده باشند به تعداد انگشتان دو دست نرسد. این ضعف در یارگیری از نخبگان رسانهای فرهنگی میتواند به عنوان ضلع سوم مثلث مشکلاتی در نظر گرفته شود که سبب عدم پرداخت متناسب این جریان بزرگ و مهم کشوری در فضای رسانهای مشهد شدهاند.
منبع: ثامن پرس