اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ابوالقاسم جزایری، دبیر علمی دومین کنگره بین المللی و چهاردهمین کنگره تغذیه ایران در نشست خبری که صبح امروز برگزار شد، گفت: حدود 40 تا 50 درصد مردم ایران یا دچار چاقی هستند یا اضافه وزن دارند؛ که این رقم شامل نوجوانان و کودکان چاق نیز می شود؛ و همین مسئله باعث افزایش خطر بیماری قند و قلب و عروق می شود.
وی افزود: در برنامه های اخیر کشور خصوصا برنامه های چهارم و پنجم توسعه و دیگر اسناد بالادستی کشور تاکید بسیاری روی امنیت غذایی شده و بررسی های انجام شده، نشان داده در هفت استان کشور ناامنی غذایی به صورت شدیدتری محسوس است؛ به همین دلیل وزارت کشاورزی و وزارت بهداشت روی این مسئله تحقیقات گسترده ای را شروع کردند.
دبیر علمی دومین کنگره بین المللی و چهاردهمین کنگره تغذیه ایران با اشاره به سند ملی تغذیه گفت: این سند پنج سال پیش به عنوان یک فعالیت بزرگ تدوین شد و تقریبا همه سازمان ها و وزارتخانه ها درگیر این سند هستند و این سند یک سند جامع است؛ که در آن به همه مسائل اشاره شده و این سند در حال حاضر اجرایی شده است.
جزایری در خصوص سوتغذیه در جامعه نیز توضیح داد: کمبود ویتامین D، ید و کلیسم در کشور مشاهده می شود؛ که البته تا حد زیادی کمبود ید حذف شده است.
در ادامه کوروش جعفریان، معاون مالی اداری دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: متاسفانه ما در کشور جایی برای رصد مسائل تغذیه نداریم و خیلی از مواد غذایی که در دسترس مردم قرار دارد استانداردهای لازم را ندارند. سند ملی تغذیه در حد یک کاغذ است و مادامی که در حد یک کاغذ باشد، هیچ الزام اجرایی ندارد. باید سازمان ها و نهادها دست در دست هم دهند تا این وضع تغذیه بهبود یابد.
وی تاکید کرد: وزارت بهداشت در مجموع می تواند 20 درصد وضعیت تغذیه مردم را بهبود بدهد و 80 درصد آن به خارج از این وزارت مربوط است. این مسئله مانند آلودگی هوای تهران است که مشابه آن در لندن نیز وجود داشت؛ اما آنها توانستند با مشارکت ارگان ها این مسئله را حل کنند، در حالی که در تهران تصمیم گیری هایی برای رفع آلودگی هوا گرفته می شود که در پایان اجرایی شدن آن را به عهده شهرداری می گذارند، در حالی که همه نهادها باید با هم همکاری کنند.
معاون مالی اداری دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه بیان داشت: ما ده سال اعلام می کنیم 30 درصد مردم دچار کم خونی هستند، ولی چه کاری برای آن شده است. مشکلات ویتامین D در جامعه وجود دارد. آیا راه حل کمبود ویتامین D استفاده از مکمل هاست؟ حال آنکه در جایی در اروپا برای حل مشکل کمبود ویتامین D دستوری صادر شد تا تمامی لبنیات غنی شده از ویتامین D وارد بازار شوند.
وی در ادامه تصریح کرد: برای کم خونی به دانش آموزان دختر قرصی داده می شود که خوردن این قرص برای گوارش مشکل ایجاد می کند و دانش آموز با یک بار خوردن آن دیگر مبادرت به ادامه دادن آن نمی کنند و تمامی قرص ها را راهی سطل آشغال می کنند. پس این نشان می دهد راه حل درستی برای کم خونی در کشور پیدا نکردیم.
جعفریان با اشاره به اینکه مدیریت مکمل ها در کشور ما استاندارد نیست، گفت: وزارت بهداشت فقط می تواند چند مورد خاص را در ورود مکمل ها به کشور بررسی کند، اما مسائلی مانند میزان ورود، ضرورت ورود و میزان امنیت دارو در وزارت بهداشت بررسی نمی شود و اساسا مکمل هایی در بازار وجود دارد که نه تنها هیچ ضرورتی برای حضور آنها در بازار کشور وجود ندارد؛ بلکه باعث می شود تنها پول مملکت در جیب کشورهای دیگر برود.